Magazin

Calendar ortodox 9 martie 2024. Cruce neagră. Sfinţii 40 de Mucenici. Moșii de iarnă. Tradiții și obiceiuri. Frească sfântul să faci așa ceva

Anual, pe data de 9 martie sunt prăznuiți Sfinții Mucenici din Sevastia. În acest an, praznicul mucenicilor a căzut în aceiași zi cu Sâmbăta morților sau Moșii de iarnă. Pentru că au refuzat să renunţe la credinţa în Hristos, sfinții 40 de mucenici din Sevastia au fost supuși multor chinuri până când au trecut la cele veşnice.

Sărbători religioase 9 martie 2024

Ortodoxe: Sfinţii 40 de mucenici

Greco-catolice: Sf. 40 m. din Lacul Sebaste

Romano-catolice: Ss. Francisca Romana, călug. *; Dominic Savio; 40 de soldaţi, m., LP

Calendar ortodox 9 martie 2024. Cruce neagră. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

Sfinții 40 de Mucenici au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea împăratului Liciniu (307-323), potrivit crestinortodox.ro. Aceştia au mărturisit că sunt creștini, motiv ppentru care au refuzat să jertfească idolilor. În consecinţă, au fost supuși la multe chinuri, iar în cele din urmă au scufundați într-o apă înghețată. Însă au învins frigul, au biruit moartea, primind în chip văzut cununile muceniciei

Unul dintre mucenici nu a mai rezistat și a ieșit din lac, renunțând la credința în Hristos. A fost dus într-o baie caldă, însă acolo şi-a găsit sfârşitul. Locul sau a fost luat de un alt soldat creștin, care a văzut cununile care se coborau asupra capetelor celor 39 sfinți.

Când torţionarii au venit dimineață să ia trupurile inerte ale mucenicilor, mare le-a fost surpriza să constate că niciunul din cei 40 nu murise. Însă torţionarii au fost convinşi că la mijloc este vrăjitorie.

Rugăciune către Sfinții 40 Mucenici din Sevasta

Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre.

Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!

062
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.