Știri externe

A murit fostul președinte! Dumnezeu să-l ierte

José „Pepe” Mujica, fost președinte al Uruguayului și simbol al stângii latino-americane, a încetat din viață la 89 de ani

José „Pepe” Mujica, fost luptător de gherilă devenit președinte al Uruguayului între 2010 și 2015, a murit marți, la vârsta de 89 de ani, după o luptă cu cancerul esofagian. Anunțul a fost făcut de actualul președinte al țării, Yamandu Orsi, care a scris pe platforma X: „Cu profundă tristețe anunțăm moartea camaradului nostru Pepe Mujica.”

În semn de respect, Uruguay a declarat trei zile de doliu național și a organizat un priveghi oficial în Palatul legislativ din Montevideo.

Cunoscut în întreaga lume ca „cel mai sărac președinte”, Mujica și-a donat aproape tot salariul pentru a sprijini programele de locuințe sociale. Într-o declarație emoționantă făcută la începutul acestui an, el a recunoscut că tumoarea i s-a extins și că organismul său nu mai poate suporta tratamentele: „Evident, sunt pe cale să mor. Războinicul își merită odihna.”

Până în ultimele clipe, Mujica a rămas activ în politica de stânga. A fost o figură marcantă a coaliției Frente Amplio, contribuind anul trecut la campania electorală a lui Yamandu Orsi. „Există ceva dulce, ca un cadou de rămas-bun”, spunea el în noiembrie 2024, după victoria succesorului său politic.

Trupul său a fost dus, la lăsarea serii, de la ferma sa modestă spre Montevideo, în timp ce uruguayenii – unii cu lacrimi, alții cu recunoștință – își luau rămas bun. „A fost un om bun, muncitor și umil”, a spus Carlos Casal, un pensionar care l-a cunoscut personal. „Politicieni ca el nu mai apar. Trăia ca noi, simțea ca noi”, a adăugat Walter Larus, chelner în capitală. Sociologul Alvaro Paciello l-a descris drept un lider care „a inspirat milioane să viseze la o lume mai bună.”

Pe plan internațional, omagii emoționante au venit din partea liderilor de stânga. Premierul spaniol Pedro Sánchez a vorbit despre credința lui Mujica într-o lume mai dreaptă, în timp ce Evo Morales a afirmat că „toată America Latină este în doliu.” Președintele columbian Gustavo Petro l-a numit „un mare revoluționar”, iar Lula da Silva a salutat „măreția umană care a depășit granițele.” Claudia Sheinbaum, președinta Mexicului, a vorbit despre „înțelepciunea și simplitatea” sa ca model pentru întreaga lume. Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale din Franța, i-a transmis: „Adio, Pepe. Mulțumim pentru tot curajul.”

Figura lui Mujica a devenit emblematică într-o țară de doar 3,4 milioane de locuitori, aflată între Brazilia și Argentina. Refuzând cravata, el a susținut discursuri memorabile împotriva consumerismului, cel mai celebru fiind cel din 2012, la conferința ONU de la Rio de Janeiro, unde a condamnat lăcomia globală. Un an mai târziu, la Adunarea Generală ONU din New York, a criticat în termeni duri exploatarea resurselor planetei și a avertizat împotriva „zeului piață”.

Rădăcinile sale rămâneau mereu ancorate în viața simplă. Alături de soția sa, Lucia Topolansky – și ea fostă luptătoare de gherilă și vicepreședinte – a trăit în aceeași fermă modestă de la marginea capitalei, pe care nu a părăsit-o nici în perioada în care conducea țara.

042
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.