Am convocat conferința de presă pentru că suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar pe care îl înregistrează țara.
De ce este corectarea deficitului o urgență și o prioritate? Am avut cel mai mare deficit din UE și al doilea din ultimii 30 de ani. Cel mai mare a fost în 2010, puțin mai mare ca cel de anul trecut, și vă rog să vă aduceți aminte că guvernele de atunci au fost nevoie să crească TVA de la 19 la 24% și să taie salariile din sectorul public cu 25%.
Suntem într-o situație nu foarte diferită, dar în ceasul al 10-11lea și nu trebuie să stăm până ajungem cu spatele la zid.
Dacă nu am face nimic sau am mai lungi foarte multe aceste măsuri ar fi câteva consecințe precum intrarea în incapacitate de plată. Ar însemna că creditorii noștri nu ne-ar mai împrumuta și nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile.
Vă rog să vă ridicați ce a însemna cazul Greciei din 2009, nici acum Grecia nu și-a revenit în totalitate. Nu trebuie să repetăm greșelile altor țări.
Propunem un pachet fiscal care urmărește să reducă acest deficit și să apropie cheltuielile de venituri.
De ce nu putem face această corecție doar pe cheltuieli? Este aproape imposibil pentru că nu se poate face de pe o zi pe alta. La aproape toate taxele suntem în jumătatea de jos a clasamentului, avem o evaziune fiscală ridicată și o fraudare a fondurilor publice.
Ajustarea nu poate fi făcută doar pe cheltuieli, va fi un mixt de reduceri de cheltuieli și creștere de venituri.
Numărul de angajați din sectorul public este mult prea mare față de numărul de contribuabili, cei care plătesc și lucrează în economia reală.
Veniturile noastre fiscale din cauza colectării slabe, a unor taxe pe anumite locuri mici, sunt printre cele mai mici din Europa.
Cota de impozitare din TVA este a treia cea mai mică cotă standard in Europa.
Din punct de vedere al impozitării dividentelor suntem tot pe antepenultimul loc din Europa.
Din punct de vedere al impozitării proprietăților, suntem la 0,5% din PIB, în timp ce media europeană este de 1,8%.
Să răspundem unei urgențe în prima etapă de a recâștiga încrederea în România a piețelor în așa fel încât creditele pe care le ia România, investiții din fonduri europene să fie la un nivel acceptabil. Aceste măsuri țin de venituri structurale, de cheltuieli structurale și pe aceasta este concentrată primul pachet.
Cel de-al doilea pachet, adoptat la final de iulie, va completa primele măsuri dar care se va concentra pe corectarea nedepretăților și îndeplinrea jaloanelor să ne putem accesa fondurile europene.
Aș vrea să trec în revistă principalele propuneri ale pachetului. Îl vom aproba prin asumarea răspunderii guvernului săptămâna viitoare.
Care sunt măsurile?
Mâine miniștrii le vor detalia. Vom reașeza TVA la 2 cote. Astăzi avem 3 cote de 5, 11 și 19. Cele două cote propuse sunt de 11% și 21%. La cota redusă rămân medicamentele, alimentele, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. Propunem ca și HoReCa să rămână la acest nivel.
accizele la alcool, combustibil și tutun cresc cu 10%
Vor crește contributorii la CNAS. Măsurile înseamnă două direcții, aplicare contribuții la pensiile de peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții în așa fel încât să creștem de la puțin peste 6 milioane la 8 milioane de contribuabili. La o pensie de 4.000 de lei, se va plăti diferența de la 4.000 la 3.000, adică 100 de lei.
De la 1 ianuarie, va creștere impozitul pe dividente de la 10 la 16%. Toate celelalte de la 1 august.
Vom taxa profiturile băncilor. Consider că pot contribui cu sumă mai mari la veniturile bugetului de stat.
Vom suprataxa toate câștigurile din jocuri de noroc.
Vom propune o măsură temporată. Ca și anul viitor pensii și salarii să rămâne plafonate. Este o măsură strict pentru anul următor.
Vom propune creșterea normei didactive cu 2 ore față de ce avem acum în preuniversitar și universitar.
Reforma burselor. Știu că nu e o chestiune populară, dar trebuie să fim corecți. A fost o creștere care nu poate fi suportată, mai ales pentru elevi. Aveam acum 3 ani o sumă de 188 milioane lei și anul trecut am ajuns la 4,7 miliarde lei. Este o creștere de zeci de ori și în afara că este o sumă foarte mare am ajuns ca printr-o aplicare neconformă să avem clase întregi care au burse de merit, dar care la BAC iau note de 5 sau 7 sau mai rău nu-și iau bacalaureatul. Nu mai știm ce înseamnă meritul.
Pachetul va fi prezentat și detaliat mâine de miniștrii de linie.
Reforma companiilor de stat
Cheltuieli mai eficiente, reducerea subvențiilor și asigurarea transparenței și performanței acestor companii.
Reanalizarea unor sporuri aplicate în cascadă. Avem ministere cu sporuri de 50-45%. Prin două astfel de operațiuni și-au dublat salariile.
Vom actualiza redevențele și vom valorifica mai bine activele statului.
Cel de-al doilea pachet vine să îndeplinească jaloane obligatorii pentru a accesa fonduri europene.
„O să fie o ordonanță trenuleț”
Marți seară, vicepremierul Dragoș Anastasiu a anunțat că pachetul de măsuri fiscale urmează să fie anunțat cel mai probabil astăzi sau mâine.
„O să fie iarăși o ordonanță trenuleț, cred că mâine va fi decizia finală și veți vedea atunci când vom ieși. Din păcate, cu foarte puțin timp de consultare pentru că suntem cu spatele la zid. Pe 7 iulie, noi trebuie să avem un pachet trecut prin legiferare. Dacă nu-l avem, vine vara, ajunge în septembrie, perioadă în care nu scăpăm de cel mai crunt scenariu imaginat, anume scăderea ratingului de țară la junk”, a spus vicepremierul Dragoș Atanasiu.
Astăzi, au ieșit la iveală măsurile discutate între Guvern și Comisia Europeană. Printre altele, sunt creșteri de taxe în valoare de 10,6 miliarde de lei, în acest an.