Știri

Calculator vârstă pensionare. Verifică în tabel la ce vârstă poți ieși la pensionare (femei și bărbați)

Vârsta de pensionare a fost un subiect de discuție aprinsă în România, ca de altfel în multe alte țări, fiind influențată de o serie de factori demografici, economici și politici. Tendințele demografice, incluzând speranța de viață în creștere și ratele natalității în scădere, au pus presiune asupra sistemelor de pensii, determinând guvernele să reconsidere vârsta la care cetățenii pot ieși la pensie. În partea de jos ai și un calculator al vârstei de pensionare.

În ultima perioadă, România a trecut printr-o serie de reforme ale sistemului de pensii. Până la modificările aduse, vârsta standard de pensionare pentru femei era de 60 de ani, iar pentru bărbați de 65 de ani. Totuși, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung, vârsta de pensionare a fost revizuită în mod gradual.

Reforma pensiilor a stabilit ca vârsta de pensionare să crească treptat. Astfel, pentru femei, aceasta va crește până la 63 de ani până în 2030. Pentru bărbați, vârsta rămâne stabilă la 65 de ani. Aceste ajustări sunt menite să reflecte realitățile demografice actuale și să asigure că sistemul de pensii rămâne viabil financiar.

În noua lege a pensiilor vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei.

În noul proiect de Lege a Pensiilor se prevede că mamele vor putea ieși mai repede la pensie. Legea cuprinde bonificații pentru femeile care au născut/adoptat și crescut copii până la 16 ani.

Astfel, mamele se vor putea pensiona mai devreme. Reducerea vârstei de pensionare se va aplica în funcție de numărul de copii:

femeile cu un singur copil se vor putea pensiona cu șase luni mai devreme;
femeile cu doi copii se vor putea pensiona cu un an mai devreme;
femeile cu trei copii se vor putea pensiona cu un an și șase luni mai devreme;
femeile cu patru copii se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme;
femeile cu cinci copii se vor putea pensiona cu doi ani și șase luni mai devreme;
femeile cu șase copii se vor putea pensiona cu trei ani mai devreme;
femeile cu șapte/mai mulți copii se vor putea pensiona cu trei ani și șase luni mai devreme;

Modificări importante în noua Lege a Pensiilor

Noua Lege a pensiilor a ajuns în dezbatere la Camera Deputaților. În proiectul de lege s-au făcut deja câteva modificări importante care vor intra la aprobare. Votul din Camera Deputaților este decizional în cazul noii legi a pensiilor. Alba24 a consultat documentul cu propunerile de modificare.

Noua lege a pensiilor se bazează pe principiul solidarității și contributivității, iar cei care care au stagiul de cotizare de peste 25 de ani vor beneficia bonusuri la pensie.

De asemenea persoanele are cotizează mai mult de 35 de ani vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. În noua lege este un capitol prevăzut și pentru femeile cu mulți copii care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Vârstele standard de pensionare din noua Lege a Pensiilor

În noua lege a pensiilor vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.

(2) Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

(3) Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.

Tabelul cu VÂRSTELE STANDARD de pensionare, stagii complete şi stagii minime de cotizare pentru femei și bărbați:

Dacă nu te-ai lămurit cu ajutorul tabelului te învităm să accesezi AICI calculatorul pentru vârsta de pensionare.

0246
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.