Știri externe

Succesorul Papei Francisc, ales de Donald Trump? Informația care răstoarnă tot ce știam despre viitorul Vaticanului

Moartea Papei Francisc, la vârsta de 88 de ani, în a doua zi de Paște, a zguduit întreaga lume catolică. Cu ochii îndreptați acum spre conclavul cardinalilor care va alege noul lider al Bisericii Catolice, o informație neașteptată a reaprins controversele: Donald Trump, aflat în al doilea mandat ca președinte al SUA, ar susține instalarea cardinalului Raymond Burke pe Scaunul Papal.

Cardinalul Burke: conservatorul radical care l-a sfidat pe Francisc

Cardinalul Raymond Burke, în vârstă de 76 de ani, este unul dintre cei mai vocali critici ai Papei Francisc. Originar din Wisconsin, Burke este cunoscut pentru pozițiile sale ultraconservatoare și pentru opoziția fermă față de orice tentativă de reformă în Biserica Catolică, fie că este vorba despre deschiderea față de comunitatea LGBTQ, rolul femeii în Biserică sau acceptarea divorțaților.

După o carieră remarcabilă în SUA, unde a fost Arhiepiscop de St. Louis, Burke a fost chemat la Vatican de Papa Benedict al XVI-lea, fiind numit prefect al Tribunalului Suprem al Semnăturii Apostolice – cea mai înaltă instanță bisericească. A devenit cardinal în 2010 și s-a impus rapid ca un simbol al tradiționalismului.

Dar odată cu venirea Papei Francisc în 2013, relația dintre cei doi a devenit tensionată. Francisc l-a exclus din Congregația pentru Episcopi și, ulterior, l-a demis de la conducerea tribunalului suprem. Conflictul dintre cei doi s-a acutizat în anii următori, culminând în 2023 cu retragerea privilegiilor lui Burke: locuința gratuită din Roma și salariul lunar de 5.000 de euro i-au fost tăiate. Cu toate acestea, Burke a rămas în capitala Italiei, continuând să fie o prezență activă și influentă în cercurile conservatoare.

Legătura neașteptată cu Donald Trump

În mod surprinzător, Burke are un aliat influent în persoana fostului (și actualului) președinte al SUA, Donald Trump. În 2016, când Papa Francisc a criticat intenția lui Trump de a construi un zid la granița cu Mexicul, Burke a intervenit în apărarea acestuia, afirmând că liderul republican „apără valorile Bisericii”.

Acum, în 2025, când Trump se află din nou la Casa Albă, zvonurile spun că acesta ar face presiuni diplomatice pentru ca Burke să devină următorul Papă. Deși, teoretic, alegerile papale sunt un proces intern și strict ecleziastic, influențele politice din umbră nu sunt o noutate în istoria Vaticanului. Sprijinul lui Trump – direct sau indirect – ar putea înclina balanța într-un conclav polarizat între conservatori și progresiști.

Cine sunt ceilalți favoriți

Cardinalul Burke este în prezent cotat de casele de pariuri pe locul șase în cursa pentru succesiunea papală. Însă alți candidați par mai bine poziționați:

Pietro Parolin (70 ani, Italia) – Secretar de stat al Vaticanului din 2013, un diplomat abil, situat între liniile liberale ale lui Francisc și conservatorismul lui Burke.

Peter Erdö (72 ani, Ungaria) – Un alt conservator influent, cunoscut pentru opoziția față de migrație și căsătoriile gay. Ar putea rupe voturile tradiționaliștilor în competiție directă cu Burke.

Luis Antonio Tagle (67 ani, Filipine) – Cel mai tânăr favorit și unul dintre cei mai progresiști. Ar putea deveni primul papă asiatic, susținut de tabăra liberală.

Matteo Zuppi (69 ani, Italia) – Considerat „favoritul” lui Francisc, cunoscut pentru misiuni diplomatice și deschiderea față de comunitatea LGBTQ. Ar putea continua direcția deschisă de pontificatul lui Francisc.

Ce urmează? Conform tradiției, cei 138 de cardinali cu vârste sub 80 de ani se vor închide în conclav la Capela Sixtină. Acolo, vor vota în mod repetat, până când unul dintre candidați obține două treimi din voturi. Abia atunci fumul alb va anunța lumii întregi că Biserica are un nou Papă.

Va reuși cardinalul Burke, cu sprijinul indirect al lui Donald Trump, să aducă o cotitură radicală în conducerea Vaticanului? Sau va fi ales un papă în spiritul continuității cu Francisc? Rămâne de văzut. Un singur lucru e cert: lupta pentru sufletul Bisericii Catolice este mai intensă ca niciodată.

Ce se întâmplă după moartea Papei. Procedura secretă de la Vatican

Ce a apărut la Catedrala Catolică din București după ce a murit Papa Francisc. Ultimul mesaj transmis de papa Francisc credincioșilor

06
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.