Ultima dezbatere electorală înaintea primului tur al prezidențialelor a început la ora 20.00 și este organizată la Parlament de către Antena 3 CNN. Participă 7 din cei 11 candidați, marii absenți fiind liderul AUR, George Simion, care nu a mers la nicio confruntare electorală, și Victor Ponta.
20:48Candidații au fost îndemnați să spună de ce nu ar trebui aleasă una dintre celelalte persoane înscrise în cursă.
Banu: Începem cu întrebări grele. N-aș vrea să vorbesc despre nimeni neapărat, dar consider că candidații care sunt contracandidații mei sunt toți candidați cu bune principii sau caracteristici morale, dar totuși nu au poziția, nu au reușit, nu au avut cum să afle cum este să trăiești într-o țară adevărat democratică. În funcție de cum se vor prezenta dânșii, eu consider că sunt cel mai bun candidat pentru calitățile mele însușite în timpul șederii în SUA.
Lasconi: Eu nu am trăit în SUA, o parte din viață am trăit-o într-un orășel mic, la Hațeg, apoi am ajuns la Deva, am devenit jurnalist și am ajuns în toate colțurile din țară, mai ales în zone defavorizate, unde știu ce înseamnă durerea. De aceea, cred că simt cel mai bine românii, dar, mai presus de simțire și de emoție, și de empatie, mai e ceva. Cred că un președinte bun este unul care nu minte, nu trădează și este cinstit, iar în momentul acesta eu nu am contracandidat.
Șandru: Eu vreau să vorbesc despre cineva care nu este aici, un contracandidat care n-a vrut să vină cred că de frică – George Simion. Era corect să vină în fața dvs din respect pentru dvs și pentru susținătorii lui. Vreau să le spun așa celor care văd în el o variantă de compromis, da, așa cum văd ei, George Simion nu este Călin Georgescu. Georgescu n-ar fi zis că jupoaie judecătorii, n-ar fi făcut gălăgie și galerie, n-ar fi înjurat tot timpul, n-ar fi mers sub un alt nume la o conferință a republicanilor. Cum George Simion va merge în Ucraina să negocieze pentru participarea României la reconstrucție când el are interdicție de intrare acolo și în R. Moldova?
Antonescu: Umblu cu foaia în mână pentru că vreau să citez exact, spre deosebire de Ponta. Un contracandidat, Nicușor Dan, răspunde cu o sinceritate pe care o apreciez, întrebat de defecte, spune: „lipsa comunicării publice, lent în luarea deciziilor și lipsa unui suficient dialog cu partenerii”. Pentru funcția de președinte, un maxim comunicator, unde ultimul președinte a tăcut cel puțin cinci ani neîntrerupt, care în fiecare zi trebuie să aibă un dialog cu partenerii, cu cei politici, sociali, cu societatea în ansamblu, un om care știe asta despre el și totuși candidează ori are o disfuncție de natură logică, ori este pus de altcineva să candideze. E ușor să spuneți că vă reduceți salariile demnitarilor, dar dvs v-ați mărit salariul la primărie.
Dan, drept la replică: În primul rând, bineînțeles, am fost 4 ani și jumătate primar, am făcut multe greșeli, dar nu cred că are dreptul să critice pe cineva care a făcut niște lucruri cineva care n-a făcut nimic. Eu cred că indiferent de sexul persoanei care va câștiga Președinția, acesta trebuie să dea dovadă de bărbăție. Dacă spuneți că cineva m-a pus să candidez, poate spuneți și cine m-a pus, altfel nu faceți aluzii. Puțină bărbăție! Nu eu mi-am mărit salariul, v-ați fi putut informa, a făcut-o Parlamentul României la propunerea Guvernului, pentru toți primarii și viceprimarii.
E a treia dezbatere, a treia oară când ridicați aceeași problemă. Ați fost ministrul Sportului, în această calitate, ați semnat niște acte ilegale, confirmate de instanță, ați spus că e legal, v-am adus deciziile instanței care au confirmat că au fost ilegale. A fost în mandatul dvs. Responsabilitatea e a șefului to timpul.
Schimbul de replici dintre Antonescu și Dan s-a încheiat. A fost reluată caracterizarea contracandidaților.
Funeriu: Când am depus candidatura am spus că trebuie să luptăm pentru idei. Vă spun de ce n-ar trebui să mă alegeți pe mine – nu sunt parte a sistemului, când am fost la Educație am rupt sistemul plagiatelor, am închis fabricile de diplome. Unii spun aroganță, eu spun siguranță. Cine consideră că e aroganță la mine și cine m-a auzit vreodată spunând „ăștia”, să nu mă voteze. Cine consideră că e siguranță, să știe că România pe mâinile mele va fi sigură.
Principalul pericol este Simion. Cum își poate cineva că el nu e parte a sistemului când și-a clădit ditamai partidul? Pe Antonescu l-am caracterizat ca fiind spuma de la bere, e cald afară, primești o bere spumoasă, cade spuma, nu mai e nimic. Pe omul pe care îl respect, Nicușor Dan, am spus, cu toate calitățile, că nu are experiență de politică internațională. Despre Ponta… hai să fim serioși!
Nicușor Dan a preferat să se abțină.
Terheș: Dacă într-un minut, 30 de secunde, dacă n-ai capacitatea de a explica cine ești, ce faci, ce vrei, nu o să te asculte nimeni. Așa se negociază la nivel internațional. Eu n-am înțeles cine a vândut cui, despre ce terenuri e vorba. 20 de minute s-a discutat despre o serie de hârtii și mă întreb cei 90% din populație care nu sunt din București au înțeles despre ce e vorba? România are o Capitală, nu Capitala are o țară.