Știri

Angajări masive la MAI. Guvernul a deblocat mii de posturi în Poliție, iată ce salarii se oferă

Deficitul de personal cu care se confruntă una dintre principalele structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția Română, este de 20,27%.

Angajări MAI 2024: Guvernul deblochează 5.200 de posturi vacante în instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, potrivit unui memorandum de miercuri, din ședința executivului. Este o încercare de a reduce din deficitul de personal de aproximativ 22% din sistem.

SNPPC a trimis zeci de adrese oficiale către MAI, Guvern, Comisii parlamentare, conducerea Parlamentului și CSAT, pentru a semnala gravele implicații pe care le au deficitul de personal în sistem.

Alte probleme semnalate de sindicaliști au fost salarizarea precară și lipsa de predictibilitate în pensionare asupra Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, în general, și în special asupra comunităților, tot mai grav afectate de imposibilitatea MAI de a asigura un serviciu polițienesc performant și permanent.

”În sfârșit, lucurile se mișcă înspre bine: actuala conducere a MAI a pus pe agenda ședinței de azi a Guvernului 2 Memorandumuri (unul general și altul special, pentru rețeaua sanitară proprie), care confirmă sută la sută semnalele de alarmă trase de SNPPC și vizează reducerea parțială a deficitului actual de personal, de circa 36.000 de oameni, prin deblocarea a 5.200 de posturi vacante de execuție, în vederea finanțării și ocupării acestora” a anunțat SNPPC.

Ce dificit de personale există în MAI

În acest context, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la data de 31.12.2023, erau vacante un număr de 36.392 funcţii, ceea ce reprezintă un deficit de 22,21%.

Deficitul de personal cu care se confruntă una dintre principalele structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția Română, este de 20,27%.

Conform Memorandumului, deficitul de personal, pe structuri, este următorul:

Poliția Română: 13.403 (20,27%);
Poliția de Frontieră Română: 3.056 (20,32%);
Jandarmeria Română: 6.075 (21,69%);
Inspectoratul General pentru Imigrări: 256 (18,63%);
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: 8.777 (24,86%);
Rețeaua sanitară a MAI: 896 (40,07%).
Ocuparea posturilor se va face etapizat, funcție de priorități, începând cu luna mai, urmând a fi încheiată în trim. IV – 2024.Angajări în MAI. Concluziile sindicaliștilor:

”FSNPPC apreciază că cele 5.200 de posturi, care vor fi ocupate în 2024 (multe dintre acestea fiind posturi unice, de specialist), reprezentând doar 14,5% din deficitul total, de peste 36.000 de oameni, nu sunt de natură să rezolve problemele pe care le generează lipsa de personal.

În continuare, mai ales în mediul rural, de exemplu, unu sau doi polițiști vor munci pentru toată subunitatea (5 sau 6 oameni, câți ar trebui să fie, conform ștatului de organizare), iar ,,recunoașterea” financiară a activității lor suplimentare, a orelor de permamență, a efortului și a riscurilor la care se supun, încă lipsește, la ora actuală fiind doar în stadiul de promisiune.

0106
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.