Știri

La ce distanţă trebuie să fie pomii faţă de gardul vecinului, noua lege dă totul peste cap

La ce distanţă se plantează pomii faţă de gardul vecinului. Distanţa corectă la care trebuie să plantezi pomii faţă de gardul vecinului este reglementată prin articolul 613 din Codul Civil. Există, însă, şi excepţii de la această regulă.

La ce distanţă se plantează pomii faţă de gardul vecinului. Românii care locuiesc la casă au, cu siguranţă, pomi fructiferi sau arbuşti decorativi în curte sau în livadă.

La ce distanţă se plantează pomii faţă de gardul vecinului

Sădirea acestora, mai cu seamă a celor care sunt plantaţi aproape de linia de hotar, se face la o anumită distanţă faţă de gardul vecinului. Concret, un pom nu poate fi sădit la mai puţin de 2 metri de gardul vecinului, potrivit art. 613 din Codul Civil.

Există, însă, câteva excepții: copacii care nu sunt mai înalţi de 2 metri, plantațiile și gardurile vii pot fi puse fără să fie respectată distanţa de 2 m faţă de gardul vecinului.

Care sunt drepturile vecinului în cazul nerespectării distanţei

La ce distanţă se plantează pomii faţă de gardul vecinului. În cazul în care distanţa de 2 metri nu este respectă, proprietarul vecin are drepul să ceară scoaterea sau tăierea la înălţimea cuvenită a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii. Eventualele costuri ale acestor acţiuni vor fi suportate de proprietarul fondului pe care acestea sunt ridicate.

De asemenea, şi vecinul are dreptul să taie rădăcinile sau ramurile pomilor din curtea vecină dacă acestea se întind pe proprietatea sa. Totodată, are şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său, mai precizează legea.

Prevederile articolului 613 din Codul Civil

ARTICOLUL 613 DIN CODUL CIVIL REFERITOR LA DISTANȚA MINIMĂ PENTRU ARBORI PRECIZEAZĂ URMĂTOARELE ASPECTE:
(1) În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său, potrivit lege5.ro

Distanţa legală se va măsura cu începere de la inima arborelui, până la linia de hotar a ambelor fonduri sau până la mijlocul zidului, gardului sau şanţului comun, când fondurile sunt despărţite printr-un zid, gard sau şanţ comun.

Dacă zidul, gardul sau şanţul aparţin exclusiv unuia dintre vecini, se calculează distanţa de la marginea exterioară a acestora dacă aparţin aceluia care vrea să planteze, iar dacă aparţin celuilalt vecin distanţa se va măsura de la marginea care este în partea sa.

Dacă cele două fonduri sunt despărţite de un drum public sau de un curs de apă, la calcularea distanţei se va lua în considerare şi lărgimea acestora, se mai arată în noul Cod Civil.

La ce distanţă se plantează pomii fructiferi

Într-o livadă, distanța de plantare între pomi este de 5 metri între rânduri și 5 metri între pomi pe rând. În funcție de specie, se respectă următoarele distanţe:

Distanța de plantare pentru meri, peri, pruni, caiși sau piersici – 4 X 4 metri, adică 4 metri distanță între rânduri și 4 metri distanță între pomii plantați pe rând.

Distanța de plantare pentru cireș – 5 X 5 metri sau 5 X 4 metri, adică 5 metri distanță între rânduri și 5 sau 4 metri distanță între pomi pe rând.

Distanța de plantare pentru nuci – 5 X 5 metri. Ca și în cazul cireșului, şi acești pomi au coroana mai mare și au nevoie de mai mult spațiu.

0177
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.