Magazin

Nu se spală haine marți, mai ales ale copiilor. Este sărbătoare mare. Tradiții și obiceiuri respectate cu sfințenie

16 iulie – Zi de Cruce Neagră: Sfinții Chiric și Iulita. Nu se splă haine, mai ales ale copiilor.

Mâine, 16 iulie 2025, Biserica Ortodoxă marchează o zi importantă, notată cu Cruce Neagră în calendarul creștin-ortodox. Este ziua de prăznuire a Sfinților Mucenici Chiric și Iulita, mama și fiul care au murit pentru credință în primele veacuri creștine. Sărbătoarea este însoțită de numeroase tradiții și interdicții, iar în multe zone din țară oamenii respectă cu sfințenie obiceiurile moștenite din străbuni.

Cine au fost Sfinții Chiric și Iulita?

Sfântul Chiric era un copil de doar trei ani când a fost martirizat împreună cu mama sa, Sfânta Iulita. Aceasta era o creștină evlavioasă care, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor din secolul al IV-lea, a fugit din cetatea sa natală împreună cu fiul său. Descoperită și dusă înaintea judecătorilor, a refuzat să renunțe la credință. Pentru asta a fost supusă la chinuri, iar copilul a fost ucis înaintea ochilor ei. Curajul și credința celor doi au rămas exemplu pentru generații întregi de creștini.

Tradiții și superstiții de Sf. Chiric și Iulita

Ziua de 16 iulie este considerată o zi cu puternică încărcătură spirituală, iar credincioșii sunt îndemnați să țină cont de următoarele obiceiuri și restricții:

Nu se spală haine în această zi, mai ales cele ale copiilor. Se spune că Sfântul Chiric, fiind copil, se mâhnește dacă vede munca în această zi. Spălatul este considerat o lipsă de respect față de sfinții prăznuiți și poate atrage boli sau necazuri în familie.

Nu se lucrează la câmp sau în gospodărie, pentru a nu atrage supărări sau pagube.

Mamele se roagă pentru sănătatea copiilor, deoarece Sfântul Chiric este considerat ocrotitorul pruncilor și al celor mici.

În unele zone din Moldova și Ardeal, femeile aprind lumânări la icoanele sfinților și își ung copiii cu untdelemn sfințit pentru protecție.

Se face pomană pentru sufletele copiilor adormiți și se dau de pomană fructe sau colivă.

De ce nu se spală haine de Sfinții Chiric și Iulita?

Una dintre cele mai cunoscute interdicții legate de această zi este interzicerea spălatului hainelor, mai ales a celor de copii. Legenda populară spune că, fiind un copil sfânt, Chiric plânge dacă vede că în ziua sa oamenii muncesc, iar mama sa, Iulita, se întristează. Totodată, apele sunt considerate „necurate” pentru spălat în această zi, iar folosirea lor pentru rufe sau alte treburi casnice este privită ca lipsă de evlavie.

Rugăciune scurtă către Sfinții Chiric și Iulita

„Sfinților Mucenici Chiric și Iulita, voi care ați pătimit pentru Hristos cu răbdare și credință, rugați-vă pentru noi și pentru copiii noștri. Ocrotiți-i de boală, de primejdii și de ispitele acestei lumi. Amin.”

Sărbătoarea Sfinților Chiric și Iulita este un moment de reculegere, de rugăciune și de înălțare sufletească. Este o zi în care credincioșii lasă deoparte grijile lumești și se apropie mai mult de Dumnezeu. Respectarea tradițiilor – precum evitarea spălatului sau a muncilor grele – este nu doar o chestiune de obicei, ci și un semn de credință și respect față de sfinții martiri.

07
Vlad Patrik
Vlad Patrik este un tânăr jurnalist cu 10 ani experiență în presa online. S-a alăturat echipei fresh24.ro în luna aprilie 2025

    Comments are closed.