Știri

Ce trebuie să ştie românii care au plecat de la Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange. Câţi bani pot primi

În lumea telecomunicațiilor din România, portarea numerelor de la un operator la altul devine din ce în ce mai profitabilă pentru consumatori. În special pentru cei care au renunțat la serviciile oferite de Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange.

Ce trebuie să ştie românii care au plecat de la Digi RDS RCS, Vodafone şi Orange. Deși puțini sunt conștienți de aceasta, există o lege care reglementează acest proces și care poate aduce beneficii financiare substanțiale pentru cei aflaţi în această situaţie.

În conformitate cu decizia Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), portarea numerelor de telefon mobil sau fix de la un operator la altul trebuie să se realizeze în maximum o zi lucrătoare. Aceasta este prevăzută de Legea 198/2022 și este menită să protejeze interesele consumatorilor în fața operatorilor de telecomunicații.

Un aspect esențial al acestei legi este dreptul clienților la compensații în cazul în care operatorii nu respectă termenele și procedurile stabilite pentru portare. Conform Deciziei nr. 72/2023 a ANCOM, clienții afectați au dreptul să primească despăgubiri pentru fiecare zi în care portarea nu s-a realizat conform normelor, anunţă Fanatik.

Despăgubirile pentru fiecare zi de întârziere sunt calculate după cum urmează:

5 lei pentru fiecare număr inclus în abonament, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte mobile;
5 lei pentru fiecare cartelă preplătită;
5 lei pentru fiecare număr inclus în abonament, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte fixe.
Este important de subliniat faptul că despăgubirile nu sunt acordate automat, ci trebuie solicitate de către consumatori în situațiile în care portarea nu s-a realizat în termenul prevăzut sau în cazul întreruperii serviciului pe durata procesului de portare. Solicitările de despăgubire trebuie depuse în termen de 60 de zile de la data portării, iar furnizorii sunt obligați să răspundă în cel mult 30 de zile de la primirea acestora.

În final, despăgubirile trebuie acordate în termen de maxim 60 de zile de la depunerea cererii, iar sumele pot fi plătite eșalonat, într-un interval de maximum un an, conform acordului încheiat între furnizor și consumator.

Asrfel, portarea numerelor de la Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange poate aduce beneficii financiare semnificative pentru consumatori conform unei legi reglementate de ANCOM. Este esențial ca aceștia să fie informați și să solicite despăgubirile cuvenite în cazul în care întâmpină probleme în procesul de portare a numerelor lor de telefon.

051
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.