Știri

Topul celor mai bogate țări din lume în 2024. Cine domină lumea

Topul celor mai bogate țări, în 2024. Deși există schimbări inevitabile în clasamentul celor mai bogate țări, putem să ne uităm la cele mai recente date și să identificăm câteva dintre țările cu cele mai mari economii și bogății în acest moment.

Topul celor mai bogate țări, în 2024. Deși există schimbări inevitabile în clasamentul celor mai bogate țări, putem să ne uităm la cele mai recente date și să identificăm câteva dintre țările cu cele mai mari economii și bogății în acest moment.

Fiecare țară de pe această listă, prin priceperea în producție, piețele libere sau statutul de paradis fiscal, și-a asigurat locul ca una dintre cele mai bogate țări din lume.

Diferiți indicatori economici ne ajută să clasificăm situația financiară a fiecărei țări: Produsul Intern Brut (PIB), PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPA) și Venitul național brut (VNB).

PIB-ul pe cap de locuitor (PPA) este deosebit de util, deoarece permite o comparație mai nuanțată între națiuni prin echilibrarea nivelurilor veniturilor cu costul local al vieții. Cu cele mai recente date ale FMI, se pot identifica cele 15 țări aflate în fruntea economiei globale, de la țările europene fără ieșire la mare, până la micile națiuni insulare, scrie Worldatlas.

Luxemburg – PPA -143.303 USD
Populație: 661.700

VNB pe cap de locuitor: 88.190 USD

PIB total: 89,10 miliarde USD

Expertiza Luxemburgului în domeniul financiar, poziția sa în Europa Centrală și economia sa variată îl fac cea mai bogată țară din lume. Cu peste 100 de bănci, este un jucător important în sectorul bancar global.

Este, de asemenea, al doilea loc, ca mărime, pentru gestionarea fondurilor de investiții, gestionând peste 4,6 trilioane de euro. Luxemburgul și-a crescut economia dincolo de activitatea bancară, trecând la domenii precum gestionarea fondurilor de investiții, tehnologie și industrii bazate pe date, care au atras multe investiții. Guvernarea stabilă, standardele ridicate de viață și investițiile înțelepte în infrastructură precum transportul și clădirile au susținut acest succes.

Irlanda – PPA – 137.638 USD
Populație: 5.203.000

VNB pe cap de locuitor: 76.110 USD

PIB total: 589,57 miliarde USD

Creșterea economică a Irlandei este atribuită unui amestec de factori, în special cotei de impozitare pe profit de 12,5%, una dintre cele mai scăzute din lume. Această politică fiscală, alături de o forță de muncă calificată, a atras multinaționale precum Google și Apple, făcând din Irlanda baza europeană și conducând o spre creștere economică substanțială.

Politicile economice pro-globalizare ale Irlandei au încurajat și mai mult investițiile străine directe . În plus, poziția geografică a Irlandei, care face legătura între America de Nord și Europa, a fost crucială în stabilirea țării ca un hub logistic cheie, sporind și mai mult puterea sa economică.

Singapore – PPA – 133.107 USD
Populație: 5.827.000

VNB pe cap de locuitor: 64.010 USD

PIB total: 497,35 miliarde USD

În ciuda resurselor sale naturale limitate, Singapore este o țară bogată, datorită poziționării strategice ca centru global de servicii financiare, cu industrii vitale în producție, transport, inginerie, logistică, electronică, biotehnologie și producție chimică.

Acest succes financiar este susținut și mai mult de infrastructura țării, care încurajează investițiile interne și străine. În plus, guvernul consolidează atractivitatea țării cu o serie de politici favorabile investitorilor, care atrag corporații din întreaga lume.

Qatar – PPA 114.210 USD
Populatie: 3.210.000

VNB pe cap de locuitor: 62.310 USD

PIB total: 235,50 miliarde USD

Qatar a parcurs un drum lung, de la obținerea independenței față de Marea Britanie în 1971. Din 1997, exporturile au crescut enorm, ajungând direct în PIB-ul țării, făcând din Qatar una dintre cele mai bogate țări din lume.

Qatarul are această ofertă aproape infinită de rezerve de petrol care alimentează aproape exclusiv creșterea PIB-ului. De asemenea, a făcut investiții substanțiale în startup-uri tehnologice și instituții financiare.

Elveția – PPA 89.537 USD
Populație: 8.864.000

VNB pe cap de locuitor: 90.600 USD

PIB total: 905,68 miliarde USD

Costul mai ridicat al vieții poate părea prohibitiv pentru mulți, dar ratele generoase ale impozitelor au contribuit la atragerea investițiilor străine din alte părți ale lumii.

Acest aflux de fonduri globale este evident în PIB-ul Elveției, exporturile contribuind în mod semnificativ la sănătatea sa economică. În plus, elvețienii sunt renumiți pentru meșteșugurile și mărfurile fine. Economia elvețiană este una dintre cele mai atractive din Europa, iar acest lucru se datorează lipsei de impozitare pe câștigurile de capital și impozitelor pe venit, mai mici decât media.

Emiratele Arabe Unite – PPA 88.961 USD
Populație: 9.264.000

VNB pe cap de locuitor: 41.770 USD

PIB total: 509,18 miliarde USD

Mare parte din bogăția Emiratelor Arabe Unite provine din producția de petrol. Cu toate acestea, guvernul a făcut pași mari pentru a-și diversifica sursele de venit, în special în sectoarele tehnologiei și energiei regenerabile și a făcut investiții semnificative în dezvoltarea infrastructurii.

San Marino – 84.135 USD
Populație: 33.900

VNB pe cap de locuitor: 41.450 USD

PIB total: 2,00 miliarde USD

San Marino este cunoscut pentru puterea sa financiară impresionantă și își merită locul printre cele mai bogate țări din lume. Mai mult de jumătate din PIB-ul San Marino provine din turism datorită peisajelor sale pitorești și climei mediteraneene calde.

Norvegia – 82.236 USD
Populație: 5.526.000

VNB pe cap de locuitor: 83.880 USD

PIB total: 546,77 miliarde USD

Norvegia este una dintre cele mai bogate țări din lume, cu un PIB estimat pe cap de locuitor (PPA) de 82.236 USD. Acest nivel ridicat al vieții este determinat de numeroasele resurse naturale ale Norvegiei, exporturile de petrol și gaze, sistemul distinct de securitate socială și asistența medicală universală. Salariile rămân ridicate, în ciuda costului vieții.

Statele Unite – 80.412 USD
Populație: 339.277.000

VNB pe cap de locuitor: 70.930 USD

PIB total: 26,94 trilioane USD

Statele Unite sunt recunoscute la nivel global ca o țară bogată, cu o economie mare, diversă. Acest motor economic este condus de resurse naturale, cum ar fi petrolul și gazele și industriile foarte dezvoltate precum biotehnologia, inginerie și tehnologia computerelor.

SUA se bucură de un nivel relativ de stabilitate politică, în comparație cu alte părți ale lumii, ceea ce îi permite să mențină ordinea internă, sprijinind în același timp investițiile internaționale cu politici durabile.

Danemarca – 74.957 USD
Populație: 5.986.000

VNB pe cap de locuitor: 68.300 USD

PIB total: 420,80 miliarde USD

Danemarca are o economie puternică, condusă de sectorul de producție de înaltă tehnologie și de industria serviciilor, care reprezintă cea mai mare parte a PIB-ului.

Țara beneficiază și de infrastructura bine dezvoltată, cu rețele de transport foarte eficiente, accesibile și fiabile. Standardul ridicat de trai al Danemarcei a fost posibil prin politici fiscale sensibile. Cu acces ușor la credit și asistență financiară pentru antreprenori, încurajează investițiile în afaceri și inovare.

Olanda – 73.316 USD
Populație: 17.975.000

VNB pe cap de locuitor: 55.200 USD

PIB total: 1,09 trilioane USD

Bogăția țării a fost atribuită în primul rând economiei sale inovatoare, care este puternic condusă de comerț, în special de servicii și tehnologie. De asemenea, are o infrastructură eficientă și politici fiscale care au stimulat atât investițiile străine, cât și cele interne.

Brunei – 72.609 USD
Populație: 445.900

VNB pe cap de locuitor: 30.320 USD

PIB total: 15,15 miliarde USD

Brunei este o țară mică, bogată în petrol, cu un PIB pe cap de locuitor ridicat, în comparație cu alte țări din întreaga lume. În mod surprinzător, rata sărăciei din Brunei este mai mare decât media țărilor din Asia de Sud-Est, iar diferența dintre bogați și săraci continuă să fie semnificativă.

Islanda – 69.833 USD
Populație: 394.500

VNB pe cap de locuitor: 63.460 USD

PIB total: 30,57 miliarde USD

Bogăția Islandei se bazează pe faptul că a reușit să treacă de la o economie dependentă de resurse la una condusă de inovație și tehnologie. Această tranziție a fost stimulată, în primul rând, de accesul la capital, investițiile în educație și apariția unor industrii de înaltă tehnologie, cum ar fi biotehnologia, sănătatea, energia regenerabilă și dezvoltarea de software.

Austria – 69.069 USD
Populație: 9.050.000

VNB pe cap de locuitor: 52.760 USD

PIB total: 526,18 miliarde USD

Austria este o țară bogată datorită economiei puternice, susținută de numeroase industrii precum turismul, băncile, asigurările și tehnologia medicală. În plus, Austria se mândrește cu o plasă solidă de siguranță socială, care a contribuit la susținerea creșterii economice și la menținerea șomajului la un nivel scăzut.

Arabia Saudită – 68.452 USD
Populație: 32.375.000

VNB pe cap de locuitor: 59.660 USD

PIB total: 1,07 trilioane de dolari

Petrolul și gazele naturale sunt coloana vertebrală a economiei Arabiei Saudite, dar diversificarea este cheia ambițiilor sale viitoare. Turismul este un punct cheie, Ministerul Turismului plănuind o investiție de 1 trilion de dolari în următorul deceniu.

În tehnologie, guvernul intenționează să aloce 2,5% din PIB-ul său cercetării și inovației, până în 2040, și a anunțat investiții de 6,4 miliarde de dolari pentru tehnologiile viitoare.

079
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.