Știri

Veste bună pentru cei care au muncit o viață pe salariul minim. Cât vor primi în plus la pensie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat detalii despre recalcularea pensiilor din septembrie. Ce se întâmplă cu pensiile a peste 1,2 milioane de pensionari?

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus clarificări privind impactul noii legi a pensiilor asupra pensionarilor cu un stagiu de cotizare de peste 35 de ani și care au lucrat pe salariul minim. Potrivit ministrului, aceștia vor beneficia de o creștere semnificativă a pensiilor.

Peste 1,2 milioane de pensii vor crește semnificativ, spune Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu a explicat că în prezent sunt peste 1,2 milioane de români care primesc indemnizație minimă socială, inclusiv cei care au lucrat pe un stagiu minim de cotizare de 15 ani, cei cu o experiență de muncă de peste 35 de ani la salariul minim, sau cei cu o pensie de invaliditate din cauza unui accident de muncă.

Potrivit ministrului, simulările realizate de Casa Națională de Pensii indică creșteri de până la 80% ale veniturilor pentru acești pensionari, luând ca referință indemnizația minimă socială din 2023. Astfel, aceste creșteri ar putea aduce un supliment de venituri cuprins între 1.125 lei și aproximativ 1.960 lei, reprezentând o veste bună pentru cei care au muncit o viață la salariul minim.

Un aspect important subliniat de ministrul Muncii este că noua lege a pensiilor va lua în calcul absolut toate veniturile contributive ale pensionarilor, răsplătind astfel munca și educația acestora. De asemenea, punctele de stabilitate vor fi acordate pentru cei care au muncit mai mult de 25 de ani, a mai spus ministrul la Antena 3 CNN.

Principala modificare adusă de noua lege a pensiilor, conform ministrului, este că pentru muncă și contribuții egale, pensionarii vor primi aceeași pensie, acesta fiind un obiectiv fundamental al reformei. Astfel, se urmărește asigurarea unei justiții sociale mai mari în ceea ce privește sistemul de pensii din România.

Când ajung la pensionari deciziile privind pensiile recalculate

Ministrul Muncii mai preciza recent că pensionarii vor primi deciziile privind pensiile recalculate începând cu finalul lunii mai și vor continua să fie distribuite preponderent în lunile iunie-august.

Deciziile de recalculare vor ajunge efectiv la pensionari în această perioadă, astfel încât să ajungă înainte de luna septembrie, care reprezintă al doilea moment major al pensiilor. Primul a fost 1 ianuarie, când am avut loc majorarea cu 13,8%, adică o creștere a punctului de pensie de la 1.785 lei la 2.032, a explicat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Aceste recalculări sunt așteptate cu interes de către peste 3 milioane de români, care urmează să beneficieze de pensii mai mari în urma acestor modificări. Luna septembrie marchează un moment crucial în calendarul pensionarilor, când noile sume recalculate vor intra în vigoare și vor fi distribuite către beneficiarii acestor drepturi sociale.

072
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.