Știri

Pensiile care vor fi recalculate fără a se lua în considerare salariul

Potrivit noii legi a pensiilor, veniturile românilor vor fi recalculate în funcție de mai multe criterii care ar trebui să ducă la creșterea pensiilor.

Aproximativ două luni mai sunt până când românii vor începe să primească în plic deciziile de recalculare a pensiilor. Aceștia așteaptă cu nerăbdare creșterea promisă de Guvern, care se va aplica de la 1 septembrie 2024.

Potrivit Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, deciziile ar trebui să fie primite de români începând cu luna mai.

Totodată, potrivit șefului Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, cei mai avantajați vor fi românii care au un număr mare de ani lucrați.

„În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiu de cotizare mare”, a transmis Daniel Baciu pe Facebook.

La recalcularea pensiilor se pare că salariul și locul de muncă avut nu vor conta foarte mult. Doina Pârcălabu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii, a explicat:

„Sunt posibile majorările de 90 % 100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, pentru că acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți. Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat.

Acum saltul de la 2000 la 3000 ar însemna încă o creștere cu 50 la sută. Dacă discutăm în valori absolute ar însemna o creștere cu 1000 de lei”, a explicat Doina Pârcălabu, potrivit Realitatea Plus.

Românii care vor primi în plus doar 1% la pensie

Din nefericire, există și categorii de români care vor primi, în plus, la pensie, doar 1%. Depinde doar de criteriile pe care le îndeplinesc potrivit noi legi a pensiilor.

„Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esenţiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Românii ale căror pensii ar trebui scadă

Sau chiar mai rău, există și categorii de români care nu vor primi niciun ban în plus. Mai exact, aproape două milioane din cei cinci milioane de pensionari vor rămâne cu aceeași pensie. Este vorba despre pensionarii ale căror pensii ar trebui să scadă, potrivit recalculării. Atrocitățile în domeniu promit însă că pensiile acestora vor rămâne neatinse. Există totuși și un număr mic de români care vor pierde bani din pensie.

”Trebuie să plecăm de la ceea ce înseamnă normele metodologice. Nu vreau acum să fac educație legislativă, doar informez că normele metodologice sunt acele documente, acte elaborate de ministere, care vin în urmă aprobării unei legi și publicării în Monitorul Oficial care, cu exemple, ne arată pașii de urmat și cum va fi implementată legea.

Trebuie să înțelegem acest proces mare de recalculare împărțit în două etape. Marea recalculare care se face, așezarea pe contributivitate, așezarea pe tot ceea ce înseamnă punctele suplimentare, articol în lege care spune foarte clar că nicio pensie nu va scădea și că vor rămâne în plată cuantumurile aferente în cazul în care se întâmplă să fie vreo pensie care să nu ajungă la cuantumul care a fost calculat în spate prin intervenția altor legi.

La ce se referă acest articol? Normele metodologice sunt publicate în transparență decizională, culegem aceste informații de la toată lumea și se pot și modifica aceste norme până la aprobarea finală”, a afirmat Marius Budăi la Antena 3 CNN.


Românii care stau la casă trebuie să plătească. Îi costă zeci de mii de lei, plus taxă anuală

0113
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.