Fiecare șofer poate verifica foarte ușor câte puncte de penalizare rutieră a strâns până în acest moment. Există mai multe posibilități.
În România, acumularea a 15 puncte de amendă poate duce la suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 de zile sau chiar mai mult, în anumite condiții.
Este important ca fiecare șofer să poată verifica în mod ușor câte puncte de penalizare rutieră a strâns și când acestea expiră.
Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, titularul permisului de conducere poate solicita istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în următoarele modalități:
De pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române;
De la orice structură de poliție rutieră.
De obicei, procedura tradițională implică vizitarea unei stații de poliție, depunerea unei cereri și revenirea ulterioară pentru obținerea unui răspuns.
Cel mai simplu mod de a verifica situația punctelor amendă este online
O altă opțiune ar fi trimiterea unei cereri prin email către serviciul Poliției rutiere din zona de domiciliu.
Timpul de așteptare pentru primirea unui răspuns poate varia până la 15 zile, iar eliberarea documentului se face personal, la ghișeu.
Cea mai rapidă și eficientă metodă de a afla situația punctelor amendă implică accesarea a două portaluri care sunt conectate la baza de date a Poliției Rutiere: hub.mai.gov.ro și ghiseul.ro.
Pe ghiseul.ro, după logare, utilizatorii trebuie să fie redirecționați către hub.mai.gov.ro (unde, de fapt, se obține istoricul sancțiunilor) și să apeleze butonul „Cazier judiciar/rutier”.
Ulterior, pe hub.mai.gov.ro, solicitanții trebuie să acceseze butonul pentru „Istoricul sancțiunilor rutiere”, opțiune disponibilă în partea stângă a site-ului.
Apoi, trebuie să selecteze perioada pentru care doresc verificarea – un an, doi ani, trei ani sau întreaga perioadă – și să precizeze motivul solicitării documentului.
Clasele de sancțiuni sunt următoarele:
clasa I – două sau trei puncte amendă;
clasa a II-a – patru sau cinci puncte amendă;
clasa a III-a – de la șase la opt puncte amendă;
clasa a IV-a – de la nouă la 20 de puncte amendă;
clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte amendă.
Când și pe ce perioadă se suspendă permisul de conducere
Conform legii, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:
pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
pentru o perioadă de 180 de zile, atunci când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei;
pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane, dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care legislația rutieră prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei.