Știri

Adrian Cuculis: Greșeala banală făcută de mulți români este pedepsită cu 3 luni de închisoare. Noul cod penal

Foarte mulți români se bucură dacă găsesc pe stradă bani pierduți de alte persoane și chiar unele bunuri. Avocatul Adrian Cuculis avertizează însă că acest gest poate aduce o condamnare la închisoare de până la 3 luni sau o amendă drastică.

Insusirea bunului gasit – nu il predai politiei, risti dosar penal

Insusirea bunului gasit – Societatea de avocati Cuculis si asociatii – Despre insusirea bunului pierdut

Practic, am ales sa discutam despre aceasta infractiune care desi are o insemnatate redusa din punct de vedere al pericolului social , este o infractiune care a fost trecuta in aceasta sfera a dreptului penal fiindca insusirea bunului gasit atata vreme cat nu este returnat, creeaza in societate un nivel crescut de neincredere.

Astfel, daca identificam un bun de valoare economica pe strada intr-o lume normala, este bine sa il ducem la politie si sa il predam si nu sa ni-l “bagam in buzunar”.

Insusirea bunului gasit cod penal – ce spune legea

In cadrul Articolul 243 Cod Penal , insusirea bunului gasit reprezinta infractiune si este descrisa ca

Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Insusirea bunului gasit plangere prealabila
Daca se gaseste un bun care are valoare economica si nu este predat, evident ca doar in baza unei plangeri penale prealabile pot incepe organele statului sa ancheteze si sa faca demersuri sa culeaga probe sa ridice inregistrari si alte asemenea in vederea identificarii persoanei care a gasit bunul sau care a ajut in posesia lui in mod fortuit si totusi nu l-a dus la politie.

Insusirea bunului gasit bani

Desi la prima vedere titlul infractiunii , insusirea bunului , pare sa duca cu gandul doar cu privire la bunurile materiale efective gasite, ceea ce trebuie sa stiti este si faptul ca insisurea bunului gasit in legatura cu banii este tot infractiune.

Astfel, daca gasim pe strada o suma de bani si nu o predam politiei , riscam dosar penal.

Cum este pedepsida insusirea bunului gasit si care este structura acestei infractiuni ? ÎNSUŞIREA BUNULUI GĂSIT (art. 243 C. pen.)
1. Conţinutul legal:
“Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun gasit autoritaţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al sau, se pedepseşte cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Cu aceeaşi pedeapsa se sancţioneaza şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare în posesia faptuitorului.”

2. Condiţii preexistente:
2A. Obiectul infracţiunii:
– obiectul juridic generic – îl constituie relaţiile sociale a caror formare, desfaşorare şi dezvoltare sunt asigurate prin apararea patrimoniului. Patrimoniu este format din totalitatea bunurilor corporale şi incorporale, consumabile ori fungibile, mobile sau imobile, principale ori accesorii care au o valoare economica.

– obiectul juridic special – este reprezentat de relaţiile sociale de ordin patrimonial a caror naştere, existenţa şi dezvoltare este condiţionata de buna-credinţa, cinstea şi corectitudinea din partea acelora care gasesc anumite bunuri sau ajung din eroare în posesia unor astfel de bunuri.
– obiect material – poate fi orice bun mobil care trebuie sa aiba o valoare economica susceptibil de a fi evaluat şi care prin natura sa poate fi pirdut sau poate sa sjunga din eroare în posesia altor persoane.

Bunul gasit trebuie sa fi ieşit din posesia altuia, fara voia acestuia, adica sa fie un bun pierdut, iar faptuitorul sa nu ştie cui aparţine. Nu este considerat un bun gasit acel bun lasat temporar fara supraveghere (ex.- haina de piele lasata într-un cuier în holul unui hotel). Daca o persoana a pierdut un bun şi îl cauta pentru a reintra în posesia acestuia, iar alta persoana care are bunul şi ştie ca proprietarul îl cauta şi îl ţine în mod deliberat, fapta va fi furt. Nu intra în aceasta categorie bunurile abandonate sau parasite, a mai spus Adrian Cuculis pe siteul sau.

0163
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.