Dragoș Anastasiu a vorbit la Palatul Victoria într-o conferiță de presă despre ce însemna șpaga pentru care este acuzat în dosarul care a făcut valuri în această săptămână.
„Șpaga noastră a fost de supraviețuire”, a spus Anastasiu
„Am fost declarat șpăgar. Există două tipuri de șpăgi, șpăgi de supraviețuire și de îmbogățire. În anii 1990, șpaga era cu plicul sau cu geamantanul. Din punctul nostru de vedere, acesta a fost din zona de supraviețuire”, mai susține Anastasiu în discursul său de la Guvern.
„Am fost martor”
„Eu nu am mințit când am spus că am fost martor. Nu vreau să contrazic, foarte posibil, dar asta a fost ce am știut eu, ce am făcut eu, partenerul meu a semnat contractul, a făcut denunțul, eu am știu în primă fază, a fost o perioadă în care nu am avut date și apoi când le-am făcut am făcut pasul public spre a spune adevărul”.
De asemenea, vicepremierul care face parte din Executivul lui Bolojan a mai dat exemplu o femeie de afaceri care ar fi trecut prin aceleași situații, în care ar fi fost obligată să dea mită.
Ce s-a întâmplat recent în scandalul mitei la ANAF
Vicepremierul Dragoș Anastasiu se află în centrul unui scandal public după ce a recunoscut, în calitate de martor la DNA, că a oferit mită unei angajate ANAF timp de opt ani. Banii, peste 150.000 de euro, ar fi fost dați pentru rambursări de TVA și favoruri fiscale. Dezvăluirea a provocat reacții dure din partea sindicatelor și a opiniei publice, care cer demisia sa din Guvern.
Anastasiu susține că nu este denunțător, însă DNA a confirmat că a făcut un denunț voluntar, ceea ce îl exclude de la urmărirea penală. Premierul Ilie Bolojan ar fi cerut retragerea sa din funcție, dar vicepremierul refuză, menținând tensiunea la nivel guvernamental. Ancheta continuă, iar presiunea publică este în creștere.
„La data de 02 februarie 2018, cei doi reprezentanţi ai societăţii SC Touring Eurolines SA s-au prezentat, din proprie iniţiativă, fără apărător, la sediul DNA cu un denunţ deja redactat pe numele unuia dintre ei. Aceştia au fost audiaţi în aceeaşi zi de procurorul de caz, atribuindu-li-se calitatea de martori denunţători”, arată DNA într-un comunicat oficial.