Știri

Atenționare meteo: A intrat în România. Închideți geamurile

A fost emisă o alteră meteorologică din cauza prefului saharian ce a acoperit mare parte din ţară. Cele mai afectate zone sunt cele de vest şi sud-vest, acolo unde calitatea aerului ar putea scădea din cauza particulelor de praf.

Praful saharian a fost adus deasupra României de vânturile calde din Africa de Nord şi va afecta temporar calitatea aerului în zonele în care concentraţiile sunt mai mari, adică în partea de vest şi sud-vest a teritoriului.

Specialiștii susțin că valul acesta de aer nu este toxic pentru populație, însă e necesar a fi luate măsuri în privința limitării efectelor schimbărilor climatice.

”Marea Mediterană se alătură polilor geografici ai planetei în ceea ce privește schimbările climatice. E un bazin foarte puternic afectat de încălzire atât a apei, cât și a aerului de un curent circular ce ridică praf saharian până în Europa.

Sunt schimbări majore, nu e neapărat toxic, e disconfort, este un semnal de atenționare că trebuie să facem ceva să limităm efectele asupra planetei și schimbările climatice”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog.

În zonele în care prezenţa prafului saharian este una ridicată, precipitaţiile pot căpăta o culoare roşiatică. Acest fenonem este potenţat şi de intensificările vântului.

Până la ora 20 este în vigoare şi un cod galben de vânt, anunţă meteorologii.

”Ne regăsim sub incidența unui cod galben de intensificări ale vântului în partea de S-E și N-V a teritoriului, în anumite zone vor fi 55-60 km pe oră, pe zi și pe parcursul nopții”, a declarat Alina Șerba, meteorolog, pentru Antena 3 CNN.

În noaptea de joi spre vineri, masa de aer încărcată cu particule de praf va depăși aria geografică a României și se va regăsi deasupra Mării Negre și Ucrainei.

Avertizare ANM de ultim moment! Cod galben de vânt puternic în mai multe județele din România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut, în urmă cu puțin timp, un anunț important de ultimă oră! Specialiștii au emis o avertizare Cod Galben de vânt puternic în mai multe județe din țară. Iată lista zonelor afectate de avertismentul meteorologilor!

Joi după-amiază, 28 martie 2024, Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a anunţă că este Cod galben de vântul puternic în jumătate dintre județele României.

Mai exact, în această perioadă, vântul va avea sufla cu intensificări în cea mai mare parte a ţării, până vineri seară, cu viteze, în general, de 45-55 de kilometri pe oră. De asemenea, în jumătatea de nord a României, potrivit meteorologilor, vor fi şi averse, uneori însoţite de descărcări electrice.

Avertizare ANM de ultim moment

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă de joi, 28 martie 2024, de la ora 20.00, până vineri, 29 martie 2024, la ora 10.00, în 22 de județe ale țării.

În acest fel, potrivit anunțului emis de specialiștii ANM, în noaptea de joi spre vineri, vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h în Crişana, Maramureş, nord-vestul Moldovei şi local în Transilvania.

În schimb, în zona înaltă a Munţilor Apuseni şi a Carpaţilor Orientali, rafalele vor depăşi 90…100 km/h.

De asemenea, de anunțul meteorologilor sunt vizate judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Suceava şi, parţial, Neamţ, Bacău, Vrancea, Covasna, Harghita, Mureş, Alba, Hunedoara.

063
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.