738.211 de alegători au mers la urnele deschise în străinătate până la această oră, potrivit datelor AEP. În mai puțin de opt ore se vor deschide secțiile de vot din țară. Mobilizarea la vot în Diaspora a fost una uriașă, aproape dublă față de primul tur de scrutin de acum două săptămâni. În primul tur al alegerilor prezidenţiale, până sâmbătă, la ora 22.00, votaseră în jur de 400.000 de persoane.
Votarea a început joi, în Diaspora, prima secție deschisă fiind cea din Noua Zeelandă, și se va încheia duminică, la ora 21.00, ora României, în toate țările.
Expert Forum: Cele mai multe nereguli la urne sesizate sunt legate de postarea de fotografii cu votul de pe buletine
Mai multe nereguli şi incidente în procesul electoral în diaspora au fost semnalate sâmbătă, de observatori şi cetăţeni pe platforma Vot Corect, anunţă Expert Forum.
Românii din diaspora votează deja de vineri în cele 965 de secţii organizate în străinătate, iar campania s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00.
‘„Sâmbătă, până la ora 13:00, Coaliţia Vot Corect a centralizat o serie de nereguli şi incidente semnalate de observatori şi cetăţeni prin intermediul aplicaţiei Vote Monitor, call center 0800 460 002 şi al platformei online www.votcorect.ro”, se arată într-un comunicat al Expert Forum.
Cele mai multe sesizări primite de la alegători sunt legate de postarea unor fotografii cu buletine de vot cu opţiunea electorală marcată şi de unele probleme organizatorice în secţiile de votare.
Potrivit sursei citate, au fost raportate numeroase postări pe reţeaua TikTok cu buletine de vot marcate pentru unul dintre candidaţi – prin portalul votcorect.ro au fost transmise peste 100 de sesizări pe 16 şi 17 mai.
Până sâmbătă la ora 12:00, observatorii Vot Corect au transmis prin aplicaţia Vote Monitor date despre votare de la peste 70 de secţii de votare din străinătate, cele mai multe din Olanda, Germania şi Belgia. Observatorii au monitorizat deschiderea secţiilor în 61 de secţii de votare, în care procesul s-a desfăşurat în condiţii bune, nefiind raportate deficienţe semnificative.
„Cu o singură excepţie, desfăşurarea votării a fost evaluată pozitiv (bună sau foarte bună) în secţiile vizitate. Cu toate acestea, este îngrijorător că la şase dintre secţiile observate votarea s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată sau s-au observat unele acţiuni de intimidare a alegătorilor sau membrilor BESV – Liege 1, Issy-les-Moulineaux, Agros, Heilbronn, Graz 2 şi Bonn 2. (…) La unele dintre secţiile vizitate, poziţionarea şi dimensiunile cabinelor de vot din carton nu au asigurat secretul votului. Observatorii au mai semnalat tensiune sau agitaţie în apropierea a două secţii de votare (Groningen 1 – Olanda şi Graz 2 – Austria), un caz în care urna nu era sigilată corespunzător şi prezenţa persoanelor neautorizate în două dintre secţiile observate. Observatorii au apreciat că localul nu era adecvat la patru dintre secţiile vizitate”, precizează Expert Forum.
Sursa citată mai arată că SIMPV a funcţionat în condiţii normale în aproape toate cazurile.
„În trei situaţii observatorii nu au putut observa fără restricţii – Zurich, Groningen şi Malmo. Pentru cea din urmă secţie, Vot Corect a sesizat şi Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate”, se mai arată în comunicatul Expert Forum.
MAI: 27 de sesizări privind posibile incidente electorale, aproximativ jumătate sunt legate de continuarea campaniei
Angajaţii Ministerului de Interne au fost sesizaţi sâmbătă cu privire la 27 de posibile incidente electorale, aproximativ jumătate privind continuarea campaniei electorale, a precizat purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog, relatează Agerpres. Au fost înregistrate sesizări în Bucureşti şi în mai multe judeţe, precum Arad, Buzău, Neamţ, Iaşi sau Cluj.
Potrivit acesteia, au fost sesizate 20 de fapte contravenţionale şi 4 fapte penale, o sesizare fiind de altă natură. Alte 2 sesizări sunt în curs de cercetare. Trei dintre sesizări au fost transmise birourilor electorale pentru că nu erau de competenţa MAI.
„De exemplu, dispeceratul Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizat prin notificare scrisă de către secţia de votare din Londra cu privire la faptul că o femeie a votat, astăzi, fără a avea acest drept. În urma verificărilor s-a stabilit că persoana respectivă a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale. Având în vedere aspectele sesizate, se efectuează verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ‘fraudă la vot’”, a arătat Dajbog.
O altă sesizare a vizat prezenţa unor autocare din Republica Moldova la Iaşi.
„Având în vedere informaţiile şi imaginile apărute în spaţiul public referitoare la prezenţa, în municipiul Iaşi, a unor autocare cu numere de înmatriculare din Republica Moldova, precizez că în urma verificărilor s-a constatat faptul că în autocarele prezente în zona unui parc, din municipiul Iaşi, erau minori. De asemenea, în legătură cu celelalte autocare, s-a constatat că acestea transportau persoane venite în municipiul Iaşi, în scopul unor activităţi recreative”, a spus reprezentanta MAI.
Totodată, Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor şi serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor de la nivel teritorial şi din Bucureşti au avut şi sâmbătă program cu publicul până la ora 16:00, fiind astfel eliberate documente de identitate pentru aproape 9.000 de persoane. Au fost şi situaţii unde programul a fost prelungit după ora 16:00 pentru a rezolva toate cererile, a menţionat Dajbog.
Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor a recomandat serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ca şi duminică, în ziua votului, să asigure program de lucru cu publicul între orele 07:00 şi 21:00.
Totodată, aceasta a reamintit că cei 34.000 de angajaţi ai MAI au fost implicaţi, sâmbătă, în principal, în misiuni de asigurare a protecţiei transportului buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării de la locurile de depozitare către secţiile de vot.
„Efectivele MAI au preluat paza celor peste 18.900 de secţii de vot constituite la nivel naţional şi le vor preda, mâine dimineaţă, preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte”, a informat reprezentanta MAI.
Prezența la vot sâmbătă, ora 15:00 – Peste 425.000 de români au votat în diaspora
Prezența la vot în diaspora a ajuns la 425.757, sâmbătă la ora 15:00, față de 227.426 în primul tur al alegerilor prezidențiale, la aceeași oră.
Cei mai mulţi alegători români au votat în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – 66.644, Germania – 65.206, Italia – 62.282, Republica Moldova – 55.960, Spania – 46.627 şi Franţa – 20.752.
Ritmul este de 42.000 de voturi pe oră în diaspora, dublu față de primul tur.
Prezența la vot sâmbătă, ora 14:00 – Peste 383.000 de români au votat în diaspora
Peste 383.000 de români din diaspora și-au exprimat votul pentru președintele României în turul doi al alegerilor prezidențiale, față de 205.190 în turul unul la aceeași oră.
Prezența la urne până sâmbătă la ora 14:00 – 383.899
Peste 341.410 de români din diaspora și-au exprimat votul pentru președintele României, cu peste 140.000 mai mulți față de primul tur al prezidențialelor.
Prezența la urne până sâmbătă la ora 13:00 – 341.410
Țările în care s-a votat cel mai mult:
– Marea Britanie – 52.015
– Italia – 50.786
– Germania – 49.339
– R. Moldova – 47.373
Prezența la vot sâmbătă, ora 12:00 – Peste 300.000 de români au votat în diaspora
Peste 300.000 de români din diaspora și-au exprimat votul pentru președintele României, față de 161.510 în primul tur la aceeeași oră.
Prezența la urne până sâmbătă la ora 12:00 – 302.630
Unii români din Republica Moldova au ieșit ochi în lacrimi din secția de vot
Prezenţă record la vot, la turul doi al alegerilor prezidențiale, în Republica Moldova, unde sunt 64 de secții de votare. În ciuda ploii, au fost înregistrate peste 37.000 de mii de voturi până la această oră (n.r. ora 11:00) faţă de 17.000 în primul tur, adică mai mult decât dublu.
Unii alegători, întrebați pentru ce au votat, la ieșirea de la urne, au răspuns corespondentului Antena 3 CNN cu lacrimi în ochi.
„Am votat pentru o Românie pro-europeană, să ne ajute și pe noi, să nu ne lase așa, în voia sorții. Acolo sunt copii mei. Pentru aceasta. Trăiesc bine, am fost la ei, îmi place mult. La toți cunoscuții le-am zis: veniți și votați, nu stați pasivi, veniți și votați!”, a mărturisit o doamnă, cu lacrimi în ochi.
Este a doua zi de vot pentru românii de peste Prut. În Republica Moldova au fost deschise 64 de secții de votare, dintre care 20 la Chișinău. Datele centralizate arată că româncele de peste Prut au votat în număr mai mare decât bărbații.
Astăzi, la 7:00 dimineața s-au deschis secțiile de votare și rămân deschise până la ora 21:00. Mâine, 18 mai, este ultima zi de vot pentru diaspora. La alegerile prezidențiale din 4 mai au participat 90.851 de cetățeni moldoveni cu cetățenie română.
Prezența la vot sâmbătă, ora 11:00 – Peste 270.000 de români au votat în diaspora
Peste 270.800 de români din diaspora și-au exprimat votul pentru președintele României, cu peste 127.028 mai mulți față de primul tur al prezidențialelor.
Prezența la urne până sâmbătă la ora 11:00 – 270.809
Țările în care s-a votat cel mai mult:
– Marea Britanie – 43.183
– Italia – 39. 165
– R. Moldova – 37.931
– Germania – 37.324
Prezența la vot sâmbătă, ora 10:00 – Peste 246.000 de români au votat în diaspora
Peste 246.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 10:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, şi anume de joi, ora 22:00 (ora României), şi până sâmbătă la ora 10:00, s-au prezentat la urne 246.126 de cetăţeni români.
De asemenea, 3.139 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 249.265.
Cei mai mulţi alegători români au votat în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – 41.583, Italia – 34.864, Germania – 33.938, Republica Moldova – 33.623, Spania – 26.224, Franţa – 11.235.
Prezența la vot sâmbătă, ora 09:00 – Peste 233.000 de români au votat în diaspora
Peste 230.000 de alegători au votat în diaspora, până sâmbătă la ora 9:00, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri până sâmbătă, la ora 3:00, s-au prezentat la vot 230.618 cetăţeni români. De asemenea, 3.139 alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 233.661.
Prezența la vot sâmbătă, ora 03:00 – Peste 230.000 de români au votat în diaspora
Aproximativ 230.000 de alegători au votat în diaspora, până sâmbătă la ora 3:00, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri până sâmbătă, la ora 3:00, s-au prezentat la vot 224.655 cetăţeni români. De asemenea, 3.139 alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 227.794.
Cei mai mulţi alegători români au votat în Marea Britanie – 40.460, Italia – 31.345, Germania – 31.120, Spania – 24.984, Republica Moldova – 28.203. Prezenţa la vot în Franţa este de 10.426 alegători, în Belgia – 7.473, SUA – 5.042, iar în Canada – 4.489.
S-a încheiat campania electorală. Nu se mai pot derula acţiuni de propagandă electorală
Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00.
Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.
Prin continuarea propagandei electorale se înţelege:
* afişarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea şi/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru preşedintele României;
* difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile prezidenţiale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
* sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi.
Totodată, după încheierea campaniei electorale, menţinerea conţinutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei pe pagini de internet şi pe platforme online de socializare şi care rămân afişate pe respectivele pagini sau aplicaţii, fără a fi promovate, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepţia versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei.
În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală, iar transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot se califică ca fiind o acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia.
Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot sau pentru manifestarea unei anumite opţiuni de vot, precizează BEC.
În preziua şi în ziua votării, îndepărtarea materialelor publicitare politice din clădirea sediului secţiei de votare din ţară va fi dispusă de preşedintele biroului electoral al secţiei şi va fi dusă la îndeplinire de persoanele desemnate de primar, de îndată.
Prezența la vot sâmbătă, ora 00:00 – Peste 224.000 de români au votat în diaspora
Prezența la vot în diaspora a ajuns la 224.614, față de 118.528 în primul tur al alegerilor prezidențiale, la aceeași oră.
Cele mai multe voturi se înregistrează în UK, Italia, Germania, Republica Moldova și Spania.
Prezența la vot vineri, ora 23:00 – Peste 223.000 de români au votat în diaspora
Prezența la vot în diaspora a ajuns la 223.778, față de 118.205 în primul tur al alegerilor prezidențiale, la aceeași oră.
Cele mai multe voturi se înregistrează în UK, Italia, Germania, Republica Moldova și Spania.
Ritmul este de 5.000 de voturi pe oră în diaspora, dublu față de primul tur.
Prezența la vot vineri, ora 22:00 – Peste 218.000 de români au votat în diaspora
Peste 218.000 de români din diaspora și-au exprimat votul pentru președintele României. Numărul lor este cu 102.975 mai mare decât a fost în primul tur al alegerilor.
Prezența la urne până vineri, ora 22:00 – 218.855
Țările în care s-a votat cel mai mult:
– Marea Britanie – 37.455
– Italia – 31.345
– Germania – 31.120
– R. Moldova – 28.203
Președinta Republicii Moldova a votat la ambasada României la Tirana
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat, vineri seară, în turul doi al alegerilor prezidențiale, aceasta având și cetățenie română.
Sandu se află în Albania la Summitul Comunității Politice Europene, care reunește liderii celor 27 de țări membre ale UE și ai altor circa 20 de alte țări europene, motiv pentru care a votat la Ambasada României la Tirana.
„Președinta Maia Sandu și-a încheiat participarea la Summitul Comunității Politice Europene din Albania cu un gest firesc pentru orice cetățean implicat: a votat la Ambasada României din Tirana”, a transmis pe Facebook un reprezentant al președinției de la Chișinău, Igor Zaharov.
Aceasta își anunțase anterior susținerea pentru candidatul independent Nicușor Dan.
View this post on Instagram
A post shared by Maia Sandu (@maia.sandu)
Prezența la vot vineri, până la ora 21:00 – Peste 200.000 de români au votat în diaspora
Peste 200.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 21:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, şi anume de joi, ora 22:00 (ora României), şi până vineri la ora 21:00, s-au prezentat la urne 200.777 de cetăţeni români.
De asemenea, 3.139 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 203.916.
Cei mai mulţi alegători români au votat în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – 30.977, Italia – 29.759, Germania – 29.500, Republica Moldova – 28.201, Spania – 23.112.
Prezența la vot vineri, la ora 20:00 – 180.000 de români au votat în diaspora
Prezența la vot în diaspora a ajuns la 179.667, față de 95.759 în primul tur al alegerilor prezidențiale, la aceeași oră.
Cele mai multe voturi se înregistrează în Republica Moldova, Germania, Italia și UK.
Ritmul a depășit 25.000 de voturi pe oră în diaspora, dublu față de primul tur.
Prezența la vot vineri, la ora 19:00 – Peste 153.000 de români din diaspora au votat
Peste 153.000 de români și-au exprimat votul în diaspora până vineri la ora 19:00, față de 82.788 câte s-au înregistrat în primul tur la aceeași oră.
Asta înseamnă o diferență de aproximativ +85% față de turul 1 al alegerilor prezidențiale.
În unele zone, prezența este chiar și cu 300% mai mare decât în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Țările în care s-a votat cel mai mult până la ora 19:00:
– R. Moldova – Peste 25.000 de voturi
– Italia – Peste 22.000 de voturi
– Germania – Peste 22.000 de voturi
– Marea Britanie – Peste 21.000 de voturi
Prezența la vot la ora 18:30 – Peste 140.000 de români din diaspora au votat
Peste 130.000 de români și-au exprimat votul în diaspora până vineri la ora 18:00. Numărul celor care au votat este cu 60.000 mai mare decât în primul tur la aceeași oră.
După următoarea jumătate de oră, până la 18:30, mai votaseră încă 10.000 de români.
Țările în care s-a votat cel mai mult până la ora 18:00:
– R. Moldova – 22.313
– Italia – 18.700
– Marea Britanie – 17.798
– Germania – 17.523
– Spania – 14.023
George Simion: „Îi cer Maiei Sandu să oprească turismul electoral din Republica Moldova”
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a transmis, vineri seara, un mesaj către Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.
„Îi cer Maiei Sandu să oprească turismul electoral din Republica Moldova. Va trebui să lucrăm pentru România și Republica Moldova după 18 mai, frauda nu este o valoare europeană!”, a transmis liderul AUR, pe pagina sa de Facebook.