Știri

Anastasiu în lacrimi la Guvern după ce și-a dat demisia. „Îmi este foarte clar că nu mai pot să ajut”

Dragoș Anastasiu a declarat aproape în lacrimi, la finalul discursului său de la Palatul Victoria, că își dă demisia. Acum fostul vicepremier a dat de înțeles că este emoționat când a menționat despre ceea ce a văzut la TV familia sa despre scandalul în care a fost implicat.

Vicepremierul Dragoș Anastasiu, implicat într-un dosar controversat de mită

„Nu, nu sunt șpăgar, sunt un om onest și integru și când am avut întregul adevăr m-am dus la DNA, reforma trebuie să continue, plecarea mea nu va opri acest lucru, să nu se bucure nimeni”, a spus Anastasiu în conferința de presă.

Dragoș Anastasiu, vicepremier și om de afaceri cunoscut, este în centrul unui scandal public după ce a fost implicat într-un dosar de mită care a zguduit opinia publică și mediul politic. Cazul a ieșit la lumină în urma unei anchete a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în care Anastasiu a fost audiat ca martor denunțător, potrivit documentelor oficiale publicate de instituție.

„Șpaga noastră a fost de supraviețuire”, susține Anastasiu

Într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria, Dragoș Anastasiu a explicat ce înseamnă, din perspectiva sa, șpaga pentru care este menționat în dosarul instrumentat de DNA:

„Șpaga noastră a fost de supraviețuire”, a declarat Anastasiu, explicând că în anii ’90 existau două tipuri de șpagă: „de îmbogățire” și „de supraviețuire”.

„Am fost declarat șpăgar. Există două tipuri de șpăgi, șpăgi de supraviețuire și de îmbogățire. În anii 1990, șpaga era cu plicul sau cu geamantanul. Din punctul nostru de vedere, acesta a fost din zona de supraviețuire”, a mai precizat el în cadrul aceleiași conferințe.

„Am fost martor, nu denunțător”

Anastasiu a insistat asupra faptului că nu a făcut un denunț împotriva altora, ci a relatat propria experiență în calitate de martor:

„Eu nu am mințit când am spus că am fost martor. Nu vreau să contrazic, foarte posibil, dar asta a fost ce am știut eu, ce am făcut eu, partenerul meu a semnat contractul, a făcut denunțul, eu am știut în primă fază, a fost o perioadă în care nu am avut date și apoi când le-am făcut am făcut pasul public spre a spune adevărul”, a adăugat el.

Declarațiile DNA contrazic poziția lui Anastasiu

Potrivit DNA, Anastasiu și partenerul său de afaceri de la SC Touring Eurolines SA s-au prezentat în data de 2 februarie 2018 la sediul instituției „din proprie inițiativă, fără apărător, cu un denunț deja redactat pe numele unuia dintre ei”. Cei doi au fost audiați și li s-a atribuit calitatea de „martori denunțători”.

Detalii din anchetă: 150.000 de euro mită pentru rambursări de TVA

Ancheta relevă că, în perioada 2008–2016, Anastasiu ar fi oferit mită în valoare de peste 150.000 de euro unei angajate ANAF. Banii ar fi fost dați în tranșe lunare pentru a obține rambursări de TVA și tratament preferențial la controalele fiscale. Conform informațiilor din presă, banii erau transferați sub forma unor „comisioane” mascate, iar beneficiile financiare pentru firma sa erau substanțiale.

Reacțiile publice și politice: se cere demisia vicepremierului

Scandalul a generat un val de reacții din partea sindicatelor și a societății civile, care solicită retragerea lui Dragoș Anastasiu din Guvern. Premierul Ilie Bolojan ar fi discutat în privat despre posibilitatea unei demisii, însă vicepremierul refuză momentan să facă acest pas, menținând o atmosferă tensionată în Executiv.

Cazul scoate la lumină practici vechi din administrație

Dragoș Anastasiu a încercat să justifice acțiunile sale prin contextul economic și instituțional al acelor ani. A vorbit și despre alți oameni de afaceri care ar fi fost obligați să recurgă la mită pentru a supraviețui birocratic. El a oferit exemplul unei femei de afaceri care, potrivit spuselor sale, a trecut prin situații similare.

În timp ce DNA continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele cazului, scandalul afectează grav imaginea Guvernului și ridică semne de întrebare legate de transparența funcției publice. Chiar dacă Anastasiu nu este, deocamdată, urmărit penal, implicarea sa în acest dosar de corupție ar putea avea consecințe politice majore în perioada următoare.

025

Comments are closed.