Știri

Stațiunea iubită de bunicii noștri, o ruină pentru turism. Românii nu mai vin aici, deși zona pare scoasă dintr-o poveste

În trecut, românii mergeau prin toată țara pentru a se relaxa, mai ales că în multe zone existau locuri special amenajate pentru concedii. Un complex pe care românii îl adorau în trecut a ajuns aproape necunoscut.

Pe vremuri, bunicii noștri, când aveau timp și bani, mergeau într-o cunoscută stațiune, care, acum, a decăzut total. Foarte puțini turiști mai vin în această zonă, deși este de o frumusețe rară.

Cunoscut drept ”Perla Munților Apuseni”, locul are ape termale cu temperaturi situate între 25 și 32 de grade Celsius.

Cândva, complexul era adorat de români, însă în prezent se află într-un mare regres, mai ales că puțini sunt cei care ajung în această stațiune, deși are foarte mare potențial.

Se află în vestul țării, într-o mică depresiune cu aer curat și peisaje scoase ca din basm.

Astăzi, nu sunt mulți cei care mai vizitează stațiunea balneoclimaterică Moneasa, situată la poalele ramei muntoase a Masivului Codru-Moma, la o altitudine medie de 280 de metri. Stațiunea se află la 110 kilometri de Arad și la 20 de kilometri de orașul Sebeș.

Românii care ajung aici se bucură de natură, de apele termale, dar și de apele bicarbonate, calcice, magnezice, sodice sau hipotone. De reținut faptul că toate au efecte beneficie în cazul mai multor afecțiuni.

Chiar și așa, stațiunea Moneasa nu mai reprezintă un interes în rândul turiștilor români.

Din nefericire, mulți operatori turistici au renunțat să mai organizeze sejururi, mai ales de Crăciun sau de Anul Nou.

Unii chiar și-au suspendat activitatea definitiv în sezonul rece din pricina dificultăților financiare.

Primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei, a declarat că 2023 a fost „cel mai dificil an pentru operatorii din turism din ultimele trei decenii”.

Moneasa, stațiune balneoclimaterică din anul 1886
Stațiunea Moneasa este apreciată pentru factorii naturali de tratament.

„Majoritatea pensiunilor şi vilelor s-au închis pe timpul iernii”, a mai spus edilul care consideră că „dificultăţile financiare şi numărul mic de turişti” i-au determinat pe administratorii de pensiuni să suspende activitatea.

„Avem nevoie de un set de măsuri pentru a sprijini mediul economic şi s-a aprobat deja în Consiliul Local ca, de anul viitor, taxa pe clădiri să scadă de la 1,3% din valoare, la 1,1% din valoare, în cazul persoanelor juridice”, a completat primarul, potrivit Agerpres.ro.

Locul dispune de instalații pentru băi calde cu apă minerală în căzi și bazine, kinetoterapie, gimnastică medicală, instalații de elecro si fizioterapie.

De altfel, turiștii care ajung în această regiune pot beneficia de masaj, împachetări cu parafină, bazine cu apă mezotermală în aer liber, precum și solarii pentru aerohelioterapie.

Aerul plăcut ozonat al parcului din jur și pădurilor din apropiere contribuie foarte mult la aceste lucruri.

0138
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.