Știri

Arhiepiscopul Tomisului, o nouă „cugetare”: Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi

​Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, susține că orice bărbat ar trebui să aibă barbă, pentru că „bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi”.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat marţi seara, la Radio Dobrogea, de ce poartă barbă slujitorii Bisericii Ortodoxe.

„Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă.

Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe. Ei trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre.

Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, citat de News.ro.

IPS Teodosie, mesaj înainte de a intra la judecata BOR: „Rugaţi-vă pentru mine, pentru Preafericitul Patriarh Daniel, ca să avem cuget bun”

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, le cere credincioșilor să se roage pentru el, pentru Patriarhul Daniel, dar şi pentru membrii Sfântului Sinod, ca să aibă „cuget bun” și să ia decizii „după voia lui Dumnezeu”. Mesajul este transmis cu o zi înaintea ședinței Sinodului Bisericii Ortotoxe, care se va întruni pentru a-l judeca pe IPS Teodosie pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, pentru insistența acestuia ​de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie.

Să fiţi încredinţaţi, ca părinte, aici, în ţinutul apostolic al Sfântului Apostol Andrei şi al Sfântului Apostol Filip, vă voi fi mereu fidel şi mă voi ruga pentru toţi.

Rugaţi-vă şi frăţiile voastre, dobrogenii, pentru mine, rugaţi-vă pentru întâi stătătorul bisericii noastre, pentru Preafericitul Patriarh Daniel pe care eu îl cinstesc şi îl respect, pentru toţi membrii Sfântului Sinod ca să avem credinţă curată şi cuget bun şi toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la Radio Dobrogea, conform News.ro.

El le-a mulţumit credincioşilor care au ţinut postul instituit în primele trei zile din această săptămână: „Vă mulţumesc tututor că aţi ţinut acest post, să îl ţinem şi miercuri. Şi iată postul şi rugăciunea sunt tare bine sufletului şi ne apropie de Dumnezeu. Să ne dea Dumnezeu ceea ce este mai de folos tuturor, să ne lumineze şi să ne întărească în credinţă”.

Post instituit de IPS Teodosie pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului

Săptămâna trecută, Arhiepiscopia Tomisului a emis un ordin prin care instituie perioadă de post între 26 – 28 februarie şi precizează că în această perioadă clericii vor oficia în biserici şi mănăstiri Acatistul Bunei Vestiri şi Acatistul Sfântului Apostol Andrei, măsuri luate pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului:

„Având în vedere râvna şi solicitarea insistentă a credincioşilor din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Tomisului de a se institui o perioadă de rugăciune şi de post pentru împlinirea dorinţei poporului de pace, rânduială şi descoperire a adevărului, se emite prezentul ordin circular:

1. Se instituie o perioadă de post de luni, 26.02.2024, până miercuri, 28.02.2024, inclusiv.

2. În această perioadă, clericii şi credincioşii vor oficia în biserici şi mănăstiri, zilnic, Acatistul Bunei Vestiri şi Acatistul Sfântului Apostol Andrei.

3. Toate parohiile şi mănăstirile din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului vor anunţa enoriaşii cu privire la prezenta dispoziţie canonică, după Sfânta Liturghie de duminică, 25.02. 2024”, se arată în ordinul respectiv.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, a susținut că un ierarh poate institui o perioadă specială de post şi de rugăciune la solicitarea credincioşilor.

0168
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.