Magazin

Ce se dă de pomană de Buna Vestire. Alimentele care se împart de Blagoveştenie

Buna Vestire este una dintre cele patru mari sărbători închinate Maicii Domnului. În această zi, credincioșii rostesc rugăciuni și împart alimente pentru sufletul celor adormiți.

În ziua de 25 martie, Biserica prăznuiește Buna Vestire, sărbătoare închinată Maicii Domnului.

Această zi de sărbătoare amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prăznuită în perioada Postului Mare, fiind o zi pentru care Biserica acordă dezlegare la pește.

Pe lângă alte tradiții respectate cu sfințenie în unele zone ale țării, a devenit o obişnuinţă ca de Buna Vestire să se împartă alimente pentru sufletul celor adormiţi.

Buna Vestire mai poartă numele de Blagoveştenie, o denumire populară, inspirată de la verbul „a blagoslovi”, care înseamnă „a binecuvânta”.

Buna Vestire, sărbătoare cu cruce roşie. Ce se dă de pomană de Blagoveştenie

De Buna Vestire, credincioșii nu trebuie să împartă produse de origine animală, având în vedere că ne aflăm în perioada Postului Paștelui.

Astfel, cei care vor să dea de pomană de Buna Vestire trebuie să țină cont de faptul că nu pot împărți preparate care conțin lapte, carne sau ouă.

În schimb, preparatele din pește sunt permise, având în vedere că este o zi pentru care Biserica acordă dezlegare.

De asemenea, de Buna Vestire sau Blagoveştenie este bine ca familiile celor adormiţi să dea de pomană colivă, colaci şi alte alimente de post.

Totodată, din pachet nu trebuie să lipsească o lumânare, mai ales în cazul celor care s-au stins fără lumină la căpătâi.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi de sărbătoarea Buna Vestire

De sărbătoarea cu cruce roşie Buna Vestire, creştinii ortodocşi pot rosti o rugăciune puternică, pentru mântuirea sufletelor celor plecaţi la Domnul.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.

0173
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.