Știri

Simona Halep, victorie în instanță! Se poate întoarce pe terenul de tenis | Decizia de ultimă oră a TAS

Simona Halep a primit verdictul în cazul suspendării sale, după procesul de la TAS.

Pedeapsa pentru Simona Halep a fost redusă, de la patru ani, la nouă luni, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Antena 3 CNN.

Totodată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis anularea probei de sânge din pașaportul biologic al Simonei.

TAS a redus pedeapsa Simonei Halep: 9 luni, în loc de 4 ani, potrivit surselor din echipa sportivei. De asemenea, proba de sânge a fost anulată. Decizia TAS este una definitivă.

Informația a fost confirmată pentru Euronews România și de avocatul sportivei, Bogdan Stoica.

TAS a redus pedeapsa Simonei Halep: 9 luni, în loc de 4 ani, potrivit surselor din echipa sportivei. De asemenea, proba de sânge a fost anulată. Decizia TAS este una definitivă. Informația a fost confirmată pentru Euronews România și de avocatul sportivei, Bogdan Stoica.

UPDATE: Totodată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis anularea probei de sânge din pașaportul biologic al Simonei.

Decizia vine după ce Halep a fost audiată în perioada 7 – 9 februarie, într-un ultim efort de a obține anularea suspendării de patru ani din activitatea competițională, ca urmare a acuzațiilor de dopaj cu roxadustat.

Dat fiind faptul că decizia inițială de suspendare a fost dată pe 7 octombrie 2022, românca a stat deja suspendată mult peste cele 9 luni decise acum de TAS, ceea ce înseamnă că jucătoarea se poate întoarce pe terenul de tenis.

UPDATE

Simona Halep, audiată în februarie la TAS Simona Halep și-a jucat ultima carte la TAS, unde a fost audiată în perioada 7-9 februarie, în încercarea de a obține o micșorare a perioadei de suspendare dictată inițial de ITIA. La Lausanne au fost audiați și Patrick Mouratoglou și echipa sa – formată din fizioterapeuta Candice Gohier și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia.

Aceștia și-ar fi asumat răspunderea pentru înlocuirea suplimentelor administrate Simonei Halep cu cele pe bază de colagen. Cazul Simonei Halep este complex. De aceea, TAS a programat trei zile de audieri. Elementul-cheie este pașaportul biologic, în care s-au găsit șase probe de sânge neconforme de-a lungul timpului, înainte și după ce ea a fost depistată pozitiv cu Roxadustat.

Avocații Simonei Halep au susținut că ea a luat acel supliment contaminat timp de cinci zile. La audierile de la TAS, Simona Halep a apelat și la ajutorul unui expert francez, Jean-Claude Alvarez, specialist în farmacologie, toxicologie si biologie.

De ce a decis ITIA suspendarea

Simonei Halep ITIA a anunțat, în iulie 2023, că Simona Halep a fost suspendată patru ani, după ce a fost depistată pozitiv la un control anti-doping. Sportiva a fost testată pozitiv pentru Roxadustat. ITIA a precizat, atunci: „Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023, la Londra, și a audiat martori și experți științifici, în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei, în cadrul procedurilor.

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping, în temeiul articolului 2 din TADP: prezența și utilizarea Roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022, la US Open”.

ITIA a specificat fermcă, potrivit reglementărilor anti-doping din tenis, este responsabilitatea integrală a sportivului să se asigure că nu ingerează substanțe interzise. Simona Halep a susținut că a luat un supliment contaminat. Candice Gohier, fizioterapeut în echipa lui Patrick Mouratoglou este cea care i-a recomandat Simonei suplimentul de colagen de unde a rezultat contaminarea cu Roxadustat.

Cu toate acestea, concluziile ITIA mai iau, însă, în calcul, două alte aspecte esențiale: o diferență de concentrație între ceea ar fi reprezentat contaminarea suplimentului cu substanța interzisă și ceea ce i s-a găsit sportivei în organism, dar și nereguli la un test de sânge efectuat la aproape o lună de la US Open 2022.


Românii care stau la casă trebuie să plătească. Îi costă zeci de mii de lei, plus taxă anuală

0247
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.