Știri

De ce s-a prăbușit, de fapt, podul din America. Autoritățile au oprit căutarea persoanelor dispărute

Podul Francis Scott Key Bridge din Baltimore, statul Maryland – SUA, s-a prăbușit marți dimineața în râul pe care-l traversa după ce a fost lovit de o navă cargo. Până acum, două persoane au fost scoase din apă, una în stare gravă. Incidentul creează și o criză comercială uriașă.

UPDATE Prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore generează o criză comercială de 81 de miliarde de dolari, potrivit Daily Mail Online.

Incidentul a dus la blocarea unuia dintre cele mai mari hub-uri pentru mărfuri străine, care gestionează 52 de milioane de tone pe an.

Operațiunile de căutare și salvare au dus la oprirea transportului naval. Zece nave sunt blocate în port.
Portul Baltimore – al nouălea cel mai mare pentru mărfuri străine din SUA a fost închis pe o perioadă nedeterminată, pe durata operațiunilor de căutare și salvare, care ar putea dura zile sau săptămâni.

„Nu avem o estimare pentru că ne concentrăm exclusiv pe salvarea de vieți”, au declarat oficialii din Maryland cu privire la perioada în care transportul maritim va fi întrerupt.

Zece nave sunt blocate în interiorul portului fără a putea pleca, deoarece podul acoperă singura rută de intrare și ieșire din port.

Portul Baltimore a manipulat anul trecut 52,3 milioane de tone de mărfuri străine în valoare de aproximativ 80,8 miliarde de dolari, situându-se pe locul nouă în SUA, atât ca măsurători, cât și ca recorduri.

1,1 milioane de containere au sosit sau au părăsit anul trecut portul.

Din același port au plecat croaziere care au transportat peste 444.000 de pasageri, acesta fiind și o destinație importantă pentru croazierele Norwegian, Carnival și Royal Caribbean.

În 2023 a fost al doilea cel mai aglomerat port în ceea ce privește exporturile de cărbune, cele opt terminale de mărfuri exportând 22 de milioane de tone de cărbune și cantități mici de alte metale și minerale., potrivit Daily Mail Online.

UPDATE Șase persoane sunt încă date dispărute în urma prăbușirii podului, anunță autoritățile din Maryland, potrivit CNN.

Secretarul pentru transporturi din Maryland, Paul Wiedefeld, a confirmat că opt persoane se aflau pe pod în momentul prăbușirii. Două persoane au fost deja salvate, una dintre ele fiind dusă la spital, iar căutările continuă pentru celelalte șase persoane.

Salvatorii au apelat la drone și sonare
Potrivit oficialilor din Maryland, în operațiunea de căutare se folosesc tehnologii sonar și infraroșu, precum și drone.

Până în prezent, acestea au identificat vehicule scufundate în apă. Filiala din Baltimore a FBI se află, de asemenea, la fața locului, însă, potrivit șefului poliției din Baltimore a declarat că nu există niciun indiciu privind terorismul ca factor de motivare.

O înregistrare video cu momentul prăbușirii în apă a podului cu patru benzi, de 1,6 mile lungime, după ce nava a lovit unul dintre pilonii podului a fost analizată de CNN, care arată că luminile navei au pâlpâit și că aceasta a deviat de la curs înainte de a lovi podul. Guvernatorul statului Maryland, Wes Moore, a declarat că echipajul navei a reușit să emită un „mayday” înainte de a se ciocni de pod, ceea ce a permis autorităților să oprească traficul care intra pe pod.

Nava cargo care a lovit podul este operată de compania de nave charter Synergy Group și a fost închiriată de compania daneză de transport maritim Maersk și transporta marfă pentru clienții săi, a declarat, pentru CNN, compania daneză de transport maritim.

La bordul vasului nu se afla niciun echipaj sau personal Maersk.

Autoritățile caută alternative de tranzit:
Secretarul pentru transporturi din Maryland a declarat că autoritățile caută opțiuni alternative de transport pentru cei aproximativ 35.000 de oameni care folosesc podul în fiecare zi, potrivit CNN.

Wiedefeld a precizat că aceștia vor fi îndrumați să folosească tunelul din port și tunelul Fort McHenry.

UPDATE Secretarul pentru transporturi din Maryland, Paul Wiedefeld, a declarat că existau contractori care lucrau pe pod în momentul prăbușirii.

Potrivit oficialului, aceștia „făceau niște reparații la placa de beton”.

A adăugat că traficul de nave din și către Portul Baltimore – cu excepția camioanelor – a fost suspendat pe măsură ce misiunea de căutare și salvare continuă.

Un purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă a Statelor Unite a spus că misiunea principală în acest moment este să caute „supraviețuitori în apă”.

Au fost trimise trei bărci mici la fața locului, o barcă de patrulare, precum și elicoptere.

Wiedefeld a declarat că nu există decese confirmate în acest moment și a subliniat, de asemenea, că este prea devreme în anchetă pentru a ști exact ce a cauzat prăbușirea.

UPDATE Un expert în navigație, cu sediul în Singapore, care a navigat cu nave de marfă prin portul Baltimore de multe ori, a declarat pentru BBC care ar fi putut fi cauzele incidentului.

„Vasul tocmai plecase de la cheu și a făcut un viraj înainte de a lovi podul”, a spus acesta.

După ce a văzut înregistrările video, expertul a declarat că există câteva posibile cauze:

– Defecțiunea motorului principal

– Defecțiunea direcției

– Oprirea generatorului

– Posibilitatea de eroare a pilotului/umană

„Este un viraj neobișnuit. Înainte ca un vas să plece, suntem obligați să efectuăm toate verificările pe toate elementele vasului înainte de plecare. Este parte a listei de verificare pentru plecare. Deci, dacă totul a fost făcut, evident că ceva a fost trecut cu vederea”, a spus expertul, care a dorit să rămână anonim.

„Aceste nave sunt atât de mari încât chiar dacă viteza este redusă, impulsul ar fi imens,” adaugă el.

UPDATE Șeful Poliției din Baltimore, James Wallace, declară că două persoane au fost salvate din apă.

„Un individ a refuzat ajutorul și transportul, practic acea persoană nu a fost rănită”, a declarat acesta.

„Cu toate acestea, există o altă persoană care a fost transportată la un centru de traume local și se află într-o stare foarte gravă”, a continuat șeful poliției.

„Avem o zonă mare pe care trebuie să o căutăm. Aceasta include suprafața apei, sub apă, precum și puntea navei în sine”, a mai spus șeful poliției.

El spune că ar putea căuta până la șapte persoane, însă oficialii au spus anterior că ar putea fi până la 20 de persoane în apă.

Șeful poliției din Baltimore a mai declarat: „Vă pot spune că sonarul nostru a detectat prezența vehiculelor scufundate în apă”, dar nu poate confirma încă un număr, a adăugat el.

Poliția a fost informată că unii muncitori sunt încă pe pod, dar că nu au confirmat încă acest lucru.

Nu există nicio indicație cu privire la un act terorist
„Nu există absolut nicio indicație că acest lucru ar fi fost un act de terorism”, afirmă șeful poliției, referitor la impactul navei cu podul din Baltimore.

El adaugă că nu există nicio indicație că acest lucru a fost intenționat.

„Serviciul nostru de informații criminale colaborează cu FBI-ul și alte agenții federale și statale pentru a obține toate informațiile pe care le avem”, a mai anunțat șeful poliției.

James Wallace, șeful pompierilor din Baltimore, a spus în cadrul unei conferințe de presă că în această dimineață devreme, operatorii centralei de apeluri de urgență au primit numeroase apeluri care indicau că mai multe persoane erau în apă în râul Patapsco.

Wallace a mai spus că nu există nicio informație dacă a fost o problemă cu nava. El spune că poliția nu a vorbit încă cu pilotul de pe navă.

Potrivit acestuia, numerele exacte nu au fost încă stabilite, dar confirmă că cel puțin șapte persoane au căzut în apă, punând accent pe „cel puțin”.

La ora locală 01:50, prima unitate a ajuns la fața locului și a raportat prăbușirea completă a podului, devenind evident faptul că oamenii se aflau pe pod când s-a prăbușit.

UPDATE Casa Albă a anunțat că „monitorizează cu atenție” situația după prăbușirea podului din Baltimore, potrivit unui comunicat oficial.

„Gândurile noastre sunt alături de familiile celor care încă sunt dispăruți în urma acestui incident oribil”, se menționează în comunicat.

„Garda de Coastă a SUA efectuează operațiuni de căutare și salvare pentru cei care rămân necontabilizați ca urmare a prăbușirii podului”, continuă comunicatul de presă.

Se adaugă că oficialii seniori de la Casa Albă sunt „în legătură cu guvernatorul și primarul pentru a oferi orice asistență federală de care au nevoie”, precizând că nu există „nicio indicație cu privire la o intenție malefică”.

UPDATE Guvernatorul Wes Moore a declarat stare de urgență în Maryland după prăbușirea podului Francis Scott Key.

„Lucrăm cu o echipă interinstituțională pentru a desfășura rapid resursele federale din Administrația Biden”, a declarat Moore.

El mulțumește „bărbaților și femeilor curajoși care desfășoară eforturi pentru a-i salva pe cei implicați și se roagă pentru siguranța tuturor”.

Moore spune că va rămâne în contact strâns cu entitățile federale, statale și locale care desfășoară eforturi de salvare în timp ce continuă să „evalueze și să răspundă acestei tragedii”.

UPDATE FBI și ofițerii de la Biroul pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc și Explozibili (ATF) sunt acum la fața locului pentru a asista autoritățile locale în investigație, conform CBS, citată de BBC.

De asemena, Departamentul de Transporturi din Statele Unite sprijină echipele de salvare.

Secretarul pentru Transporturi, Pete Buttigieg, a edeclarat că își oferă sprijinul departamentului său pentru autoritățile locale.

0171
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.