Știri

Felul de mâncare pe care să-l dai de pomană de Sfântul Dumitru. E bine să-l ai pe masă în această zi de sărbătoare

Pe 26 octombrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, o sărbătoare cu o puternică încărcătură spirituală și tradiții păstrate din vechime. În credința populară, Sfântul Dumitru este considerat protectorul toamnei, al păstorilor și al celor care duc o viață curată. În această zi, se respectă numeroase obiceiuri, iar unul dintre cele mai importante este legat de pomana care se dă în amintirea celor plecați.

Tradiția spune că există un anumit fel de mâncare care trebuie pregătit și oferit de pomană în această zi, pentru ca binecuvântarea să coboare asupra casei și a familiei.

Coliva – darul sfânt al recunoștinței și al iertării

Cel mai important preparat care se dă de pomană de Sfântul Dumitru este coliva. Acest desert simplu, făcut din grâu fiert, miere sau zahăr, nucă și arome naturale, are o semnificație profund creștină. Grâul simbolizează viața veșnică, iar dulceața lui amintește de pacea și bucuria celor adormiți.

Coliva este oferită pentru sufletele celor plecați din această lume, dar și ca gest de recunoștință față de binecuvântările primite. În multe sate din România, gospodinele pregătesc colivă în ajunul sărbătorii, o duc la biserică pentru a fi sfințită, apoi o împart vecinilor și rudelor. Se spune că acolo unde se face pomană cu inimă curată, casa va fi ferită de necazuri tot restul anului.

Mâncărurile tradiționale de Sfântul Dumitru

Pe lângă colivă, credincioșii obișnuiesc să dea de pomană și alte bucate tradiționale românești. Ciorba de legume, sarmalele și colacii de casă nu lipsesc de pe mesele gospodarilor în această zi de toamnă.

În unele zone ale țării, se pregătește și mâncare de post, mai ales dacă sărbătoarea pică într-o zi de vineri, când credincioșii aleg să respecte tradiția. Se oferă mere, nuci, grâu fiert, plăcinte sau turte dulci, toate simboluri ale roadelor pământului și ale belșugului.

Un alt obicei spune că de Sfântul Dumitru este bine să se dea de pomană o bucată de carne gătită sau o mâncare caldă, pentru ca sufletul celui pomenit să simtă dragostea și grija celor rămași.

De ce e bine să ai colivă pe masă de Sfântul Dumitru

Se spune că în ziua Sfântului Dumitru, coliva aduce protecție și pace în casă. Credincioșii care pun acest preparat pe masă în semn de recunoștință atrag asupra lor binecuvântarea Sfântului, iar familia lor va fi păzită de boală și de neînțelegeri.

În tradiția populară, se crede că Sfântul Dumitru deschide cerurile și ascultă rugăciunile celor care dau pomană din suflet curat. De aceea, masa din această zi nu este doar una de sărbătoare, ci și un prilej de rugăciune și împăcare.

Semnificația zilei de Sfântul Dumitru

Sărbătoarea Sfântului Dumitru marchează sfârșitul anului pastoral și începutul iernii. În credința populară, se spune că Sfântul Dumitru „întoarce vremea spre frig” și „îmbracă pământul cu brumă”.

Pe lângă tradițiile legate de pomană, oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curte pentru a alunga spiritele rele și pentru a aduce protecție gospodăriei. De asemenea, se crede că în această zi este bine să oferi din belșug celor nevoiași, pentru ca norocul și sănătatea să nu te părăsească în anul ce vine.

Tradiție, credință și binecuvântare

Ziua Sfântului Dumitru este una a recunoștinței, a generozității și a credinței. Coliva, felul de mâncare care se dă de pomană în această zi, nu este doar o rețetă, ci un simbol al legăturii dintre viață și suflet, dintre oameni și Dumnezeu.

A avea colivă pe masă și a o dărui din inimă reprezintă semnul că în familie există pace, credință și iubire. Iar Sfântul Dumitru, cel care aduce binecuvântare și protecție, va veghea asupra casei tale tot restul anului.

0119

Comments are closed.