Știri

A fost cutremur în România. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară

Cutremur în România, 5 martie 2024. Seismul s-a produs în zona Vrancea.

Update: Cutremurul a fost revizuit cu o magnitudine de 3.9, inițial fiind anunțat cu magnitudinea de 4.0.

În ziua de 05 Martie 2024, la ora 15:12:42 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.9, la adâncimea de 140.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 39km V de Focsani, 66km N de Buzau, 70km E de Sfantu-Gheorghe, 83km E de Brasov, 94km S de Bacau, 95km SV de Barlad.

Știre inițială

În ziua de 05 Martie 2024, la ora 15:12:36 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, un cutremur mediu cu magnitudinea (EWS) M 4.0, la adâncimea de 166.5 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41km V de Focsani, 69km E de Sfantu-Gheorghe, 71km N de Buzau, 83km E de Brasov, 89km S de Bacau, 92km SV de Barlad.

Anunțul care dă fiori: S-a anunțat când va avea loc un nou cutremur ca în 1977, în România

Directorul Bibliotecii Academiei Române, Nicolae Noica, a estimat, luni, că un cutremur de magnitudinea celui din 1977 nu se va produce în România înainte de anul 2040, subliniind că administraţiile trebuie să ia măsuri privind consolidarea clădirilor cu risc seismic, scrie Agerpres.

Cutremurele de dimensiunea celui din 1977 au loc la distanță de zeci de ani

„Am făcut o istorie a cutremurelor de-a lungul timpului. Primul cutremur, în 1599, în timpul lui Mihai Viteazul, culmea, a avut loc în ziua de 4 martie şi, după aceea, o serie întreagă de date. Ce am constatat? Noi vorbim că la 40 de ani se va produce cutremur. Se vede că au fost cutremure în 1940 şi în 1977. Deci, s-au produs aceste două cutremure. Întorcându-ne în timp avem 1802 – 1838, marele cutremur care a dărâmat Spitalul Colţea, tot aşa, la 37 de ani. Între aceste grupe, la 70 de ani, 80 de ani, se produc aceste cutremure. De aceea, afirm că un astfel de cutremur, de tăria celui din 1977, nu va fi înainte de 2040. Dar, încerc să spun cât mai puţin acest lucru, pentru ca administraţiile să înţeleagă că trebuie să facem ceva”, a explicat Noica, în cadrul dezbaterii „Cât de pregătită este România la un nou cutremur?”, organizată de Academia Română şi Curtea de Conturi a României.

„Am cercetat şi am şi scris, Palatul Băncii Naţionale este prima mare clădire proiectată la seism. Apoi profesorul Mazilu a scris despre clădirea Palatului Scânteii, Casa Scânteii este făcută tot aşa. Am scris recent despre Opera Română făcută în 1953, lucrare făcută în doi ani. Tot aşa a fost făcută şi nu are nicio fisură”, a evidenţiat Nicolae Noica.

Vicepreşedintele Curţii de Conturi, Lucian Heiuş, a subliniat, la rândul său, că toţi cei care sunt implicaţi în această problemă care poate exista la un moment dat în România ar trebui să acţioneze „cu multă responsabilitate şi cu foarte multă viteză, pentru că, de fapt, timpul este cel care de cele mai multe ori este cel mai mare duşman al nostru”, pentru a nu trece din nou printr-un dezastru asemănător cu cel care a avut loc în 1977.

0132
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.