Administrație și Politică

Alertă totală . România la un pas de dezastru. Cedează barajul?!

Autoritățile din județul Hunedoara au identificat riscuri la Barajul Valea de Pești, esențial pentru alimentarea cu apă a localităților din Valea Jiului. În urma evaluărilor tehnice recente, au fost dispuse măsuri „urgente” pentru prevenirea unor avarii care ar putea pune în pericol siguranța localnicilor. Prefectul de Hunedoara, Constantin Fulga, a dat asigurări în direct la Digi24 că barajul este în siguranță și a dat explicații despre lucrările de la Valea de Pești.

ACTUALIZARE

Barajul Valea de Pești, amplasat în județul Hunedoara, funcționează în parametri normali și nu prezintă niciun pericol pentru populație sau infrastructură, anunță Apele Române într-un comunicat. Construit în 1973, barajul asigură alimentarea cu apă potabilă și industrială a localităților din Valea Jiului și este supravegheat permanent, conform normelor de siguranță aplicabile barajelor de importanță majoră.

Potrivit unui comunicat oficial, în urma precipitațiilor abundente din 28-29 martie, s-a observat o creștere temporară a infiltrațiilor prin sistemele de drenaj, care au ajuns la 60 l/s. Aceste infiltrații au fost cauzate de activarea unor fisuri vechi din masca de etanșare, accentuate de îmbătrânirea materialului. Ca măsură de precauție, nivelul apei din acumulare a fost redus controlat cu aproximativ 3 metri, ceea ce a permis revenirea infiltrațiilor în limitele de siguranță.

Autoritățile au subliniat că barajul nu a suferit deteriorări structurale și că, chiar și în cazul unor viitoare ploi intense, nu există riscul cedării barajului. În plus, pentru a elimina orice vulnerabilitate, vor fi demarate lucrări de reabilitare a măștii de etanșare, prin montarea unei soluții moderne din geocompozit de PVC.

Administrația Națională „Apele Române” și Sistemul Hidrotehnic Independent Petroșani, împreună cu Consiliul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara, monitorizează barajul 24 de ore din 24 și iau toate măsurile necesare pentru siguranța locuitorilor și pentru continuitatea alimentării cu apă.

Autoritățile îndeamnă populația să consulte doar surse oficiale pentru informații și să ignore zvonurile sau informațiile neverificate.

ACTUALIZARE

Constantin Fulga, prefect de Hunedoara, a declarat în direct la Digi24 că „nu are nicio problemă barajul de pietre conglomerate de la Valea de Pești. Barajul este și funcționează în siguranță. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-a întrunit într-o ședință extraordinară pentru a analiza și dispune măsuri în vederea punerii în siguranță a exploatării barajului”.

Acesta a mai adăugat că „ședința a fost convocată ca urmare a necesității reevaluării nivelului de siguranță a barajului, în contextul unor lucrări de întreținere și verificare tehnică programate în perioada următoare. Această lucrare a fost programată din anul 2024”.

Prefectul a menționat că „este vorba doar de anvelopă asfaltică, cea care face legătura între baraj și apele din barajul de acumulare. (…) Au apărut niște fisuri, dar în anvelopă, nu în baraj”.

Constantin Fulga spune că „această anvelopă trebuie reabilitată. Se va face o intervenție dacă se va considera necesar. Realizarea acestei măști se face din geocompozit din policlorură de vinil suprapusă peste betonul asfaltic existent. Despre această lucrare este vorba, nu este vorba despre o fisură în baraj”.

El mai menționează că „s-a luat această măsură de urgență pentru că prin toate barajele de pietre conglomerate au loc infiltrații de apă. Aceste infiltrații sunt strânse într-un bazin și debitul de apă de infiltrații a crescut mai mult decât cel care era normal, fapt pentru care s-a dispus întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”.

„Nu există niciun pericol, este vorba doar de lucrări de întreținere la această anvelopă”, a mai declarat el.

Prefectul spune că a fost emis comunicatul pentru că „anul trecut, din cauza secetei, nivelul barajului a scăzut foarte mult. Aceste fisuri din cauza căldurii s-au dilatat. După care, având perioada de primăvară în care ploile au fost abundente, nivelul barajului a crescut urgent cu aproape 8 metri. Acest lucru a făcut ca infiltrarea de apă să fie mai mare decât cea necesară și s-a inundat o clădire unde erau vanele care deserveau barajul. Mi s-a părut că este o situație de urgență și trebuie să intervenim pentru a nu crea alte probleme mai grave decât sunt necesare”.

„Această mască alsfaltică trebuie înlocuită și trebuie să fie făcute lucrări de reparații la ea”, mai spune prefectul din Hunedoara. „Trebuie luate măsuri de urgență pentru ca aceste fisuri în această mască să nu crească. De la 5-6 mm au ajuns la 60 și 70 mm”, mai adaugă el.

„Nu există niciun pericol la ora actuală ca să se întâmple vreo catastrofă în Valea Jiului. Această mască este doar o lucrare de întreținere a barajului”, a mai precizat Constantin Fulga.

Știrea inițială: Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-a întrunit, miercuri, într-o ședință extraordinară pentru a analiza și a dispune măsuri „urgente” în vederea exploatării în siguranță a barajului lacului de acumulare Valea de Pești, situat în apropierea localității Câmpu lui Neag, din Valea Jiului.

„Ședința a fost convocată ca urmare a necesității reevaluării nivelului de siguranță al barajului, în contextul unor lucrări de întreținere și verificare tehnică programate în perioada următoare, precum și în scopul protejării comunităților din aval, inclusiv localitățile Uricani și Lupeni”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Hunedoara, potrivit Agerpres.

În cadrul întâlnirii s-au prezentat evaluările tehnice recente ale construcției hidrotehnice, precum și scenariile de intervenție în caz de urgență.

Printre deciziile adoptate se numără „monitorizarea specială a Barajului Valea de Pești” și informarea ISU și Prefecturii Hunedoara „cu privire la iminența producerii unor situații de urgență generate de avarii la construcția hidrotehnică, cu accent pe urmărirea fenomenelor de îmbătrânire a măștii din beton asfaltic”.

O altă decizie se referă la realizarea unei măști de geocompozit din policlorură de vinil suprapusă peste betonul asfaltic existent.

De asemenea, vor continua lucrările de reparații, reabilitare și intervenții la vana plană sertar de pe conducta DN1000, activitate ce impune golirea lacului și, împreună cu SC Apa Serv Valea Jiului, identificarea de soluții optime pentru alimentarea cu apă a Stației de Tratare Apă Valea de Pești.

Barajul are o înălțime de 56 de metri

„Instituția Prefectului – Județul Hunedoara se va asigura ca, în regim de urgență, să promoveze către instituțiile abilitate toate recomandările stabilite în cuprinsul avizului eliberat la începutul anului 2024, cu privire la documentația de evaluare a stării de siguranță în exploatare a barajului Valea de Pești și a tuturor construcțiilor aferente acestuia, pentru urgentarea alocării fondurilor necesare pentru realizarea și punerea în siguranță de exploatare a acumulării”, se mai arată în comunicat.

Acumularea Valea de Pești, cu un volum de apă de 4,5 milioane mc, este clasificată în clasa I de importanță și categoria B de importanță deosebită. Lacul de acumulare s-a realizat prin construirea unui baraj amplasat pe râul Valea de Pești, la 500 metri amonte de vărsarea acestuia în râul Jiul de Vest.

Barajul, cu o înălțime de 56 metri, este realizat din umpluturi de anrocamente de calcar, etanșarea corpului barajului realizându-se printr-o mască de beton asfaltic cu o suprafață totală de 15.000 mp.

Scopul principal al acumulării îl reprezintă alimentarea cu apă industrială și potabilă a localităților Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa și Petroșani – aproximativ 70.000 de locuitori.

În istoria exploatării acumulării, din 1973 și până în prezent, a fost consemnat un singur incident, similar celui prezent, petrecut în luna aprilie a anului 1993, când, pe fondul creșterii bruște a nivelului apei în lac după perioada de iarnă, debitele colectate de sistemele de drenaj au fost foarte mari, depășind 60 litri/secundă, cu mult peste limita admisă a debitului de alarmare, de 10 litri/secundă, ceea ce a dus la inundarea zonei aflate la baza barajului.

077

Comments are closed.