Simona Halep a primit verdictul în cazul suspendării sale, după procesul de la TAS.
Pedeapsa pentru Simona Halep a fost redusă, de la patru ani, la nouă luni, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Antena 3 CNN.
Totodată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis anularea probei de sânge din pașaportul biologic al Simonei.
TAS a redus pedeapsa Simonei Halep: 9 luni, în loc de 4 ani, potrivit surselor din echipa sportivei. De asemenea, proba de sânge a fost anulată. Decizia TAS este una definitivă.
Informația a fost confirmată pentru Euronews România și de avocatul sportivei, Bogdan Stoica.
TAS a redus pedeapsa Simonei Halep: 9 luni, în loc de 4 ani, potrivit surselor din echipa sportivei. De asemenea, proba de sânge a fost anulată. Decizia TAS este una definitivă. Informația a fost confirmată pentru Euronews România și de avocatul sportivei, Bogdan Stoica.
UPDATE: Totodată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis anularea probei de sânge din pașaportul biologic al Simonei.
Decizia vine după ce Halep a fost audiată în perioada 7 – 9 februarie, într-un ultim efort de a obține anularea suspendării de patru ani din activitatea competițională, ca urmare a acuzațiilor de dopaj cu roxadustat.
Dat fiind faptul că decizia inițială de suspendare a fost dată pe 7 octombrie 2022, românca a stat deja suspendată mult peste cele 9 luni decise acum de TAS, ceea ce înseamnă că jucătoarea se poate întoarce pe terenul de tenis.
UPDATE
Simona Halep, audiată în februarie la TAS Simona Halep și-a jucat ultima carte la TAS, unde a fost audiată în perioada 7-9 februarie, în încercarea de a obține o micșorare a perioadei de suspendare dictată inițial de ITIA. La Lausanne au fost audiați și Patrick Mouratoglou și echipa sa – formată din fizioterapeuta Candice Gohier și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia.
Aceștia și-ar fi asumat răspunderea pentru înlocuirea suplimentelor administrate Simonei Halep cu cele pe bază de colagen. Cazul Simonei Halep este complex. De aceea, TAS a programat trei zile de audieri. Elementul-cheie este pașaportul biologic, în care s-au găsit șase probe de sânge neconforme de-a lungul timpului, înainte și după ce ea a fost depistată pozitiv cu Roxadustat.
Avocații Simonei Halep au susținut că ea a luat acel supliment contaminat timp de cinci zile. La audierile de la TAS, Simona Halep a apelat și la ajutorul unui expert francez, Jean-Claude Alvarez, specialist în farmacologie, toxicologie si biologie.
De ce a decis ITIA suspendarea
Simonei Halep ITIA a anunțat, în iulie 2023, că Simona Halep a fost suspendată patru ani, după ce a fost depistată pozitiv la un control anti-doping. Sportiva a fost testată pozitiv pentru Roxadustat. ITIA a precizat, atunci: „Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023, la Londra, și a audiat martori și experți științifici, în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei, în cadrul procedurilor.
La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping, în temeiul articolului 2 din TADP: prezența și utilizarea Roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022, la US Open”.
ITIA a specificat fermcă, potrivit reglementărilor anti-doping din tenis, este responsabilitatea integrală a sportivului să se asigure că nu ingerează substanțe interzise. Simona Halep a susținut că a luat un supliment contaminat. Candice Gohier, fizioterapeut în echipa lui Patrick Mouratoglou este cea care i-a recomandat Simonei suplimentul de colagen de unde a rezultat contaminarea cu Roxadustat.
Cu toate acestea, concluziile ITIA mai iau, însă, în calcul, două alte aspecte esențiale: o diferență de concentrație între ceea ar fi reprezentat contaminarea suplimentului cu substanța interzisă și ceea ce i s-a găsit sportivei în organism, dar și nereguli la un test de sânge efectuat la aproape o lună de la US Open 2022.