Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis, sâmbătă, 26 iulie 2025, mai multe alerte de vreme severă care vizează întreaga țară. Urmează zile de foc și nopți tropicale, cu temperaturi de până la **43 de grade Celsius**, dar și furtuni violente, **vijelii, descărcări electrice și căderi de grindină**.
România este practic împărțită între valul de caniculă și instabilitatea atmosferică extremă care va afecta mai multe regiuni începând cu orele după-amiezii, potrivit informării ANM.
Cod roșu de caniculă: zonele cele mai afectate
Potrivit ANM, începând cu ora 10:00, cea mai mare parte a țării intră sub **avertizări de caniculă**, cu intensități diferite.
Un **cod roșu de caniculă** a fost emis pentru:
– Banat
– Oltenia
– Cea mai mare parte a Munteniei
– Sudul Dobrogei continentale
– Municipiul București
În aceste zone, temperaturile vor atinge **valori maxime de 42–43°C**, însoțite de un **disconfort termic extrem**, cu indice temperatură-umezeală (ITU) care depășește constant **pragul critic de 80 de unități**.
Cod portocaliu și galben în alte regiuni
Valul de căldură nu ocolește nici restul țării. ANM a emis un **cod portocaliu de caniculă** pentru:
– Crișana
– Mare parte a Transilvaniei
– Nord-estul Munteniei
– Sudul Moldovei
– Nordul Dobrogei
În aceste zone, temperaturile vor varia între **35 și 39 de grade Celsius**, cu un nivel ridicat de disconfort termic.
Totodată, **nordul Crișanei, Maramureș, nord-estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, precum și litoralul** se află sub **cod galben**. Aici, maximele vor oscila între **33 și 36 de grade**, iar nopțile vor rămâne calde, cu **minime între 17 și 20 de grade**.
Furtuni puternice și grindină în vestul țării, începând de sâmbătă după-amiază
Începând cu **ora 17:00**, instabilitatea atmosferică va cuprinde jumătatea vestică a țării. ANM a emis un **cod portocaliu de furtuni**, valabil pentru:
– Banat
– Crișana
– Maramureș
– Vestul și nordul Transilvaniei
– Vestul Olteniei
Meteorologii avertizează că urmează **vijelii puternice**, cu rafale de vânt care pot atinge **70–90 km/h**, **grindină de dimensiuni medii și mari** (între 2 și 5 cm), **frecvente descărcări electrice** și **averse torențiale**.
> „În intervale scurte de timp (1-3 ore), cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp”, precizează ANM.
Locuitorii din aceste zone sunt sfătuiți să evite deplasările inutile și să se adăpostească în spații sigure pe timpul manifestării fenomenelor extreme.
Disconfort termic accentuat și duminică, 27 iulie
Valul de căldură extremă va continua și în ziua de **duminică, 27 iulie**, când **mai multe județe din sudul țării rămân sub cod roșu de caniculă**.
Zonele vizate sunt:
– Teleorman
– Giurgiu
– Dâmbovița
– Călărași
– Ilfov
– Municipiul București
>„Aici va fi caniculă și se vor înregistra temperaturi maxime de 39…41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, avertizează ANM.
Recomandările autorităților în contextul fenomenelor meteo extreme
În contextul temperaturilor ridicate și furtunilor periculoase, autoritățile recomandă:
– Evitarea expunerii directe la soare între orele 11:00 – 17:00
– Hidratare corespunzătoare (minimum 2 litri de apă pe zi)
– Limitarea efortului fizic în aer liber
– Închiderea ferestrelor pe timpul zilei și aerisirea spațiilor pe timp de noapte
– Evitarea deplasărilor pe timpul furtunilor și adăpostirea în locuri sigure
–