Știri

Programul și traseul moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou din toate județe. Lista localităților unde vor ajunge

Pelerinajul cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în Arhiepiscopia Bucureștilor începe luni, 4 martie 2024. Protoieriile au anunțat traseul moaștelor sfântului prin județele Prahova și Ilfov.

Primii credincioși care se vor putea închina ocrotitorului Capitalei vor fi cei din Câmpina. Sfintele moaște vor fi duse apoi, pe tot parcursul lunii martie, în mai multe parohii și mănăstiri din Protopopiatele Ploiești Nord, Ploiești Sud, Vălenii de Munte, Urlați, Ilfov Nord și Ilfov Sud.

Program și trasee

Luni, 4 martie – Protoieria Câmpina

Pelerinajul cu moaștele sfântului va începe la ora 09:00, la Parohia Sf. Nicolae – Câmpina și va continua cu Parohiile Sf. Dimitrie – Câmpina, Podu Vadului, iar apoi la Mănăstirile Sinaia și Caraiman.

La Caraiman, de la 15:30, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 5 martie – Protoieria Ploiești Nord

Pelerinajul va începe la ora 09:00, la Parohia Gherghița și va continua cu Parohiile Palanca, Buna Vestire – Ploiești, Sf. Apostoli – Ploiești și Sf. Vineri – Ploiești, Plopeni, Acoperământul Maicii Domnului – Ploiești.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 16:30, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul va oficia Taina Sf. Maslu. Marți seară, moaștele vor rămâne la Mănăstirea Ghighiu.

Miercuri, 6 martie – Protoieria Ploiești Sud

Racla cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou va pleca, la ora 08:00, către Parohiile Bâra, Lacu Turcului, Mănăstirea Turnu de Prahova (aproximativ ora 09:00) și Parohiile Brazii de Sus, Negoiești, Înălțarea Domnului – Ploiești Vest, Sf. Treime – Ploiești, Sf. Ioan Botezătorul – Ploiești, Sf. Vasile – Ploiești și Parohia Strejnicu.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul va oficia Taina Sf. Maslu.

Luni, 11 martie – Protoieria Vălenii de Munte

Moaștele sfântului vor fi, de la ora 08:15, la Mănăstirea Zamfira, de unde vor pleca spre Parohiile Vărbilău 2, Mănăstirea, Valea Stâlpului, Izvoarele, Măneciu Ungureni, Nucșoara, Valea Plopului (unde vor poposi în jurul orei 14:30), Drajna de Jos și Lipănești.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 12 martie – Protoieria Urlați

Moaștele sfântului vor fi, de la ora 08:30, la Parohia Albești Paleologu, apoi, de la 09:00, la Mănăstirea Parepa, după care vor trece pe la Parohiile Inotești, Sf. Ioachim și Ana – Mizil, Adormirea Maicii Domnului – Mizil, Sf. Filofteia și Sf. Dimitrie cel Nou – Mizil, Fântânele, Ungureni, Ceptura de jos și Sf. Voievozi – Urlați.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 26 martie – Protoieria Ilfov Nord

Moaștele sfântului vor trece, începând de la ora 07:45, pe la Parohiile Afumați II, Sf. Parascheva – Voluntari („Catedrala” din Voluntari), Pipera, Mogoșoaia I, Mogoșoaia II, Atârnați I, Tamași, iar în jurul orei 13:30 vor fi la Mănăstirea Țigănești.

Următoarele puncte de pe traseu sunt Parohiile Preoțești, Balotești și Căciulați, unde moaștele vor trece doar prin fața bisericilor. În jurul orei 15:15, moaștele ajung la Mănăstirea Căldărușani, iar la 16:00 la Mănăstirea Sitaru.

Pelerinajul zilei se va încheia cu Taina Sf. Maslu oficiată, de la ora 17:00, la Parohia Otopeni.

Miercuri, 27 martie – Protoieria Ilfov Sud

La ora 08:15, moaștele cuviosului vor poposi la Spitalul „Sf. Sava” din comuna Pantelimon, apoi vor ajunge la Mănăstirile Pasărea (08:45) și Cernica (10:00), la Parohiile Vintilă Vodă și Vârteju.

Pelerinajul sfântului în Protoieria Ilfov Sud se va încheia la Mănăstirea Samurcășești, unde, de la ora 16:00, va fi oficiată Taina Sf. Maslu.

Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, este organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost înscris în Calendarul Ortodox, cu pomenire în data de 13 iulie, iar prima sărbătorire a acestui eveniment va avea loc anul acesta, când la Catedrala Patriarhală din București este programat un program liturgic deosebit și o procesiune cu moaștele sfântului, conform basilica.ro.

0153
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.