Știri

Asta mai lipsea. Decizia nouă a Guvernului. Este vorba de pensiile românilor

Cabinetul condus de premierul Ilie Bolojan pregătește un nou val de măsuri drastice care vizează o categorie importantă de pensionari: beneficiarii de pensii speciale. Aceste modificări urmează să fie incluse în al treilea pachet de măsuri de reformă, care se preconizează că va fi finalizat până la sfârșitul lunii iulie 2025.

Ce măsuri se pregătesc pentru pensionari

Potrivit informațiilor publicate de ObservatorNews, Guvernul României vizează două direcții principale în noul pachet de reforme: tăieri substanțiale ale pensiilor speciale și creșterea vârstei de pensionare, în special pentru magistrați.

După introducerea obligației de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensionarii care primesc pensii mai mari de 3.000 de lei, Executivul continuă pe linia austerității. Modificările propuse urmăresc alinierea vârstei de pensionare pentru magistrați la standardul național, care în prezent este de 65 de ani, în condițiile în care mulți magistrați se pensionează la doar 48 de ani.

Miza financiară a reformei: fondurile europene

Guvernul este presat să adopte aceste măsuri pentru a nu pierde finanțările europene vitale pentru România. Reforma pensiilor speciale este una dintre condițiile asumate de statul român în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Fără această reformă, România riscă să piardă sute de milioane de euro.

Ce se întâmplă cu valoarea pensiilor speciale

O altă modificare majoră aflată în analiză este reducerea valorii pensiilor speciale. În prezent, aceste pensii reprezintă 80% din venitul brut. Guvernul analizează varianta ca pensia specială să fie calculată la 80% din venitul net, ceea ce ar însemna automat o scădere semnificativă a sumelor primite lunar de beneficiari.

În luna martie 2025, Executivul a fost nevoit să renunțe la impozitarea progresivă a pensiilor speciale, revenind la o impozitare unică de 10% pentru sumele care depășesc 3.000 de lei, în urma unei decizii a Curții Constituționale care a declarat neconstituțională impozitarea progresivă.

Cine sunt principalii vizați de reformă

În România există aproximativ 12.000 de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Cei mai mulți dintre aceștia sunt foști magistrați, a căror pensie medie ajunge la 25.000 de lei pe lună. Alte categorii vizate includ foștii piloți – cu pensii de circa 12.000 de lei – și foști angajați ai Curții de Conturi, care primesc aproximativ 10.000 de lei lunar.

Reforma pensiilor speciale devine o prioritate pentru Guvernul Bolojan, care încearcă să echilibreze bugetul și să răspundă cerințelor Bruxelles-ului. Tăierile de pensii și creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați sunt măsuri dure, dar considerate necesare pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii și pentru a accesa fonduri europene esențiale pentru dezvoltarea țării.

037

Comments are closed.