Un polițist a făcut un experiment cu etilotestul și a arătat în cât timp iese alcoolemia zero după ce consumi un pahar de țuică.
Unul dintre cei mai populari polițiști din România, Viorel Teacă a făcut un experiment pe care l-a postat pe rețelele de socializare.
Acesta a vrut să vadă în cât timp iese alcoolemia zero după ce a consumat 50 de ml de țuică de 40 de grade.
În momentul în care a făcut experimentul, polițistul se afla la un restaurant unde a comandat o porție de ciorbă și una de felul doi, pe lângă paharul de țuică.
Imediat după ce a consumat paharul de țuică, Viorel Teacă a mâncat ciorba și ulterior și-a măsurat alcoolemia cu un etilotest din cadrul aceleiași mărci folosite de Poliția Română, iar aparatul a indicat valoarea de 0,32 alcool pur în aerul respirat.
După 40 de minute, polițistul și-a măsurat din nou alcoolemia, iar etilotestul a indicat valoarea zero.
Viorel Teacă a menționat pe Facebook că timpul în care alcoolul iese din sânge depinde de înălțime și numărul de kilograme și de organismul fiecăruia.
Când iese alcoolul din sânge, dacă ai băut înainte să pleci la drum. La câte ore poţi să conduci, conform Codului Rutier
Alcoolemia la volan este o problemă cât se poate de gravă, iar Codul Rutier din România este cât se poate de explicit pe marginea acestui subiect. În mod surprinzător chiar, legislația din țara noastră este semnificativ mai aspră decât în alte țări de pe glob. Dacă te-ai amețit totuși un pic, ideal ar fi să aștepți câteva ore bune pentru ca nivelul alcoolului din sânge să scadă. Una peste alta, trebuie să știi în cât timp iese alcoolul din sânge.
Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulţită cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul împărţit la greutatea corporală a celui care a băut.
Tot mai mulți cercetători au încercat să răspundă la această întrebare. Totuși, durata eliminării alcoolului din organism depinde de foarte mulți factori printre care greutatea celui care bea, tipul de băutură consumat, durata timpului în care este consumată băutura și cât de mult se odihnește șoferul după ce s-a delectat cu o anumită cantitate de alcool.
Medicii susțin că în ceea ce privește persoanele care consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute. Acest lucru se întâmplă deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge.
De principiu, este vorba de o viteză de eliminare a alcoolului din sânge de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Mai exact, asta înseamnă că un conducător auto care are o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minim 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie 0.
Dacă cel care a consumat băuturi alcoolice are o greutate de 70 de kilograme, iată în cât timp va elimina alcoolul din corp:
un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;