Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis Parlamentului României cererea oficială de reexaminare a Legii privind modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a trimis Parlamentului, spre reexaminare, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Legea face referire la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale.
Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea art. 104 din Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, cu opt noi alineate. Astfel, e preconizată încetarea de drept a contractului de concesiune, în situaţia în care, în termen de un an de la data încheierii acestuia, nu au fost obţinute autorizaţiile sau licenţele specifice prevăzute de legislaţia în vigoare.
Conform expunerii de motive se impune intervenția legislativă de urgență pentru crearea unui cadru legislativ care să permită unităților administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiții, prin Programul național de investiții ,,Anghel Saligny” în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esențiale al întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate.
Şeful statului arată în cererea de reexaminare a legii, că actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor prin instituirea unor măsuri privind contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale.
Preşedintelui interimar spune, în contextul în care extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale reprezintă o prioritate de dezvoltare a localităţilor, asumată inclusiv de Guvern, intervenţia legislativă vizează o serie de responsabilităţi şi sarcini ale concesionarilor serviciilor publice de distribuţie a gazelor naturale, „pentru crearea unui cadru legislativ care să permită unităţilor administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiţii prin programul „Anghel Saligny”.
Bolojan precizează că, în forma iniţiatorilor, adoptată tacit de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă introduce noi cazuri de încetare de drept a contractelor de concesiune.
Astfel, „în situaţia în care ANRE nu emite autorizaţia de înfiinţare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale în termen de un an de la data semnării contractului de concesiune, fie din pasivitatea concedentului sau concesionarului de a solicita autorizaţia, fie din cauze tehnice sau juridice motivate, contractul de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale încetează de drept”, spune președintele interimar, în cererea de reexaminare.
De asemenea, în situaţia în care nu sunt obținute autorizaţiile specifice prevăzute de legislaţia în vigoare pentru desfăşurarea activităţii, în termen de un an de la data semnării contractului de concesiune, din cauza pasivităţii sau dezinteresului privind solicitarea ori din cauza lipsei îndeplinirii condiţiilor legale de autorizare, concesiunea încetează de drept în ziua următoare împlinirii acestui termen, fără acordul părţilor contractuale, iar constatarea este realizată de ANRE.