Magazin

Semnificația Babelor de martie. Cum se alege baba în funcție de ziua nașterii

În fiecare an, în luna martie, tradiția Babelor Dochia aduce cu ea o atmosferă de anticipare și mister. Află cum se alege baba și care este semnificația acestei practici străvechi în cultura românească.

Cu sosirea lunii martie, Babele Dochia și tradițiile legate de aceste zile capricioase aduc cu ele o aură de mister și anticipare pentru ceea ce va urma în anul ce începe. Află cum se aleg babele și care este semnificația acestui obicei înrădăcinat în cultura populară românească.

Ce semnificație au Babele de martie

În perioada 1-9 martie, cunoscute sub numele de zilele Babei Dochia sau Babele, se spune că are loc o confruntare între anul vechi și cel nou, între cald și frig, iarnă și primăvară. O tradiție ancestrală susține că modul în care îți alegi baba în această perioadă va influența starea ta de spirit și evenimentele din cursul întregului an.

Legenda Babelor implică povestea unei babe, Dochia, care își dă jos cele 9 cojoace în fiecare zi, semnalând astfel că primăvara se apropie treptat. Dacă în aceste zile plouă sau ninge, se spune că aduce prosperitate și bogăție în anul ce urmează.

Alegerea babei poate fi făcută în mai multe moduri, de la simpla intuitie la formule matematice bazate pe data nașterii. Indiferent de metoda aleasă, se consideră că vremea din ziua respectivă dezvăluie caracterul, calitățile și defectele celei care a ales acea zi.

Cum se aleg babele în zilele de 1-9 martie

Într-adevăr, procesul de alegere a babei poate fi unul destul de complex și interesant, dat fiind că această perioadă din martie este cunoscută pentru schimbările sale atmosferice dramatice. Există mai multe modalități de a selecta baba, iar acestea variază de la o simplă alegere intuitivă la metode mai complexe, bazate pe calcule matematice.

Una dintre metodele comune de a alege baba este prin intermediul unei formule matematice simple, care se bazează pe data nașterii persoanei. De exemplu, dacă cineva s-a născut pe data de 12, conform acestei formule, baba lor ar fi pe 3 martie. Acest lucru se datorează faptului că se adaugă cifrele care compun ziua nașterii până când se obține un număr cuprins între 1 și 9. În acest caz, 1+2=3, iar rezultatul, 3, indică ziua aleasă pentru baba.

Tradiții și obiceiuri legate de babele de martie

În prima zi a lunii martie, tradiția mărțișorului este odată cu întâmpinarea primăverii. Părinții obișnuiesc să lege la mână sau la gâtul copiilor un mic talisman format dintr-un bănuț de argint sau de aur, împreună cu fire împletite în culorile alb și roșu, simbolizând puritatea și pasiunea. Se crede că aceste mărțișoare oferă protecție împotriva soarelui puternic din timpul verii.

Mărțișorul este considerat un talisman al optimismului, norocului, speranței și sincerității, fiind purtat cu mândrie timp de două săptămâni sau chiar întreaga lună martie, pentru a asigura un an plin de reușite și sănătate.

Aceste tradiții străvechi sunt păstrate și transmise din generație în generație.

Cum să îţi alegi baba în funcţie de ziua naşterii şi de zodie

În ceea ce priveşte alegerea în funcţie de ziua naştere, o persoană care este născută între perioada 1-9 a fiecărei luni va avea baba potrivit datei în care a venit pe lume. Dacă data naşterii este formată din două cifre, acestea se adună până rămâne o cifră. Spre exemplu, pentru cineva născut pe 29, calculul se face astfel: 2+9= 11, 1+1= 2. Aşadar, baba este pe 2 martie.

În ceea ce priveşte alegerea babei în funcţie de zodie, lucrurile devin puţin mai complicate. Fiecare zodie are o zi norocoasă în săptămână, conform planetei care patronează semnul zodiacal respectiv. De aceea, baba ar trebui aleasă în funcţie de ziua norocoasă a fiecărei zodii.

Zilele norocoase pentru fiecare zodie în parte sunt următoarele:

Luni – Ziua norocoasă a Racului

Marţi – Ziua norocoasă a Berbecului şi Scorpionului

Miercuri – Ziua norocoasă a Gemenilor, Fecioarei şi Văsătorului,

Joi – Ziua norocoasă a Peştilor şi Săgetătorului

Vineri – Ziua norocoasă a Capricornului

Duminică – Ziua norocoasă a Leului.

Spre exemplu, Capricornul ar trebui să îşi aleagă baba care pică într-o zi de vineri, iar anul acesta, data care corespunde este 6 martie.

0215
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.