Magazin

Ferească Dumnezeu să faci așa ceva în vinerea dinaintea Floriilor. Se vor năpusti problemele pe tine și familia ta

Vinerea dinaintea Floriilor, cunoscută în popor și drept „Vinerea Verde”, are o semnificație aparte în calendarul popular. Este ziua în care, se spune, porțile dintre lumea celor vii și cea a celor plecați se întredeschid. În acea zi, spiritele încep să se miște. Iar oamenii trebuie să se ferească să le deranjeze.

Ce pățești dacă mături curtea în vinerea dinaintea Floriilor. Blestemul care se întoarce asupra gospodinei
Mătura, folosită în acea zi, devine un obiect periculos. Nu doar pentru că ridică praful, ci pentru că tulbură liniștea morților. Se crede că prin actul de a mătura, mai ales în curte, gospodina alungă spiritele bune și atrage asupra casei nenorociri.

În unele sate, bătrânii spun că dacă mături în acea zi, „deschizi pământul și scoți blestemul la lumină”. De aceea, gospodinele cu frică de Dumnezeu nu pun mâna pe mătură în ziua de vineri dinaintea Floriilor.

Poate părea ciudat, dar mătura are o încărcătură simbolică uriașă în folclorul românesc. Ea nu este doar un instrument de curățenie, ci și un simbol al protecției sau al alungării. În alte zile din an, mătura este pusă la ușă pentru a ține duhurile rele departe. Dar în această vineri specială, mătura devine un pericol.

Bătrânele din satele din Oltenia, Maramureș sau Bucovina spun la unison: „Să nu mătur că vine boala-n casă!” Sau: „Să nu ridici praful morților, că-ți aduc lacrimi.” Se crede că, în această zi, aerul e mai subțire, iar pragul lumii de dincolo e mai ușor de trecut.

Mai mult, mătura este legată de destinul familiei. Dacă o femeie mătură în acea zi, poate atrage ghinion asupra copiilor. Se poate „rupe norocul în casă”. Și nu doar în plan simbolic – oamenii jură că au simțit pe pielea lor.

Blestemul asociat cu această zi nu este unul obișnuit. Nu vine sub forma unei vorbe aruncate. El este, spun bătrânii, blestemul tăcerii. Adică necazurile vin încet, nevăzute, dar apăsătoare. Nu îți sare oala în foc, dar poate ți se strică sănătatea. Nu ți se rupe poarta, dar se rupe pacea în familie.

Există mărturii din sate unde femei care au măturat fără să știe de superstiție au avut apoi luni întregi de ceartă în casă. Altele spun că le-au murit păsările sau li s-a stricat roada în grădină. Coincidență sau nu, poveștile sunt prea multe pentru a fi ignorate.

Blestemul nu lovește cu violență, ci cu tăcere. Asta e și mai greu. Pentru că nu știi de unde vine, dar simți că viața ți s-a înnodat.

Ce trebuie să faci în loc să mături. Tradiții pentru pace și noroc

Dacă mătura e interzisă, ce pot face gospodinele în vinerea Floriilor? Răspunsul este clar: fapte cu gând bun. Femeile care vor liniște în casă se ocupă de lucruri curate: fac ordine în suflet, nu în curte.

În unele zone, se aprind lumânări pentru cei plecați. Se pun ramuri de salcie la icoană, pregătindu-se astfel sufletește pentru Duminica Floriilor. Se gătesc mâncăruri simple, fără carne, și se dă de pomană celor nevoiași.

Gospodinele înțelepte nu scot gunoiul în această zi. Nu spală rufe. Nu bat covoare. Nu strigă în curte. Totul se face în șoaptă și cu grijă. În această zi, se lucrează mai mult înăuntru – în inimă.

Regula nescrisă din vinerea Floriilor
În multe sate, există o regulă nescrisă: dacă ai măturat curtea din greșeală în vinerea Floriilor, trebuie să aprinzi o lumânare pentru sufletele neliniștite. Bătrânii spun că nu trebuie să ignori gestul. Trebuie să-l repari. Să recunoști și să aduci pacea înapoi.

Se mai spune că acea femeie trebuie să păstreze în minte ziua. Dacă în acel an urmează o perioadă grea, să nu întrebe de ce. Să știe. Să țină minte. Pentru că a rupt o lege nescrisă. Și legea dată de străbuni nu se iartă ușor.

Dar tot bătrânii spun și altceva: că dacă îți pare rău sincer și faci o faptă bună până la Paști, răul se mai îndulcește. Tradiția nu e despre frică. E despre respect.

Ce pățești dacă mături curtea în vinerea dinaintea Floriilor? Poate nimic. Poate totul. În funcție de cum privești lumea. Dar în satele noastre, răspunsul este clar: deranjezi rânduiala. Și rânduiala, o dată stricată, nu se reface ușor.

Poate că unii vor râde. Vor spune că sunt basme. Dar oare nu e mai bine să lași mătura jos și să ridici ochii spre cer? Măcar o zi pe an?

Superstițiile nu sunt legi. Dar sunt povești care au trecut proba timpului. Și dacă o generație întreagă de femei a ales să nu măture, poate că au știut ele ceva.

075

Comments are closed.