Știri

Se schimbă perioada de valabilitate a permiselor auto. Lista șoferilor care vor fi obligați să schimbe carnetul la doi ani

Senatul României a aprobat recent o modificare a legislației privind circulația rutieră, care va afecta durata de valabilitate a permiselor auto pentru anumite categorii de șoferi.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Senat, se propune ca permisul auto să aibă o valabilitate de doar 2 ani pentru anumite categorii de conducători auto.

Această inițiativă vine în contrast cu valabilitatea actuală a permiselor auto, care este de 10 ani pentru toți șoferii din România.

Conform modificărilor propuse, permisele de conducere deținute de persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste această vârstă vor avea o valabilitate administrativă de doar 2 ani.

De asemenea, valabilitatea permiselor pentru cei cu vârsta de peste 70 de ani va fi redusă la 5 ani.

„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani”, se stabilește prin noua lege.

Permisul auto va fi valabil 15 ani

În schimb, senatorii au decis ca permisele auto pentru restul șoferilor vor avea o valabilitate de 15 ani.

Totuși, aceste modificări nu vor afecta pe cei care dețin deja permise auto, acestea păstrându-și valabilitatea înscrisă.

Proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterii și adoptării de către Camera Deputaților, care este forul decizional.

În cazul în care va fi aprobat, acesta va ajunge la Președintele României pentru promulgare, după care va putea fi publicat în Monitorul Oficial.

În același timp, la nivelul Uniunii Europene se discută și alte schimbări privind legislația rutieră, printre care propunerea ca valabilitatea permisului auto să fie de 15 ani.

De asemenea, se propune introducerea unor controale medicale regulate pentru șoferii cu vârsta de peste 70 de ani, pentru a asigura siguranța rutieră.

0111
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.