Știri externe

Ursula von der Leyen îl atacă pe Trump. Discurs dur despre tarifele impuse de SUA

Președinta Comisiei Europene critică războiul comercial declanșat de liderul american, abordarea față de alte țări și atacurile asupra universităților. Ursula von der Leyen l-a vizat în mod repetat pe Donald Trump într-un discurs care a evidențiat divergențele tot mai puternice între Uniunea Europeană și președintele SUA, scrie Politico.

Comisia Europeană a prezentat miercuri statelor membre ale UE o listă cu concesiile pe care este dispusă să le facă administrației Donald Trump, precum și o nouă listă de produse asupra cărora va impune tarife dacă negocierile eșuează, au declarat pentru POLITICO un oficial al UE și un diplomat european.

Executivul european pregătește o strategie cu două direcții, pentru a-l convinge pe Donald Trump să-și schimbe politica în privința tarifelor: concesii și măsuri de retorsiune. Abordarea pe două direcții permite Comisiei Europene, care gestionează politica comercială în numele celor 27 de state membre, să obțină sprijin politic suficient și să intre în negocieri cu Washingtonul dintr-o poziție de forță. Prin amenințarea cu măsuri suplimentare de retorsiune – pe lângă cele deja suspendate – Bruxellesul pune presiune pe Washington să dea dovadă de seriozitate în ceea ce privește dorința declarată de a negocia.

Ce oferte a pregătit UE pentru SUA

Ofertele potențiale către SUA, incluse în așa-numita „fișă de condiții” negociată de Comisie, includ creșterea investițiilor în energie. De asemenea, unele dintre reglementările proprii ale UE ar putea fi relaxate. Ca și până acum, reducerea taxelor vamale pentru automobilele importate și oferta de tip zero-la-zero privind bunurile industriale rămân pe masă. Cooperarea în privința barierelor comerciale și a supraproducției Chinei este un alt domeniu în care Bruxellesul vede oportunități de colaborare cu Washingtonul. Totuși, diplomații europeni avertizează că orice ofertă va fi strict limitată de diviziunile interne dintre statele membre, unele dintre ele fiind reticente în a fi percepute ca cedând presiunilor SUA, iar altele fiind prudente pentru a nu înstrăina un aliat istoric al UE. Informarea ambasadorilor europeni a avut loc într-un cadru restrâns, susținută de cel mai apropiat consilier al președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, Björn Seibert, și de directoarea generală pentru comerț, Sabine Weyand, au declarat doi diplomați UE. Întâlnirea este un pas esențial pentru ca executivul european să mențină unitatea celor 27 de state membre în contextul pauzei de 90 de zile anunțate de Trump pentru anumite tarife americane.

Răspunsul UE este, de asemenea, suspendat provizoriu până la 14 iulie.

Retorsiune clasică, propusă de Bruxelles

Pe lângă ofertele formulate, blocul comunitar lucrează în continuare la un răspuns pentru tarifele de 25% impuse automobilelor și tariful de 10% care încă se aplică produselor europene. Deși se aștepta ca Bruxellesul să lovească Washingtonul în domeniul serviciilor, cum ar fi Big Tech sau Wall Street, Comisia a preferat o retorsiune clasică, prin impunerea de tarife pentru bunuri, pentru a evita escaladarea tensiunilor comerciale cu administrația Trump. Această abordare nu este pe placul tuturor statelor membre, iar țări precum Franța și Belgia cer Comisiei să folosească toate instrumentele disponibile. Franța a fost una dintre cele mai vocale țări în a cere un răspuns ferm la tarifele impuse de SUA și a făcut lobby pentru a-și proteja producătorii de coniac, deja grav afectați.

„Măsurile de retorsiune trebuie aplicate pe întregul spectru, nu doar pentru bunuri, ci și prin toate instrumentele pe care le avem”, a declarat un oficial de la Palatul Élysée. Președintele Emmanuel Macron a spus luna trecută că UE ar trebui să ia în considerare utilizarea așa-numitei „bazooka” europene, instrumentul anti-coerciție al UE. Macron și von der Leyen urmează să discute despre tarife luni, la Paris, în marja unui eveniment dedicat științei și cercetării. Financial Times a fost prima publicație care a relatat despre noua listă de tarife pentru produse.

Uniunea Europeană și întreaga lume vor avea de suferit din cauza „politicii imprevizibile a tarifelor a administrației SUA”, ale cărei taxe vamale sunt „cele mai mari din ultimul secol”, a declarat Ursula von der Leyen marți, la congresul Partidului Popular European desfășurat la Valencia, în Spania.

„Milioane de cetățeni se vor confrunta cu facturi mai mari la alimente, medicamentele vor costa mai mult, transportul va fi mai scump, inflația va crește”, a spus ea.

Tarifele impuse de Trump – 10% pentru majoritatea țărilor, 145% pentru China și 25% pentru oțel, aluminiu și automobile – au tulburat piețele globale la începutul lunii, când le-a anunțat. Organizația Mondială a Comerțului estimează că schimburile comerciale globale ar putea scădea cu până la 1,5% dacă Trump reactivează tarifele „reciproce” majorate – stabilite pentru UE la 20% – pe care anterior le suspendase pentru 90 de zile.

Deși nu l-a numit direct pe președintele SUA, von der Leyen a criticat liderii autoritari din lume, într-un mesaj ce poate fi ușor interpretat ca o referire la stilul agresiv de diplomație al lui Trump sau, în același timp, la președintele rus Vladimir Putin. „Nu ne invadăm vecinii și nu îi pedepsim”, a declarat ea. Trump a amenințat în repetate rânduri că va anexa Groenlanda și a refuzat să excludă folosirea forței militare. De asemenea, și-a exprimat dorința de a transforma Canada în al 51-lea stat american și a promis sancțiuni financiare dure dacă Ottawa îl sfidează și colaborează cu Uniunea Europeană pentru impunerea unor contra-tarife asupra SUA.

Von der Leyen a subliniat angajamentul Europei față de libertatea academică, insistând că „dezbaterile controversate din universitățile noastre sunt binevenite”, în contextul campaniei fără precedent a lui Trump împotriva unora dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din SUA. Președintele american a introdus reglementări mai stricte și a amenințat cu înghețarea sau reducerea finanțării federale pentru instituțiile care nu se conformează cerințelor administrației sale, inclusiv combaterea ideologiei progresiste. În replică, Europa a lansat o campanie susținută pentru a atrage talente americane, poziționându-se ca un refugiu pentru cercetătorii care fug de represiunile lui Trump. „Considerăm libertatea științei și a cercetării drept un principiu fundamental… vrem ca oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să-și găsească un cămin în Europa”, a spus von der Leyen.

„Și să transformăm din nou Europa în casa inovației.” Von der Leyen a discutat pe scurt cu Trump la Vatican, sâmbăta trecută, în timpul funeraliilor Papei Francisc, cei doi convenind să aibă o întâlnire oficială la o dată ulterioară.

030
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.