Murăturile, mai ales cele făcute în casă, sunt unele dintre cele mai iubite garnituri, dar ele nu sunt atât de simplu de făcut precum s-ar crede. Regretatul Radu Anton Roman avea o reţetă perfectă.
Rețeta de castraveţi de vară în saramură a regretatului gastronom Radu Anton Roman. Care e ingredientul perfect pentru a se păstra tari, chiar și în timpul iernii?
Rețeta de castraveţi de vară în saramură a lui Radu Anton Roman. Ce ingredient să adaugi pentru a se menține tari
În această perioadă, multe gospodine pregătesc castraveți de vară în saramură. Sunt delicioși și se pot păstra tari chiar și în timpul iernii, dacă este folosit un anumit ingredient. Potrivit renumitului gastronom Radu Anton Roman, un “ingredient secret” ajută la acrirea castraveților. Dacă sunt respectate toate recomandările, rezultatul va fi unul foarte bun.
În cartea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, regretatul gastronom a explicat rețeta de castraveți de vară în saramură. Este important să folosești castraveți mici, tari și lucioși pentru această rețet
“Principala condiţie a valahului ce pune murături şi vara: prospeţimea! Deci, să fie castraveţii tari, mici, lucioşi, să respire sănătate şi tinereţe”, a explicat Radu Anton Roman.
Pentru această rețetă, ai nevoie de 5 kg de castraveciori, 2 linguri de sare la un litru de apă, 2 căpățâni de usturoi și de câteva crengi de mărar uscat, după cum arată cartea gastronomului.
“Castraveciorii se potrivesc în borcan (unii le taie capetele, să se mureze mai repede) cu căţei de usturoi pe ici, pe colo şi se căpăcesc cu crengi de mărar.
Apa cu sare se pune la fiert şi, după ce a clocotit câteva minute, se lasă să se limpezească. Se toarnă zeama, un pic răcită, şi se leagă borcanul”, a mai precizat Radu Anton Roman
Ce beneficii au castraveții de vară în saramură
Din moment ce castraveții murați reprezintă un aliment fermentat natural, au un conținut de baterii benefice, care pot contribui la menținerea sănătății intestinelor.
Datorită probioticelor, se poate menține un echilibru sănătos al florei intestinale. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, precum și a sistemului imunitar.
Totodată, castraveții conțin mai multe vitamine și minerale, precum vitamina K. Aceasta este foarte importantă pentru coagularea sângelui, dar și pentru a menține sănătatea oaselor
Castraveții mai conțin și vitamina A, necesară pentru sănătatea pielii, dar și a ochilor. Aceste legume mai conțin potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale și la funcționarea musculară.
Reţeta delicioasă a bunicii pentru castraveciori de vară în saramură. Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi pentru a avea cele mai bune murături făcute la soare
Castraveţi murați în saramură – un element de bază al bucătăriei românești, sunt recunoscuți pentru gustul lor distinct și aroma inconfundabilă. Această metodă tradițională de conservare a legumelor datează de secole și este apreciată nu doar pentru simplitatea sa, ci și pentru beneficiile pe care le aduce sănătății.
Rețeta bunicii pentru castraveţi de vară în saramură
Cu o combinație perfectă de sare, apă și mirodenii, castraveții trec printr-un proces de fermentație naturală, care le conferă o savoare acrișoară și o textură crocantă, făcându-i ideali ca acompaniament pentru diverse feluri de mâncare sau ca gustare delicioasă. Fie că sunt serviți alături de fripturi, adăugați în sandvișuri sau savurați ca atare, castraveții murați în saramură aduc un plus de gust și autenticitate oricărei mese.
„Castraveţi proaspeți din grădină în saramură, o delicatesă pe care nimeni nu vrea să o rateze la primii castraveți crescuți în propria grădină. Se prepară simplu și nu aveți nevoie decât de castraveți proaspeți, spălați și curățați de ace și floricica din vârf. Un fir de mărar cu floare pentru un miros special și apă de sare dacă aveți posibilitatea, dacă nu, o lingură de sare grunjoasă pe 1 litru de apă. Punem castraveții în borcan, adăugăm firul de mărar cu tot cu floare și o lingură de apă de sare. După gust ar trebuii să fie puțin mai sărat ca atunci când adăugăm sare la mâncare. Dacă nu aveți apă de sare, o lingură de sare grunjoasă, dizolvată într-un litru de apă și punem peste castraveți. Lăsați 5 zile sau până când castraveții capătă o culoare spre maro, nu verde.”, potrivit celor de la agromedic.
Castraveții murați sunt un aliment fermentat natural, ceea ce înseamnă că conțin bacterii benefice care pot sprijini sănătatea intestinelor. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale, ceea ce poate îmbunătăți digestia și sistemul imunitar.
Castraveții sunt o sursă bună de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, care este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor, și vitamina A, care este esențială pentru sănătatea ochilor și a pielii. De asemenea, conțin potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale și la funcționarea musculară.