Știri

Meteorologii Accuweather anunță că se întoarce iarna în România. Cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani

Vremea dă din nou semne de iarnă în România, în ciuda faptului că ne aflăm la mijlocul lunii mai. Meteorologii de la Accuweather au actualizat prognoza pentru următoarele două săptămâni, iar veștile nu sunt tocmai optimiste pentru cei care sperau la temperaturi constante de primăvară. Temperaturile vor coborî simțitor, vor exista episoade de ploi, lapoviță și chiar ninsoare în zonele montane, iar nopțile vor deveni tot mai reci.

Lapoviță și ninsoare în zonele montane. Val de frig în toată țara

Conform celor mai recente date Accuweather, România va traversa o perioadă neobișnuit de rece pentru această perioadă a anului. Zonele montane vor fi primele afectate de valul de frig, cu temperaturi negative și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Sudul țării, inclusiv Capitala, va resimți o scădere a temperaturilor, însoțită de ploi și înnorări accentuate.

București: variații mari de temperatură și ploi în perioada următoare

Pentru locuitorii Capitalei, prognoza meteo aduce vești despre un început de săptămână relativ blând, urmat de o răcire bruscă. Vineri și sâmbătă, 16 și 17 mai 2025, ploile vor domina atmosfera, iar temperaturile maxime nu vor depăși 18 grade Celsius, cu minime nocturne de doar 7 grade.

Prognoza meteo detaliată pentru București:

14 mai: max. 19°C / min. 7°C

15 mai: max. 24°C / min. 11°C

16 mai: ploi. max. 18°C / min. 9°C

17 mai: ploi. max. 16°C / min. 7°C

18 mai: max. 20°C / min. 9°C

19 mai: max. 21°C / min. 9°C

20 mai: max. 20°C / min. 9°C

21 mai: max. 22°C / min. 11°C

22 mai: max. 26°C / min. 12°C

Record de frig: cea mai rece noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani

Cel mai dramatic semnal al acestei reveniri a iernii a fost înregistrat la Bâlea Lac, unde meteorologii au raportat o temperatură minimă de -6,3 grade Celsius în noaptea de 12 mai, cea mai scăzută din ultimii 46 de ani pentru această dată. Ultima oară când s-a înregistrat o valoare atât de scăzută a fost în 1979, cu -5,5°C.

„La Bâlea temperatura maximă a fost ieri de -1,8 grade, faţă de -1,4 grade în 2001, iar minima de -6,3 faţă de -5,5 grade în 1979”, a declarat pentru Agerpres meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt al Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Transilvania Sud.

Pe lângă temperaturile scăzute, marți dimineața s-a înregistrat un strat de zăpadă de 6 centimetri la peste 2.000 de metri altitudine. Din cauza acestor condiții extreme, deszăpezirea Transfăgărășanului a fost temporar întreruptă. Drumarii speră totuși ca, până la finalul lunii, să reușească să termine lucrările, astfel încât circulația rutieră să poată fi reluată mai devreme decât data obișnuită de 1 iulie.

Primăvara din acest an continuă să fie imprevizibilă și capricioasă. De la temperaturi de vară în sud, la ninsori în zona montană și nopți reci record, România pare să fie sub influența unor schimbări climatice bruște. Meteorologii avertizează populația să rămână atentă la actualizările zilnice ale vremii, să se îmbrace adecvat și să fie pregătită pentru orice scenariu. Deocamdată, iarna pare că nu și-a spus ultimul cuvânt.

027
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.