Magazin

Ai flatulența excesivă? Iată ce boli grave se pot ascunde

Flatulența, cunoscută și sub numele de gaze intestinale, reprezintă un proces fiziologic natural prin care organismul elimină gazul rezultat în urma digestiei.

Această eliminare se poate manifesta sub diferite forme: fie silențioasă, fie zgomotoasă, cu sau fără un miros neplăcut. Cu toate acestea, când flatulența devine excesivă și începe să afecteze calitatea vieții, este esențial să înțelegem cauzele și modalitățile de gestionare.

Deși este uneori deranjantă, flatulența este adesea un fenomen natural. Cu toate acestea, în cazul în care simptomele persistă sau devin severe, este esențial să căutați sfaturi medicale pentru a identifica cauza subiacentă și a stabili un plan de tratament adecvat.

Flatulența, ce este și care sunt cauzele ei

Flatulența, în mod normal, apare între 6 și 20 de ori pe zi. Cu toate acestea, depășirea acestui interval poate indica o flatulență excesivă.

Consumul de alimente bogate în fibre, precum varza, fasolea, telina sau lintea, poate conduce la acumularea excesivă de gaze în stomac, deoarece aceste alimente sunt mai dificil de digerat.

De asemenea, consumul excesiv de dulciuri sau ingestia excesivă de aer în timpul mesei, mestecarea gumei, pot contribui la apariția flatulenței.

Afecțiuni ce pot cauza flatulenta excesiva

Pe lângă alimentație, anumite afecțiuni medicale pot contribui și ele la flatulența excesivă.

Printre acestea se numără diabetul, ulcerul, coala celiacă, sindromul de intestin iritabil, boala Crohn și intoleranța la lactoză.

Pacienții cu reflux gastroesofagian sau sindrom Dumping, precum și cei cu pancreatită autoimună sau colită ulcerativă, pot experimenta, de asemenea, simptome de flatulență excesivă.

Stresul, precum și constipația, pot agrava această problemă.

Tratamentul flatulenței

În majoritatea cazurilor, flatulența nu necesită tratament medical deoarece este un fenomen natural. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă și devin deranjante, este recomandat să consultați un specialist.

Tratamentul poate varia în funcție de cauza subiacentă și poate include medicamente care conțin bismut, carbune activ sau simeticonă. De asemenea, enzimele digestive pot fi prescrise pentru a ajuta la o mai bună digestie a zaharurilor complexe.

Alimente anti-flatulență

O alimentație echilibrată poate contribui semnificativ la prevenirea flatulenței.

Alimente precum castraveții, bananele, portocalele, fisticul, kiwi, avocado, papaya, sparanghelul, ghimbirul și semințele de fenicul sunt recomandate în acest sens. De asemenea, ceaiurile de mentă și mușețel au demonstrat eficiență în calmarea simptomelor de flatulență.

0136
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.