Știri

ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat

Poprirea este o formă legală de executare silită prin care se blochează și redirecționează veniturile debitorului către creditor. Se aplică asupra salariilor, pensiilor sau altor sume datorate, cu limite legale: până la 50% pentru obligații de întreținere și 33% pentru alte datorii.

Popriere pensie 2025. Atunci când o persoană nu își achită voluntar obligațiile către un creditor, acesta poate apela la un executor judecătoresc, scrie the legalbadger.org.

Prin intermediul acestuia, se poate institui o poprire asupra sumelor datorate debitorului de către terți.

Acest mecanism vizează nu doar fondurile deja existente, cum ar fi salariile sau soldul unui cont bancar, ci și cele ce urmează să fie obținute în viitor, atâta timp cât provin dintr-un raport juridic aflat în derulare (de exemplu, un contract de muncă).

De asemenea, nu sunt vizate doar sumele în numerar sau din conturi bancare. Sub anumite condiții, pot fi urmărite și alte bunuri mobile intangibile sau chiar bunuri corporale aflate în posesia altcuiva, dacă acestea aparțin debitorului.

Popriere pensie 2025. Nu toate veniturile sunt expuse în mod egal executării silite. Legea stabilește clar ce sume pot fi urmărite și în ce proporție, în funcție de natura acestora. De exemplu:

Pentru obligațiile de întreținere (cum ar fi pensiile alimentare): se poate reține până la 50% din venitul lunar net;

Pentru alte tipuri de datorii: se poate reține până la o treime din venitul lunar net.

Aceleași reguli se aplică veniturilor periodice precum salariile, pensiile sau indemnizațiile care asigură traiul zilnic. Dacă există mai multe popriri simultane pe același venit, reținerile totale nu pot depăși 50% din suma netă lunară.

Un caz special îl reprezintă pensiile sub nivelul salariului minim net. Aici, legea protejează debitorul: poprirea poate viza doar suma care depășește jumătate din salariul minim net.

Ce venituri sunt protejate?
Legea de la noi din țară prevede o serie de venituri care nu pot fi urmărite silit, tocmai pentru a garanta un nivel minim de protecție socială. Printre acestea se numără:

alocațiile și indemnizațiile pentru copii;

ajutoarele de maternitate și pentru deces;

bursele școlare și diurnele;

indemnizațiile acordate pentru îngrijirea copilului bolnav;

ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă sau cele de șomaj – care pot fi urmărite doar pentru obligații de întreținere sau despăgubiri civile și doar până la 50%.

În plus, orice renunțare voluntară a debitorului la aceste protecții legale este considerată nulă de drept. Nici cesiunile și nici alte forme de urmărire silită nu pot ocoli aceste limite prevăzute expres de lege.

Poprirea este un instrument legal eficient pentru recuperarea datoriilor, dar aplicarea sa este atent reglementată pentru a nu periclita dreptul la un trai decent al debitorului.

015
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.