Media

Din păcate este vorba de Fuego chiar înainte de Paște. Bietul de el, ce păcat

Paul Surugiu, alias Fuego (48 de ani), va petrece anul acesta sărbătoare Paștelui la el acasă.

Celebrul artist și-a dorit să se regăsească în aceste zile și să retrăiască cumva farmecul copilăriei. A refuzat orice oferte de cântări și evenimente și își dorește să fie liniștit, să petreacă puțin timp în căminul lui, acolo unde nu a mai ajuns de luni bune, fiind plecat mai tot timpul cu spectacolele.

Fuego își va revedea bunica în vârstă de 90 de ani. Dar cum stă artistul cu sufletul, mai ales acum, Fuego, ne-a făcut câteva mărturisiri, exclusiv pentru Click!

„Tata nu m-a văzut pe scena Sălii Palatului, cu un concert propriu”
Paul, unde și cum petreci sărbătorile pascale anul acesta? Cânți undeva?

Anul acesta fac Paștele acasă, alături de familia mea, de prieteni dragi! Vreau cumva să retrăiesc farmecul copilăriei mele, să mă liniștesc, să-mi încarc bateriile! Nu cânt, am refuzat orice oferte pentru aproape două săptămâni în care am vrut să mă regăsesc puțin, să mă odihnesc, să am grijă de sufletul meu și să pot fi gata pentru noi proiecte și provocări pentru perioada care urmează! Mă bucur că revin acasă, unde n-am mai fost de vreo câteva luni bune.

Mă bucur să o revăd și să stau de povești cu bunica mea, care are 90 de ani și care este lumina inimii mele. Deși a trecut prin multe, are o vitalitate și o stare de spirit pe care mi-aș dori să o am și eu când voi ajunge la o vârstă înaintată, dacă voi ajunge! Vom sta împreună la masă, în prima zi și ne vom uita la TVR 2, la ediția specială de Paște pe care am pregătit-o, cu artiști din România și din Basarabia și cu multe, multe surprize.

Acasă îmi voi revedea și prieteni dragi, profesori, voi merge la biserica pe care o frecventam și când eram mic, ca să ascult Deniile și să iau apoi lumină, în seara de Înviere. Voi merge și la tată la cimitir, la Cluj, să-i aprind o lumânare și să-i spun că sunt permanent cu gândul la el și că tare aș fi fost fericit să îmi fie aproape în toate proiectele grandioase din ultimii 7-8 ani. Tata nu m-a văzut pe scena Sălii Palatului, cu un concert propriu, cu peste 4000 de oameni veniți acolo doar pentru mine și pentru muzica mea! După cum bine știți, eu nu sunt o vedetă și iubesc să fiu în mijlocul oamenilor, făcând aceleași lucruri. Nu sunt fanul vacanțelor exotice și prefer, atunci când am mai mult timp, să-l investesc în oamenii dragi, în clipe cu ei, pe care sunt sigur că la un moment dat le voi privi cu nostalgie, într-un amalgam de amintiri.

Nu vreau altceva. Am nevoie de liniștea unui timp simplu, de calitate. Am nevoie să știu că sunt iubit. Am nevoie să ofer și să primesc. Și cred cu toată convingerea mea că fiecare are nevoie de asta. Familia înseamnă timpul mult pe care-l petrec cu cei pe care nu-i mai putem avea, în orice clipă. Familia este bucată de acasă din sufletul nostru și noianul de clipe și imagini care ne inundă ori de câte ori ajungem acolo. Și e tare frumos că-i așa, mai ales de Paște!

Răsfățat de mama și bunica lui
Ce preparate preferi de Paște? Gătești ceva anume?

Anul acesta nu voi găti nimic. Voi fi ”răsfățat” de mama și de bunica mea, care sunt în toi cu toate pregătirile, bucatele, cu ce este mai bun și știu ele că-mi place mie. Nu mănânc miel și nu am mâncat niciodată carne de oaie, astfel că la noi în familie preparatele care au la bază asta ies din schemă. Le înlocuim cu gustul bun al sarmalelor ardelenești. Nu lipsește salata de vinete proaspete și salată de boeuf, pe care mama le gătește după o rețetă proprie și doar la ea găsesc acel gust al anilor de început ai vieții mele. De fapt, gustul mâncării de acasă ne însoțește permanent și ne raportăm, indiferent de câte preparate culinare am experimenta, tot la acele arome specifice gătite de mamele sau bunicile noastre.

Eu încerc să nu fac mari excese alimentare în perioada asta pascală, ceea ce îi sfătuiesc pe toți. Sigur că este greu, din mai multe motive – sunt și gurmand, ajung și acasă unde-s multe mâncăruri, avem cozonac și pască, nimeresc la mai multe mese pe zi și e greu să rămân doar la salată simplă și carne. Dar probabil, pentru că vine vara, o să intru la o cură cu mai multe restricții, renunțând la dulce și la făinoase. Mâncarea este făcută, desigur, pentru supraviețuire cumva, dar este și o bucurie și e ideal să găsim echilibrul dintre cele două coordonate! Nu-i simplu, dar nici imposibil!

Ce înseamnă Paștele pentru tine și ce le urezi celor care te iubesc?

Eu unul asociez Paștele cu nostalgia. Nu la modul trist sau dramatic, ci mai degrabă ca o eliberare, o iertare venită din lumina figurativă pe care o primim când ne deschidem inima către frumos! Ne aduce și un strop de esență, poate mai multă înțelepciune și sigur acea lumină figurativă, care înseamnă mai mult iertare, dorință de evoluție, sinceritate și vreau să cr

Cred în aceste tradiții, îmi plac, le îmbrățișez, dar sărbătoarea este despre cum dăm voie sufletului să uite, să lase în spate dureri, să meargă mai departe, să fie mai candid, mai bun, mai răbdător și lipsit de răutate viscerală, pentru că, dragii mei, e prea multă. Văd atâta răutate în privirile unor oameni, văd răutate în mediul online, văd răutate în societate și asta mă mâhnește și mă doare profund. De asta cred că de Paște ar fi frumos să le lăsăm undeva și să încercăm să ne împăcăm, la modul propriul, cu frumosul din noi!

Ce pot eu să vă urez de Paște? Să aveți șitimp și răbdare. Să nu mai faceți excese de nici un fel și să înțelegeți că viața este mult prea scurtă ca să o irosim inutil pe prostii.

Vă doresc bucurie, liniște, fericire, voie bună și un strop de minte în a vedea că trebuie să le păstrăm pe toate astea în permanență. Vă doresc folos, gânduri bune și mereu un strop de OMENIE! Hristos a Înviat, dragii mei! ed eu că nevoia de schimbare, pentru fiecare din noi. Paștele nu e despre mâncare, miei și ouă roșii.

040

Comments are closed.