Știri

Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare. Ce salariu încasează de la stat Patriarhul Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului personalului neclerical la nivelul salariului minim pe economie, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor cultelor cu ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa, Patriarhul Daniel, potrivit Agerpres.

Anul trecut, reprezentanții cultelor religioase au primit 9,18 milioane lei de stat pentru plata salariilor către personalul neclerical, potrivit gândul.info.

Patriarhul a mai solicitat Guvernului şi completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale, pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, în contextul în care anul trecut s-au primit 817,3 milioane de lei de la stat pentru achitarea salariilor.

El a precizat că o astfel de măsură ar fi esențială mai ales pentru bisericile din mediul rural, care adesea se confruntă cu lipsa fondurilor necesare funcționării.

Grila de salarizare a preoţilor
Vă prezentăm în continuare grila de salarizare a preoţilor, din care reiese că cel mai mare salariu brut nu depăşeşte 4.000 lei, iar cel mai mic este doar puţin peste cel minim pe economie. Sumele sunt brute şi variază în funcţie de studii şi de gradul de încadrare.

• Preoți cu studii superioare și grad I: 4.000 lei

• Preoți cu studii superioare și grad II: 3.900 lei

• Preoți cu studii superioare și grad definitiv: 3.850 lei

• Preoți debutanți cu studii superioare: 3.700 lei

• Preoți cu studii medii și grad I: 3.700 lei

• Preoți debutanți cu studii medii: 3.550 lei

• Preoți cu studii medii și grad definitiv: 3.550 lei

Patriarhul primește în jur de 25 de mii de lei brut în fiecare lună.

045
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.