Ciorba de perișoare este un preparat tradițional iubit de români, dar știai că poți să te bucuri de aceeași savoare și în varianta de post? Secretul stă în alegerea ingredientelor potrivite care înlocuiesc carnea fără a compromite gustul autentic. Hai să descoperim cum poți să prepari o ciorbă de perișoare de post delicioasă!
Ingrediente pentru ciorba de perișoare de post:
Pentru perișoare:
200 g ciuperci champignon sau pleurotus
150 g orez
1 morcov mic ras
1 ceapă mică tocată fin
2 linguri de pesmet
1 lingură de făină
1 legătură de pătrunjel tocat
Sare și piper după gust
1 linguriță de ulei
Pentru ciorbă:
1 morcov mare
1 ceapă mare
1 ardei gras
2 cartofi
2 roșii decojite sau 200 ml suc de roșii
2 linguri de borș sau suc de lămâie
2 litri de apă
1 legătură de leuștean
Sare și piper după gust
2 linguri de ulei
Mod de preparare:
1. Pregătirea perișoarelor
Spală bine ciupercile și toacă-le foarte mărunt sau dă-le prin blender.
Într-o tigaie, încinge o linguriță de ulei și călește ceapa tocată până devine sticloasă.
Adaugă morcovul ras și ciupercile și lasă-le la foc mic până se evaporă lichidul.
Amestecă această compoziție cu orezul spălat, pesmetul, făina, pătrunjelul, sarea și piperul.
Modelează biluțe mici și pune-le la rece până pregătești ciorba.
2. Pregătirea ciorbei
Într-o oală mare, încinge 2 linguri de ulei și călește ceapa tocată fin.
Adaugă morcovul și ardeiul tăiate cubulețe, apoi toarnă 2 litri de apă.
Când apa dă în clocot, adaugă cartofii tăiați cuburi și lasă la fiert 10 minute.
Pune perișoarele în ciorbă și lasă-le să fiarbă la foc mic 15-20 de minute.
Adaugă roșiile decojite sau sucul de roșii și mai lasă ciorba pe foc încă 5 minute.
Asezonează cu sare, piper și acrește cu borș sau suc de lămâie după gust.
Stinge focul și presară leușteanul tocat.
Servire
Această ciorbă de perișoare de post se servește caldă, cu pâine proaspătă sau ardei iute pentru un plus de savoare. Gustul bogat și textura perișoarelor vor face ca nimeni să nu observe lipsa cărnii!
Poftă bună!