Știri

Mesaj urgent pentru toți pensionarii care primesc până în 1200 de lei la pensie. Câți bani vor lua după recalculare

Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat joi, în exclusivitate la Antena 3 CNN, ce se va întâmpla cu românii care au pensii de 1.200 de lei, după recalcularea din septembrie.

Este vorba despre pensionarii cu indemnizația socială minimă, de 1.200-1.500 lei, dar şi cu stagii de cotizare foarte mari.

Potrivit şefului Casei de Pensii, aceşti români vor avea de câştigat.

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Schimbările din noua lege a pensiilor. Românii care vor lua puncte în plus

Noua lege a pensiilor prevede că anumite categorii de români vor primi puncte în plus la pensie, care se transformă în bani, dacă îndeplinesc anumite condiţii.

Iată care sunt categoriile de români care vor beneficia de puncte în plus:

– cei care au terminat facultate, masterat

– cei care au făcut armata

– cei care au luat sporuri, prime, premii

– cei care au făcut ore suplimentare

– mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani

– cei care au peste 25 de ani contributivi.

Câţi bani primesc la recalculare românii cu o pensie de 1.200 de lei

„Cred că avem și cazuri de genul acesta (unde pensiile se vor dubla – n.r.), acolo unde pensiile în momentul de față sunt foarte mici, chiar în zona indemnizației sociale minime, unde sunt stagii de cotizare foarte mare.

Asta înseamnă oameni care au un pensie în jur de 1.200-1.500 de lei în momentul de față în plată și au lucrat peste 35 de ani.

Acolo intervin punctele de stabilitate și acolo pensiile vor avea creșteri foarte mari, de 70%-80% câte o dată, chiar și mai mari”, a explicat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, joi, la Antena 3 CNN.

0138
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.