Știri

Rezultatele autopsiei pentru medicii George și Emanuel, care s-au stins în condiții suspecte. Ce au pățit tinerii, de fapt

Anchetă la cel mai mare spital din Iaşi, după ce doi medici rezidenţi din aceeaşi secţie au murit la două săptămâni distanţă. Unul avea 28 de ani, celălalt 31. În faţa tragediei, colegii lor fac acuzaţii grave. Spun că muncesc câte 35 de ore consecutiv şi sunt pur şi simplu epuizaţi. Conducerea unităţii medicale susţine că e doar o coincidenţă. Cazul a ajuns în atenţia ministrului Sănătăţii, care vrea să afle dacă suprasolicitarea a dus la moartea celor doi medici.

George Ştefan Tilă era în ultimul an de rezidenţiat, la secţia de Gastroenterologie de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. S-a stins din viaţă pe 28 martie, la doar 31 de ani. Tânărul ar fi avut probleme mai vechi medicale, aşa că moartea lui nu a stârnit suspiciuni.

Totul s-a schimbat pe 13 aprilie, însă, când s-a stins din viaţă şi colegul lui de secţie, Emanuel Mirel Luca. Tânărul de 28 de ani a fost găsit fără suflare, în apartamenul său. Iniţial, s a crezut că a fost un infarct, dar potrivit unor surse medicale primele rezultate ale autopsiei au arătat leziuni la nivel pulmonar, care puteau fi produse în urma unor infecții respiratorii severe.

„Am aflat că este în evidenţă cu chimioprofilaxie pentru contact tuberculoză. Este singura medicaţie pe care pacientul o avea recomandată de către medicul specialist pneumolog”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU Spitalul de Urgenţă Iaşi.

Ambii rezidenţi, dar şi mulţi dintre colegii lor ar fi avut recent COVID, dar şi gripă. Pentru că nu puteau lipsi, au continuat să lucreze, dar cu măşti.

Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi este cel mai mare spital universitar din zona Moldovei. Aici ajung cele mai grave cazuri. Şi tot aici avem cel mai mare număr de medici rezidenţi. Doar pe clinica de Gastroenerologie a acestui spital, unde erau şi cei doi tineri, îşi fac rezidenţiatul 100 de medici.

Marcaţi de dubla tragedie, medicii rezidenţi dau vina pe programul greu şi reclamă faptul că sunt epuizaţi. Spun că de multe ori sunt obligaţi să facă şi muncă de asistente sau de infirmieri. „Şi atunci medicii nu stau 24 de ore, stau 30 de ore, stau 32 de ore”, spune Theodor Pantelimonescu, reprezentantul rezidenților în senatul UMF Iași.

Şefa secţiei spune că la Gastoeneterologie vin cei mai multi pacienţi din tot spitalul. „Patologia este groaznică, încărcată cu o mortalitate ieşită din comun. Eu am în fiecare an rezidenţi de anii întâi şi doi care părăsesc specialitatea pentru că nu pot face faţă”, a declarat Anca Trifan, șefa Institutului de Gastroenterologie de la Spitalul Sf. Spiridon.

„Şi eu, şi pacienţii mei luăm aceleaşi medicamente. Gastrite, tot felul de probleme. Am colegi care au dezvoltat boli autoimune din cauza stresului. Inclusiv eu am ajuns de două ori cu perfuzii pe secţie din cauza surmenajului”, dezvăluie un medic rezident gastroenterolog.

„Aveau două gărzi maxim pe lună”
Cu toate astea, şefa secţiei este convinsă că moartea celor doi e doar o coincidenţă tragică. „Sunt, într-adevăr, doi rezidenţi la distanţă extraordinar de scurtă, cu cauze, totuşi medicale care nu au nicio legătura unele cu altele. Aveau două gărzi maxim pe lună. Spuneţi-mi şi mie, la două gărzi maxim… Eu am făcut 15 gărzi pe lună toată tinereţea mea”, adaugă Anca Trifan, șefa Institutului de Gastroenterologie de la Spitalul Sf. Spiridon.

Situaţia de la Sfântul Spiridon a ajuns acum în atenţia ministrului Sănătăţii, care a cerut Colegiului Medicilor să facă lumină în acest caz. „Rămâne să vedem dacă există o relaţie între modul în care şi-au desfăşurat ei activitatea, o eventuală suprasolicitare şi această evoluţie nefericită”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Ambii rezidenţi sunt foşti olimpici şi erau printre cei mai apreciaţi din secţia lor. Emanuel Luca se pregătea de nuntă. Aştepta doar ca iubita lui, tot rezidentă, sa să se întoarcă de la studii, din Germania. Pe paginile lor de socializare, colegii şi pacienţii le mulţumesc pentru munca lor

Cauzele exacte ale morţii celor doi urmează să fie stabilte după analizele medicilor legişti.

0176
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.