Știri

Secretele ascunse ale codurilor de bare: Ce dezvăluie primele două cifre

Codul de bare (European Article Numbering Code, cunoscut sub numele de EAN), oferă informații foarte valoroase consumatorului, deşi, de multe ori, acesta trece neobservat.

Structura codului EAN este formată din 13 cifre, deși uneori poate avea și 8 sau 12, în funcție de tipul de produs în cauză și de regiune.

Codurile de bare devin adesea cheia de descifrare a misterelor legate de originea produselor. Primele două cifre ale unui cod de bare, cunoscute sub numele de „steagul” sau „prefixul”, dezvăluie informații cruciale despre țara sau regiunea în care a fost emis codul.

Fiecare țară sau regiune primește un interval specific de prefixe, ceea ce facilitează identificarea locației geografice a producătorului sau furnizorului produselor. O resursă esențială în acest demers este „Lista de prefixe GS1”.

De exemplu, Spaniei îi este atribuit prefixul 84. Prin urmare, un cod de bare care începe cu „84” indică faptul că produsul respectiv își are originea în Spania.

Codurile care încep cu 611 vor fi asociate unei companii din Maroc.

O notificare emisă, recent, pe portalul RASFF a atras atenția asupra prezenței hepatitei A în căpșunile din Maroc, detectate la un punct de intrare în Spania. Codul de bare dezvăluie cu claritate originea căpșunilor. Fiţi atenţi la el când le cumpăraţi!

Prin simpla analiză a primei perechi de cifre, cumpărătorii pot identifica țara de proveniență a produsului pe care îl achiziționează.

Atunci când vezi un produs cu codul de bare începând cu 84, poți fi sigur că este fabricat sau furnizat de o companie din Spania.

Acest detaliu oferă consumatorilor posibilitatea de a susține producătorii locali sau de a face alegeri în cunoștință de cauză în ceea ce privește proveniența și calitatea produselor.

0113
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.