Postul Crăciunului 2025 reprezintă una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală din anul bisericesc. Este momentul în care credincioșii își curăță sufletul, se roagă mai mult, se împacă cu cei din jur și renunță la mâncărurile „de dulce” pentru a primi cu inimă curată vestea Nașterii Domnului. Acest post, rânduit de Biserica Ortodoxă, durează 41 de zile și precede una dintre cele mai mari sărbători creștine: Crăciunul.
Când începe și când se termină Postul Crăciunului 2025
Postul Nașterii Mântuitorului din 2025 va începe pe 14 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie. În mod obișnuit, postul începe pe 15 noiembrie, însă anul acesta Lăsata Secului cade într-o zi de vineri – zi de post – motiv pentru care perioada de postire începe mai devreme, pe 14 noiembrie.
Această rânduială respectă tradiția bisericească potrivit căreia, în ziua Lăsatului Secului, credincioșii se pot bucura de orice mâncare, iar postul începe din următoarea zi liberă de restricții alimentare.
Ce reguli alimentare se respectă în Postul Crăciunului
Pe parcursul celor 41 de zile, credincioșii renunță la produsele provenite de la animale: carne, lapte, brânzeturi, ouă și derivate. Postul Crăciunului este considerat mai ușor decât cel al Paștelui, întrucât oferă mai multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin.
În zilele de luni, miercuri și vineri se recomandă mâncăruri fără ulei și vin, iar marțea și joia sunt permise atât untdelemnul, cât și vinul. În zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie, credincioșii se pot bucura de pește, vin și ulei.
Există, însă, și câteva excepții de la regulă:
* Dacă într-o zi de luni, miercuri sau vineri se prăznuiește un sfânt mare (indicat în calendar cu cruce neagră), se permite consumul de vin și untdelemn;
* Dacă este sărbătoare cu cruce roșie sau hramul bisericii, este dezlegare și la pește.
De asemenea, marțea și joia, atunci când sunt sărbători importante, se pot consuma pește, vin și ulei, ca semn de bucurie.
Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2025
Credincioșii pot mânca pește în fiecare sâmbătă și duminică, cu excepția primei și ultimei săptămâni de post. În plus, sunt câteva zile deosebite în timpul săptămânii în care Biserica acordă dezlegare la pește:
* 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
* 25 noiembrie – Sfânta Mare Muceniță Ecaterina
* 2 decembrie – Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria
* 4 decembrie – Sfânta Mare Muceniță Varvara
* 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
* 18 decembrie – Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul
Aceste zile reprezintă momente de bucurie duhovnicească și de mulțumire adusă lui Dumnezeu, fiind excepții de la rânduiala obișnuită a postului.
Ce se mănâncă în Ajunul Crăciunului
În Ajunul Crăciunului, tradiția creștină recomandă o alimentație cât mai simplă, bazată pe produse naturale și neprocesate. Mulți credincioși aleg să țină post negru până seara, iar la finalul zilei consumă grâu fiert îndulcit cu miere, fructe, covrigi sau turte din făină.
Această tradiție simbolizează curățirea trupului și a sufletului înainte de marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Este un gest de smerenie și recunoștință pentru binecuvântările primite.
Semnificația spirituală a Postului Crăciunului
Postul nu înseamnă doar abținerea de la mâncăruri „de dulce”, ci și o perioadă de înnoire sufletească. Este momentul în care fiecare credincios este chemat să se împace cu cei din jur, să renunțe la resentimente și să facă fapte bune.
Biserica îndeamnă credincioșii să se spovedească și să se împărtășească în această perioadă, pentru a primi sărbătoarea Crăciunului cu inimă curată. Postul Crăciunului este, așadar, nu doar o perioadă de restricție alimentară, ci una de apropiere de Dumnezeu, pace și lumină.
Anul 2025 aduce un post al Crăciunului plin de semnificație, care începe pe 14 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie – o perioadă în care credința, cumpătarea și bunătatea sufletească devin darurile cele mai prețioase.




