Știri

Gabriela Ștefănescu a murit la doar 56 de ani. Doamne, ce nenorocire. Totul are legătură cu Spitalul din Iași, unde alți 3 medici au murit

Un nou val de durere a lovit comunitatea medicală din Iași, odată cu dispariția Gabrielei Ștefănescu, o doctoriță respectată, în vârstă de 56 de ani. Medicul a fost găsit fără viață într-o cameră de hotel din București, după ce participase la un simpozion medical unde susținuse o prelegere, în urmă cu câteva luni. Tragedia a ridicat noi semne de întrebare într-un lanț îngrijorător de decese în rândul personalului de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, denumit deja de mulți drept spitalul morții.

Gabriela Ștefănescu nu era cunoscută cu probleme de sănătate, iar moartea sa fulgerătoare a venit ca un șoc. Potrivit surselor apropiate anchetei, cauza probabilă ar fi fost o tulburare paroxistică de ritm cardiac – un dezechilibru care poate apărea brusc și duce la oprirea inimii, chiar și în absența unor afecțiuni cronice.

Doctorița, 56 de ani, a fost găsită decedată într-o cameră din hotelul Crowne Plaza din capitală. Corpul fără viață a fost descoperit de un coleg din Iași, care a solicitat recepției de la hotel să deschidă ușa camerei. Ea a participat la un congres de gastroenterologie, specializare în care activa. Trupul medicului ieșean nu avea urme de violență. Ulterior a fost dus la IML București pentru cercetări amănunțite, iar poliția a deschis un dosar în acest sens. Trupul neînsuflețit al Gabrielei Ștefănescu, profesor la UMF Iași, va fi depus mâine la Biserica Pogorârea Sf. Duh, Bucium

Comunitatea ieșeană a fost profund afectată de vestea trecerii în neființă a îndrăgitei doctorițe Gabriela Ștefănescu. Sute de comentarii și postări au apărut pe rețelele de socializare, în care apropiații și pacienții și-au exprimat durerea și au transmis mesaje de condoleanțe. Mulți dintre aceștia nu înțeleg cum un medic de doar 56 de ani a murit subit și care ar putea fi cauza acestei tragedii.

„Nu răspundea la telefon, nu venea la prezentări, iar un medic, care de fapt era și prietena ei foarte bună, s-a dus împreună cu cei de la recepție în cameră”, a declarat un medic și apropiat al Gabrielei Ștefănescu.

Medicul Gabriela Ștefănescu se afla la București pentru Simpozionul Național de Boli Intestinale și Inflamatorii, care a avut loc la hotelul Crowne Plaza, unde era și cazată. Vineri seara, între orele 18:30 și 18:45, a susținut o prezentare intitulată „Tranziția de la îngrijirea pediatrică la îngrijirea adulților – repere actuale și provocări viitoare”, ne-a spus unul dintre apropiații ei. „Avusese o prezentare vineri seara. Am înțeles că a avut o prezentare excepțională”, a completat medicul. Ulterior nu a mai dat niciun semn și nu a mai răspus la apelurile telefonice repetate, motiv pentru care, poveste un alt medic, în cursul zilei de sâmbătă, 14 septembrie, un coleg medic din Iași, care se afla la același congres, a solicitat cheia de la recepție. Intrând în cameră, a găsit-o decedată în pat, fără urme de violență sau alte semne suspecte. Cei apropiați afirmă că nu știau să fi suferit de vreo boală.

„Mai mult decât se știe, nu știm nici noi”
„Și eu mă întreb lucrul ăsta. Însă trebuie să așteptăm raportul celor de la medicină legală. Până una alta, este o moarte subită care urmează să fie investigată de cei de la medicină legală. Cu siguranță, certificatul constatator al decesului și cauzele morții vor fi aflate de la cei de la Medicină Legală și se vor comunica familiei. E prea devreme să vorbim despre asta. E greu de spus, nu avea nicio boală, nu se știa cu nimic, probabil va rămâne o moarte subită. Nu cred că am putea avea surpriza să fi suferit de ceva, era un doctor în plină sănătate. Abia astăzi o eliberează de la Institutul de Medicină Legală și o aduc la Iași. E prea devreme să discutăm”, a declarat a declarat medicul, care a solicitat să rămână anonim..

Surse de la IML: Tulburare paroxistică de ritm cu stop cardiac
Corpul acesteia a rămas la București pentru efectuarea necropsiei, astfel încât medicii legiști să poată stabili cu exactitate cauza decesului. Astăzi, 16 septembrie, trupul ei va fi transportat la Iași pentru a fi înmormântată creștinește, oferind celor dragi ocazia de a-și lua rămas bun de la unul dintre cei mai îndrăgiți medici ai Iașului. Până în prezent, în absența unor afecțiuni patologice evidente, surse de la IML indică faptul că cel mai probabil a fost o tulburare paroxistică de ritm cu stop cardiac. Aceasta se referă la o problemă de ritm cardiac care apare brusc și poate duce la oprirea temporară a bătăilor inimii.

„Poliția a deschis o anchetă, nu este nimic suspect. Este un deces, cum se întâmplă de altfel atâtea. Există decese fără să existe o boală preexistentă. Mai mult decât se știe, nu știm nici noi să vă spunem”, a declarat medicul care a găsit-o în camera de hotel.

Cazul nu este singular. În ultimele luni, mai mulți angajați ai aceluiași spital au murit în condiții suspecte. Printre aceștia se numără un brancardier de 54 de ani, care a suferit un infarct la scurt timp după ce ieșise din tură. George Ștefan Tilă, medic rezident la gastroenterologie, și-a găsit și el sfârșitul pe 28 martie la doar 31 de ani. Se pare că suferea de probleme de sănătate mai vechi.

De asemenea, Emanuel Mirel Luca, alt medic rezident, în vârstă de 28 de ani, a fost găsit mort în apartamentul său, pe 13 aprilie. Inițial s-a suspectat un infarct, dar primele rezultate ale autopsiei au relevat și leziuni pulmonare, ceea ce a complicat cauza morții.

Totuși, în urma valului de reacții apărute în spațiul public, reprezentanții Spitalului Sfântul Spiridon din Iași au transmis o precizare importantă. Potrivit conducerii unității, toate persoanele menționate erau cunoscute cu diverse probleme medicale.

„Referitor la informatiile apărute in mass-media cu privire la decesele celor 3 angajați, medic rezident George Ștefan Tila, medic rezident Emanuel Mirel Luca și brancardier Moraru Cătălin din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Sf. Spiridon lași, în primul rând, conducerea spitalului transmite sincere condoleanțe familiilor îndoliate, colegilor și tuturor celor afectați de această pierdere tragică.

Dorim să precizăm cu fermitate că, în urma evaluărilor interne si a informatiilor disponibile, cauzele deceselor sunt legate de afectiuni medicale care nu au nicio legătură cu activitatea profesională desfăsurată în cadrul spitalului. Speculatiile apărute în spatiul public cu privire la o posibilă suprasolicitare nu se confirmã si sunt neîntemeiate.

Spitalul coopereaza deplin cu autoritătile abilitate pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de aceste evenimente, punand la dispozitie toate informatiile necesare”, se arată într-un comunicat.

Chiar și așa, seria de decese din rândul cadrelor medicale rămâne una alarmantă, iar opinia publică continuă să ceară transparență și răspunsuri clare.

068
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.