Vladimir Putin nu va călători în Turcia pentru negocieri cu Ucraina, așa cum a propus Volodimir Zelenski. Trimite în schimb aceeași delegație rusă ca acum trei ani. Kremlinul a anunțat miercuri noapte componența grupului care va participa joi la discuțiile cu ucrainenii de la Istanbul. În altă ordine de idei, nici Donald Trump nu va mai călători la Istanbul, potrivit Reuters. Președintele american plănuia să facă o escală doar în cazul în care venea și președintele rus.
Din echipa Rusiei pentru negocierile de la Istanbul fac parte Vladimir Medinski, cel care a condus delegația și la discuțiile din 2022, Mihail Galuzin, viceministru de Externe, Aleksandr Fomin, viceministru al Apărării și Igor Kostyukov, șeful GRU (Direcția de Informații Militare a Rusiei).
Practic, nici președintele rus, Vladimir Putin, nici tandemul format din ministrul de Externe, Serghei Lavrov, și consilierul prezidențial pe afaceri externe, Iuri Ușakov, două nume vehiculate de presa rusă și internațională, nu vor participa la discuții.
În aceste condiții, nici Trump nu va mai merge în Turcia pentru discuțiile Rusia-Ucraina, a relatat Reuters. Iar emisarul special al SUA, Steve Witkoff, a declarat marți la Doha că intenționează să călătorească la Istanbul împreună cu secretarul de stat Marco Rubio, vineri, 16 mai.
Șeful delegației, Vladimir Medinski, fost ministru al Culturii (2012-2020), este în prezent un consilier prezidențial al lui Vladimir Putin. Deși nu are experiență diplomatică, a jucat în mod bizar și surprinzător rolul de negociator-șef din partea Rusiei și în discuțiile de pace cu Ucraina din 2022. La vremea respectivă, desemnarea lui Medinski ca negociator a fost considerată de ucraineni o strategie menită să tragă de timp.
Potrivit cherta.media, în 2022, la fiecare tentativă de negociere, când ucrainenii, americanii, britanicii sau germanii cereau un oficial rus cu care să pornească discuțiile, Putin îl trimitea de fiecare dată pe Medinski, spre surprinderea tuturor.
Medinski lucra atunci la un nou manual de istorie, care justifica agresiunea Rusiei și, conform SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), falsifica istoria Ucrainei ca stat. În iunie 2024, Ucraina a deschis un dosar penal împotriva autorilor manualului, inclusiv împotriva lui Medinski. Potrivit presei ruse independente, alegerea sa a rămas o decizie personală a lui Putin, greu de explicat chiar și în interiorul Kremlinului.
Nu doar că Putin a decis să trimită la negocieri aceeași echipă ca în 2022, ba chiar Kremlinul pretinde ca la baza discuțiilor actuale să stea lista de revendicări din 2022, un document considerat pe scară largă ca fiind echivalentul unei capitulări din partea Ucrainei. Negocierile ruso-ucrainene care vor avea loc joi la Istanbul vor aborda chestiuni politice şi tehnice, a declarat miercuri Iuri Uşakov.
După ce Putin a declarat, pe 11 mai, că Rusia este dispusă să negocieze direct cu Ucraina la Istanbul pe 15 mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la presiunea lui Donald Trump, a acceptat propunerea, dar a ridicat miza, afirmând că este pregătit să discute personal cu liderul rus în Turcia.
Decizia a fost considerată una surprinzătoare, mai ales că în ultimii 3 ani, președintele ucrainean a respins în repetate rânduri orice discuție cu Putin.
Mai mulți lideri europeni și internaționali au pus presiuni în ultimele trei zile ca Putin să accepte o întâlnire directă cu Zelenski și să fie de acord cu un armistițiu necondiționat de 30 de zile. Principalii aliaţi europeni ai Ucrainei au ameninţat Rusia că dacă nu acceptă o încetare a focului, îi vor impune noi sancţiuni. Kremlinul a ținut în suspans, până astăzi, componența delegației ruse.
Totodată, sunt șanse slabe ca rușii să accepte o încetare a focului completă și necondiționată, pentru 30 de zile, la discuțiile din Turcia, mai ales că potrivit Moscovei, armata rusă are inițiativa pe front. În ciuda discuţiilor de pace, Rusia a lansat noi ofensive în Ucraina în ultimele zile și pregătește noi operațiuni majore pentru această vară.
Ucraina, pregatită pentru orice formă de negocieri
Zelenski a declarat miercuri că este pregătit pentru orice formă de negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi a afirmat că va decide asupra măsurilor care trebuie luate, atunci când va şti cine va reprezenta Moscova la discuţii.
„Aştept să văd cine soseşte din Rusia. Apoi voi decide ce măsuri va lua Ucraina”, a spus Zelenski în discursul său zilnic. „Ucraina este pregătită pentru toate formele de negocieri şi nu ne temem de întrevederi”, a adăugat el.
Ultimele negocieri directe ruso-ucrainene au avut loc tot la Istanbul în martie-aprilie 2022, la o lună după lansarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Conform Rusiei, la acele negocieri aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea fostei administraţii americane a preşedintelui Joe Biden şi a premierului britanic de la acea vreme, Boris Johnson, iar Ucraina nu a mai dorit să-l semneze de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.